Vilafranca del Penedès ha viscut un curs polític “intens, transformador i amb rumb clar”, segons ha assegurat l’alcalde FranCisco Romero en una trobada amb els mitjans de comunicació al Vinseum per fer balanç del primer tram de mandat. Acompanyat per membres de l’equip de govern, Romero ha repassat una etapa marcada per l’impuls de centenars d’actuacions, la recuperació de l’alcaldia pels socialistes i un compromís ferm amb la ciutadania. “Ha estat un temps d’acció, consens i compromís. Governar és escoltar, fer i avançar per transformar Vilafranca”, ha remarcat, reivindicant que “això només es pot fer caminant al costat de la gent, als barris, amb proximitat i diàleg”.
Amb aquest esperit, l’alcalde ha defensat que ja s’han posat en marxa un 65% de les propostes electorals, una xifra que el 4rt tinent d'alcalde de Serveis a les Persones i Promoció Social, Miquel Medialdea, ha elevat al 73% sumant-hi acords amb altres forces. “Ens vam posar com a objectiu començar a impulsar tot allò que depèn de nosaltres. I ho estem fent amb rigor i mirada estratègica”, ha assegurat Romero.
Cinc eixos clau per una ciutat que avança
Medialdea ha detallat les cinc grans línies d’actuació del govern municipal: una ciutat per a les persones, compromesa amb la sostenibilitat, l’habitatge digne, l’impuls econòmic i una governança basada en la proximitat. “Qualsevol equip de govern ha d’estar per atendre les persones. Aquesta és la nostra prioritat”, ha afirmat el tinent d’alcalde.
Entre les actuacions destacades, sobresurten:
Habitatge digne i públic: promocions com les del carrer Vidal o Ferran, iniciatives com la del Sostre Cívic i la cessió de tres solars al pla dels 50.000 habitatges de la Generalitat. Romero admet que la pressió immobiliària és greu: “Vilafranca ha estat declarada zona de mercat tens i això ens obliga a actuar amb urgència i amb consens”.
Transformació urbana: reurbanitzacions a tots els barris, aparcaments dissuasius com els del Molí d’en Rovira i actuacions ambicioses com la del carrer Sant Pere, que es presentarà a la nova Llei de Barris.
Sostenibilitat i transició energètica: instal·lació de plaques fotovoltaiques, canvi a LED de l’enllumenat públic, creació de l’Oficina Municipal d’Energia i un descens del 43,6% en la despesa elèctrica municipal.
Nous equipaments i serveis: remodelació del Pavelló d’Hoquei, nova biblioteca al carrer Comerç, millores als centres educatius i una aposta clara per la formació i el talent amb cinc nous cicles d’FP i el programa InsightPenedès.
Seguretat i convivència: el Pla Local de Seguretat amb 86 mesures, l’ampliació de la Policia Local fins a 77 efectius, la consolidació dels serenos i la futura nova comissaria al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.
Romero ha posat en valor “la feina colze a colze amb entitats, professionals i institucions” i ha agraït a les forces polítiques que han apostat pel diàleg. “És una manera de fer política que ens diferencia, una manera de sumar des de la diversitat i la responsabilitat”.
Una alcaldia que escolta els barris i el batec de la ciutat
Des de la posada en marxa de l’Alcaldia de Proximitat, Romero ha recorregut els barris de la vila per escoltar inquietuds, recollir propostes i donar resposta. “Aquest format ha permès obrir una nova etapa en la política municipal”, ha afirmat. Ja han fet dues rondes de visites i s’està iniciant la tercera. El contacte directe també ha servit per detectar mancances en equipaments i seguretat, i actuar-hi amb celeritat.
Un exemple és la inversió en places infantils i espais públics com la plaça Cànaves, així com la resposta a fenòmens climàtics extrems com la DANA del 12 de juliol, que va causar greus afectacions a l’hospital comarcal i al complex aquàtic.

L’impacte de la DANA: un punt d’inflexió
Romero ha detallat les afectacions i la gestió arran de l’episodi de pluges intenses. “Va ser una DANA amb tota regla, amb registres de fins a 170 litres per metre quadrat en un sol dia. El més crític va ser l’hospital”, ha explicat. Les urgències i consultes s’han anat reorganitzant, però l’impacte logístic ha estat “molt complex”. El batlle ha reconegut “la gran feina dels professionals sanitaris” i ha avançat que l’obertura progressiva podria arribar a l’agost.
També ha admès que hi ha hagut crítiques del comitè d’empresa per manca d’escolta. “És normal que el comitè defensi els seus treballadors. Jo he demanat al consorci que se’ls tingui en compte en totes les reunions”, ha dit.
La situació ha deixat aprenentatges clars: intensificar el manteniment preventiu, revisar els plans de protecció civil i reforçar les infraestructures crítiques. “Hi haurà un abans i un després en la manera com dissenyem i protegim aquests espais”, ha conclòs.
Cultura, coneixement i identitat
El mandat també ha posat èmfasi en l’aposta cultural i científica de la ciutat. Vilafranca és ja la seu de la primera Càtedra de Vinya i Canvi Climàtic de Catalunya i el VINSEUM ha estat declarat Museu d’Interès Nacional. “És una aposta per la cultura com a motor de transformació i identitat”, ha apuntat Romero.

A més, s’ha engegat la nova biblioteca i hi ha debat obert sobre els usos de l’antic hospital: mentre PSC i ERC aposten per l’Escola de Música, Vilafranca en Comú reclama un espai per a la gent gran. Romero admet discrepàncies però assegura que caldrà una visió a llarg termini.
Mirant al futur: lideratge, sostenibilitat i ciutat viva
L’alcalde ha tancat la compareixença amb una mirada al futur: “Continuarem desplegant polítiques que situïn Vilafranca com una ciutat capdavantera en cohesió social, amb l’habitatge com a dret, l’energia neta com a motor de canvi, la cultura com a identitat i el diàleg com a eina de governança”.
Amb més de 100 actuacions posades en marxa el 2025, l’equip de govern confia en consolidar un model de ciutat “més verda, justa, connectada, segura, educativa i participativa”. “No només volem resoldre reptes, volem crear oportunitats. Una Vilafranca per viure-hi millor, per créixer-hi, per fer-hi arrels”, ha conclòs Romero.