Ja hi ha proposta guanyadora del concurs d'idees per rehabIlitar l'edifici de Les Calderes de VNG

L'espai acollirà la tercera biblioteca de VNG, un nou espai cultural integrat al barri de mar i connectat amb la ciutat

15 de juliol de 2025 a les 14:37h
Actualitzat: 15 de juliol de 2025 a les 14:39h

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha presentat públicament el projecte guanyador del concurs d'idees per a la rehabilitació de l'edifici de Les Calderes, un antic espai industrial que es convertirà en un equipament de ciutat amb vocació cultural, social i comunitària.

L'alcalde Juan Luis Ruiz ha remarcat que “aquest ha de ser un projecte transformador per a la nostra ciutat”, i que permetrà posar en valor el passat industrial de VNG, especialment el vinculat a la fàbrica Pirelli, a la vegada que es dona resposta a les necessitats actuals d'un barri com el de Baix-a-Mar. “És un projecte molt esperat. Amb el trasllat de la fàbrica es va voler deixar aquest espai com a record del nostre llegat industrial, i ara el recuperem per a usos de futur”, ha afirmat.

El concurs d'idees, un procés obert i exigent

El projecte guanyador, escollit mitjançant un concurs d'idees amb intervenció de jurat, ha estat la proposta titulada “Pirelli_baixaX2”, presentada per la UTE Calderes Vilanova. El concurs ha comptat amb 15 propostes presentades, i ha estat valorat per un jurat format per representants del Col·legi d'Arquitectes (COAC), la Diputació de Barcelona, tècnics municipals i representants polítics.

El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, ha volgut agrair públicament la feina dels equips participants, “el jurat vol fer un reconeixement públic a totes les propostes, especialment perquè el nivell ha estat molt alt”.

El requisit fonamental de les propostes a concurs era que l'edifici havia d'acollir la tercera biblioteca pública de la ciutat, i alhora respectar els criteris establerts per la comissió de patrimoni: conservar els valors arquitectònics, estructurals i ambientals de l'edifici original de 1941 de l'antiga factoria de la fàbrica Pirelli.

Una proposta que conjuga patrimoni, sostenibilitat i funcionalitat

El projecte guanyador destaca per conservar íntegrament la volumetria i l'estructura de formigó original, i per integrar-se de manera respectuosa amb el parc de Baix-a-Mar i el teixit urbà del barri. El disseny incorpora dos accessos principals —un des del carrer Pere Jacas i un altre orientat a la vila— i un passatge interior que permet la permeabilitat urbana.

L'organització funcional de l'edifici es distribueix per espais entre murs transversals: al nord, zona de biblioteca, amb espais de lectura, estudi i consulta en un ambient silenciós i lluminós; al sud, zona de laboratori cultural, amb aules, espais de creació, cafeteria i usos comunitaris i al centre, espais de serveis, escales, sala polivalent i gestió interna.

Un dels punts més destacats és la creació d'un espai infantil exterior integrat al parc, que funcionarà com un pati-jardí (impluvium) amb protecció solar vegetal i accés independent.

Un projecte de ciutat per a tota la ciutadania

“Ha de ser un projecte emblemàtic, de ciutat, que vagi més enllà del barri i doni servei al conjunt de Vilanova. Volem preservar aquest llegat industrial i posar-lo al servei de la ciutadania amb un equipament viu, útil i de futur”, ha assegurat l'alcalde.

Aquesta mirada s'ha recollit també en les declaracions de la regidora de Cultura, Eva Bolaño, que ha posat l'accent en la importància de la integració amb el barri de Mar, “volem que les entitats i el veïnat pugui utilitzar aquests espais. Era un barri que ho necessitava, perquè les altres biblioteques quedaven massa lluny. Ara tindrem un espai modern, amb accessibilitat universal i molt potencial.”

Arquitectura sostenible i amb eficiència energètica màxima

El projecte guanyador incorpora solucions constructives sostenibles i de baix impacte ambiental. Alguns dels elements més innovadors són el sistema de climatització amb terra radiant, el Mur Trombe per pretractament de l'aire i xemeneia solar per a refrigeració passiva, la ventilació natural creuada i sistemes de free cooling. El futur edifici també disposarà d'una coberta fotovoltaica per a l'autoconsum energètic i reutilitzarà les aigües pluvials per a reg i serveis.

Fases d'execució i calendari previst

Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, el projecte es desenvoluparà en dues fases. La primera, de consolidació estructural de l'edifici i la segona fase, de condicionament interior i execució de tots els serveis i espais. “Tenim dos milions d'euros disponibles i, un cop tinguem la redacció del projecte executiu, volem licitar la primera fase dins d'un màxim d'un any”, ha detallat Gerard Llobet.

Juan Luis Ruiz, per la seva banda, ha recordat que aquest “és un projecte que neix de l'anterior mandat, el govern d'ERC, que va aconseguir 2 milions d'euros i, per tant, disposem d'aquests primers 2 milions per poder començar a executar l'obra.” La redacció del projecte executiu anirà a càrrec de la UTE guanyadora, amb una dotació de 320.000¿€ i un termini de vuit mesos.

Les altres quatre propostes finalistes rebran 3.500¿€ cadascuna. Es tracta dels projectes “Fahrenheit 451", presentada per la UTE Ensenyat-Tarrida + Bayona-Valero + Maia Sánchez Pérez de Albeniz; "Blanc 1902", de l'arquitecte Javier de las Heras Solé; "Aire Dinàmic 25", elaborada per la UTE Pirelli; i "Kalder3s", signada per Carles Orriols Caba, Miquel Alonso Seix i Carolina Orriols Caba. Totes elles han destacat per la qualitat arquitectònica, el respecte patrimonial i la voluntat de donar resposta a les necessitats culturals i socials del barri i de la ciutat.

Equipament cultural, comunitari i de memòria

La regidora de Participació Ciutadana, Iolanda Sánchez, ha volgut remarcar que el projecte té una forta vocació comunitària, “és una aposta de futur, amb totes les mesures ecoambientals que defineixen un nou urbanisme responsable. Però també és un espai que ve de la memòria, vinculat a la història del barri i de la ciutat.”

Sánchez ha recordat que el compromís del govern és obrir un procés amb la ciutadania per acabar de definir els usos i l'articulació del futur equipament, “farem escolta activa amb el veïnat i amb la ciutat. Volem que també es pugui reflexionar sobre altres espais vinculats, com el del Cal Terzi”.

Una biblioteca per a tothom, al cor del barri de mar

El projecte inclourà sales de lectura, espais infantils i juvenils, zones de treball col·laboratiu, espais TIC, magatzems, sales d'actes, serveis higiènics adaptats i àrees de gestió. Serà una biblioteca “i, alhora, oferirà altres usos culturals i socials, com sales polivalents per a activitats, tallers, exposicions i espais de trobada per a entitats i veïnat” ha conclòs Eva Bolaño.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit