El 44è FIMPT torna a omplir Vilanova i la Geltrú de músiques d'arrel, malgrat la pluja de dissabte

Durant quatre dies, del 10 al 13 de juliol, la ciutat ha acollit concerts de grups consolidats i propostes emergents d'arreu del món

14 de juliol de 2025 a les 18:58h

La 44a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) ha tornat a convertir Vilanova i la Geltrú en capital de les músiques d'arrel amb una programació variada, oberta i intergeneracional. Malgrat la forta tempesta de dissabte, que va obligar a suspendre els concerts programats a la tarda i vespre, el festival ha lluït com sempre i ha mantingut l'esperit de trobada cultural i festiva que el caracteritza.

Durant quatre dies, del 10 al 13 de juliol, la ciutat ha acollit concerts de grups consolidats i propostes emergents d'arreu del món, amb una destacada presència de formacions femenines i una aposta clara per la creació jove i la fusió de gèneres. La plaça del Port ha tornat a ser l'epicentre del festival, amb el seu imponent escenari i un espai gastronòmic que ha afavorit la convivència i l'ambient festiu entre el públic assistent.

Pitxorrines, escenari plaça del Port

La regidora de Cultura, Eva Bolaño, ha fet una valoració molt positiva d'aquesta 44a edició, tot i la suspensió de les actuacions previstes per dissabte a la tarda i nit a causa de la forta tempesta. “Ha estat una edició amb un cartell de molta qualitat, que hem pogut gaudir des del primer dia a la plaça de l'Assumpció i amb la traca final de diumenge amb l'actuació de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi”, ha destacat Bolaño. Tot i lamentar la suspensió de les actuacions de dissabte a la plaça del Port, la regidora ha afirmat que “tenim la intenció de tornar-les a programar en properes edicions, perquè hi havia moltes ganes de veure'ls a tots”. Finalment, Eva Bolaño ha volgut reconèixer públicament l'esforç de tot l'equip que ha fet possible el festival, especialment per la feina feta després del temporal “Ha estat una feinada tornar a deixar-ho tot a punt després de l'aiguat, i per això vull agrair a tot l'equip el seu treball, gràcies al qual diumenge ho teníem tot preparat per gaudir de les actuacions del darrer dia”.

El 44è Festival Internacional de Música Popular i Tradicional va arrencar dijous amb una plaça de l'Assumpció plena de gom a gom i un públic atent i curiós. Les dues propostes programades per obrir el festival van aconseguir connectar plenament amb els assistents, tot mostrant ofici, maduresa artística i capacitat de transportar l'audiència als sons i essències dels seus territoris d'origen. Tant Rachele Andrioli com el duet l'Arannà van combinar la música tradicional i d'arrel amb un esperit d'experimentació i contemporaneïtat, tot incorporant l'electrònica i noves sonoritats. L'essència folklòrica es va fusionar amb un llenguatge més creatiu, amb discursos musicals que anaven més enllà de la tradició.

Escenari plaça de l'Assumpció

La jornada de divendres començava amb de les actuacions més celebrades del festival: Les Pitxorrines. Amb una proposta fresca, alegre i sorprenent, va captivar per la seva energia i vitalitat. Mercedes Peón, per la seva banda, va oferir un concert intens i contundent, desplegant tot el seu potencial damunt l'escenari amb una presència escènica impactant. El públic va poder gaudir d'una actuació molt exclusiva, i difícil de veure en altres escenaris, gràcies en bona part a l'elenc de veus i músics que l'acompanyaven. El Pantorrillas va ser una altra de les sorpreses del festival, amb un concert de folklore murcià molt pur que va connectar emocionalment amb el públic. El FIMPT de divendres va cloure amb ritme i ball, gràcies a l'energia de la colombiana Meli Perea i la sessió del Col·lectiu Tonyina.

Diumenge, el festival va mantenir el nivell amb la veu potent i compromesa de Noèlia “La Titana”, que va presentar una proposta de tradició renovada i un discurs feminista molt marcat. Els mexicans Soneros del Tesechoacán i la Rondalla dels Ports van sorprendre gratament, oferint una gran oportunitat artística que la direcció del FIMPT no va deixar escapar, i que va obtenir una impressionant resposta per part dels presents.

La cloenda va anar a càrrec de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, un dels plats forts d'aquesta edició. La seva actuació va ser un veritable luxe: una fusió emocionant entre la veu del cantautor i la sonoritat de la cobla, amb un repertori variat que va connectar amb el públic des del primer minut i va posar un punt final memorable a aquesta 44a edició del FIMPT, que referma el seu paper com a festival de referència dins l'àmbit de les músiques d'arrel a Catalunya i a l'Estat, amb un model de programació equilibrat, participatiu i integrador, que combina patrimoni musical, innovació i identitat.

A partir d'avui comença el compte enrere per la 45a edició del festival, que tindrà lloc del 9 al 12 de juliol de 2026 i que, un any més, portarà a Vilanova i la Geltrú propostes interessants i compromeses amb la música d'arrel.
 

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit