L'IMET i el Gremi d'Instal·ladors del Garraf impulsaran formació i relleu generacional al sector

L'acord permetrà desenvolupar programes conjunts per formar nous professionals i actualitzar coneixements en energies renovables i noves tecnologies

28 de juliol de 2025 a les 16:17h

L'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) de Vilanova i la Geltrú i el Gremi d'Instal·ladors del Garraf han signat un conveni marc de col·laboració per fomentar la formació, homologació i capacitació professional en el sector de les instal·lacions. L'objectiu d'aquest acord és fer front a la manca de relleu generacional detectada i a la necessitat de nodrir el mercat laboral de professionals qualificats en un sector on s'ha evidenciat una mancança d'operaris i la necessitat que aquests es posin al dia de les transformacions tecnològiques.

L'acord signat crea un marc estable de col·laboració per preparar, organitzar i desenvolupar cursos de capacitació, tallers pràctics i per a l'obtenció de certificacions oficials en disciplines com l'electricitat, la lampisteria, les instal·lacions de gas, climatització, domòtica o les energies renovables. També s'estableix l'opció de signar convenis específics per permetre l'ús compartit d'espais i recursos, com les aules homologades i els tallers tècnics de l'IMET. D'aquesta manera s'incrementarà l'oferta formativa optimitzant els espais i aules de l'IMET que es podran fer servir de forma intensiva als matins per part de l'IMET i a les tardes amb l'oferta formativa del gremi.

La regidora d'Ocupació, Míriam Pérez assenyala aquest acord com un pas més en matèria de suport a la formació professional i les polítiques actives per generar llocs de treball qualificats.  “Des de l'Ajuntament i l'IMET estem fermament compromesos amb l'impuls de la formació i la millora de l'ocupabilitat. Aquest conveni amb el Gremi d'Instal·ladors del Garraf ens permet reforçar la formació tècnica en sectors clau com les energies renovables o la domòtica, tot responent a una necessitat real del teixit productiu del territori. A més, ens dona l'oportunitat de preparar les noves generacions per als oficis del futur i d'acompanyar la requalificació dels professionals en actiu.”

El sector de les instal·lacions a la comarca del Garraf viu una situació paradoxal: mentre augmenta la demanda de serveis per l'increment poblacional i les oportunitats que genera la transició energètica que promou el canvi de sistemes de generació d'energia, climatització i calefacció per nous sistemes basats en l'eficiència i la reducció d'emissions, les empreses del gremi i els seus professionals tenen dificultats per trobar personal qualificat i per adaptar-se a tots aquests nous reptes i donar cobertura a les necessitats i demandes del mercat. El conveni vol donar resposta a aquesta realitat, capgirant la situació i obrint les opcions a l'increment de l'oferta formativa de tots aquests nous perfils professionals al mateix temps que es permet l'actualització i posada al dia dels professionals en actiu.

L'acord signat serà un instrument per ajudar a superar aquesta situació de canvi i adaptació professional. La regidora d'Ocupació, Míriam Pérez destaca que: “Tenim un repte molt clar: hi ha feina i no hi ha prou professionals preparats per cobrir-la. Amb aquest acord, sumem esforços per formar instal·ladors i tècnics especialitzats que avui dia són més necessaris que mai, sobretot amb el creixement de la demanda en energies renovables i manteniment d'edificis. Des de l'IMET, amb la col·laboració del Gremi, obrim la porta a més oportunitats laborals per a la ciutadania, especialment per a joves i persones en situació d'atur.”

Entre les propostes formatives que es podrien programar, destaquen l'obtenció de certificats professionals com el de muntatge i manteniment d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió, instal·lacions solars fotovoltaiques, instal·lacions domòtiques i immòtiques, o muntatge i manteniment de sistemes de climatització i ventilació-extracció, entre d'altres. També es contempla la formació en instal·lacions frigorífiques i aparells de gas.

Aquestes accions formatives són d'alt valor professionalitzador, ja que permeten obtenir certificats oficials reconeguts en l'àmbit estatal, facilitant la inserció laboral i la millora de l'ocupabilitat. A més, s'adrecen tant a joves sense qualificació com a persones amb experiència que necessiten renovar coneixements o acreditar competències.

En aquest sentit, l'IMET disposa d'un conjunt d'eines i instruments on canalitzar i donar resposta a les diferents necessitats des de programes com el FOAP – Formació d'Oferta en Àrees Prioritàries, i des de la Formació Professional Ocupacional DUAL, que podrien alinear-se amb actuacions que atorgarien certificats de professionalitat en oficis tècnics per a persones desocupades amb especialitats com  muntatge i manteniment instal·lacions elèctriques, sistemes d'energies renovables, lampisteria i climatització, i sistema de gestió, control i automatització dels edificis i habitatges, fred industrial o calefacció. D'altra banda, l'IMET té un acord marc amb el SOC per obtenir recursos i programar formacions amb certificats oficials de professionalitat una opció molt adient per a incidir en sectors on emergeixi una alta demanda puntual d'ocupació com succeeix ara amb els instal·ladors.

La col·laboració també preveu impulsar accions de difusió i sensibilització per millorar el coneixement social d'aquest sector, donar visibilitat a les oportunitats laborals que ofereix i combatre els estigmes que dificulten l'atracció d'aquests perfils professionals especialment entre la població jove. Uns perfils que combinen tradició (lampistes, llauners, etc.)  però també cada cop més demanden especialització tecnològica. En aquest sentit, els programes que es despleguen des de l'IMET com Orienta, el Club de la Feina i la Fira d'Ocupació Girafeina actuarien com a serveis per canalitzar itineraris professionals i futurs instal·ladors amb les empreses.

La signatura del conveni obre una complicitat estratègica entre l'IMET i el Gremi d'Instal·ladors, orientada a millorar l'ocupabilitat, reforçar la formació pràctica i contribuir al desenvolupament econòmic i sostenible del territori. El conveni tindrà una vigència inicial de quatre anys i podrà renovar-se per períodes iguals.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit