La Fira del Gall de Vilafranca manté la previsió d’exhibir aviram viu gràcies a un permís especial tot i les restriccions per la grip aviària

L’esdeveniment combina gastronomia, cultura popular, artesania i activitats familiars

18 de novembre de 2025 a les 15:48h
Actualitzat: 18 de novembre de 2025 a les 17:00h

La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, una de les cites més arrelades i simbòliques del calendari festiu i gastronòmic català, preveu mantenir l’exposició i la venda d’aviram viu els dies 20 i 21 de desembre malgrat les restriccions derivades de la grip aviària. L’Ajuntament ha confirmat que la Generalitat ha concedit un permís especial que permetria mantenir la presència dels aproximadament 240 exemplars vius que tradicionalment formen part del certamen. Tot i això, el consistori ha apel·lat a la prudència i ha subratllat que l’evolució del virus en les pròximes setmanes serà determinant. La regidora de Turisme, Gemma Romeu, ha afirmat que “la 361a Fira del Gall es farà”, tot afegint que encara caldrà determinar si serà amb aviram viu o sense, però que els pronòstics actuals de la Generalitat són favorables. Des del 2022, la mostra se celebra en un pavelló tancat, una decisió presa arran d’un altre episodi de grip aviària i que ara juga a favor de l’organització pel que fa al compliment de les mesures sanitàries.

Una edició garantida encara que s’hagués de prescindir dels animals vius

En la presentació oficial del programa, celebrada al taller de l’artista Dolors Sans a Pacs del Penedès, l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha assegurat que el municipi no contempla per ara un escenari sense la presència d’animals vius. Tot i això, ha remarcat que la fira “va molt més enllà” d’aquest element i que la seva celebració està garantida en qualsevol cas, amb la convicció que “la fira tira endavant”. Els quatre criadors de Gall del Penedès fa dies que han confinat els exemplars seguint les ordres sanitàries i confien que podran portar-los a la mostra. També recorden, però, que la presència d’aviram viu no és un element essencial i que el bon funcionament de la fira no depèn exclusivament d’això.

Una fira que va més enllà dels 240 exemplars vius

La fira exhibeix cada any uns 240 exemplars, però l’activitat principal del certamen gira entorn de la venda de producte preparat. S’hi comercialitzen centenars de polls desplomats i trossejats i també galls cuinats i envasats, alhora que els restaurants presents a la fira ofereixen milers de racions individuals de Gall del Penedès en diversos formats gastronòmics. El president de la IGP Gall del Penedès, Enric Ferré, ha recordat que el gruix de la fira no recau en l’aviram viu i ha subratllat que la majoria de visitants venen per adquirir el pollastre de Nadal i gaudir del cap de setmana, mes que no pas per veure els animals.

Preus estables i èmfasi en la qualitat del producte

L’organització ha confirmat que els preus es mantenen congelats respecte de l’any anterior. El gall sencer dut a l’escorxador dins del recinte tindrà un preu que no variarà, igual que el del gall desplomat i trossejat, o el dels exemplars cuinats i envasats al buit. Segons Ferré, aquests preus responen a una qualitat excel·lent que situa el Gall del Penedès entre les millors carns d’aviram del continent. La majoria de les peces tenen un pes aproximat de tres quilos i són especialment apreciades per les llars durant les festes nadalenques.

Un certamen que atrau 40.000 visitants i amplia el programa previ

L’alcalde de Vilafranca ha destacat que la fira s’ha consolidat com una “recepta molt ben valorada”, amb una mitjana de 40.000 visitants cada any. L’esdeveniment combina gastronomia, cultura popular, artesania i activitats familiars, convertint-se en una cita de gran atractiu territorial. Enguany, l’organització reforça la programació prèvia amb activitats infantils que es faran als barris les setmanes anteriors a la fira. Aquesta prèvia culminarà el 17 de desembre amb un pregó protagonitzat pel Gall Tomasot i la Gallina Ballarica, dues figures de l’imaginari festiu creat per Dolors Sans. Per a l’ocasió s’ha preparat un espectacle musical i teatral pensat per al públic familiar.

Gastronomia, vi i artesania com a eixos centrals del cap de setmana

El gruix de la fira tindrà lloc els dies 20 i 21 de desembre al parc de Sant Julià, on se situarà la zona gastronòmica amb establiments del Penedès-Garraf, així com una àmplia representació de cellers vinculats a la DO Penedès. A pocs metres, la zona d’artesania comptarà amb prop d’un centenar de parades que completaran l’oferta del certamen. L’organització reforçarà també El Galliner, l’espai d’oci estrenat l’any passat, que combina humor i música i que enguany comptarà amb les actuacions d’Oye Sherman i Alba Segarra, consolidant-se com un dels espais més festius de la programació.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit