L’Escola d’Enoturisme de Catalunya va commemorar aquest passat dimecres, una dècada de trajectòria amb una cita doble al Vinseum, en el marc del Mes de l’Enoturisme de Vilafranca. Al matí, la I Jornada d’Enoturisme i Sostenibilitat va reunir experts, empreses i institucions; a la tarda, l’acte acadèmic va reconèixer les noves promocions i la complicitat del teixit empresarial.
Un matí per repensar el model: del responsable al regeneratiu
La periodista i sommelier Eva Vicens va conduir una jornada que va obrir-se amb les salutacions institucionals de l’alcalde FranCisco Romero, del diputat adjunt Juan A. Pérez García i de Xavier Font, de la Direcció General de Turisme. La ponència marc, a càrrec d’Arturo Crosby (Fòrum Natura), va posar el focus en l’avenç cap a pràctiques turístiques que retornin beneficis tangibles al territori.
En la primera taula, moderada per Begoña Fernández, professionals de la intermediació (Yonka Agalova, Aurora Hazas i Jordi C. Duran) van compartir estratègies per passar del volum al valor: experiències personalitzades, autenticitat i respecte ambiental com a palanques per fidelitzar el visitant conscient.
Un dels moments clau va ser la presentació de la tercera fase del Wine Travel Observer, a càrrec del periodista i investigador David Jobé i del director del centre, Gerard Domingo. L’informe, basat en més de 300 enquestes a negocis d’enoturisme, situa Catalunya amb un 7,3/10 i mostra equilibri entre els tres pilars analitzats: sostenibilitat ambiental (7,4), responsabilitat social (7,2) i innovació (6,5).
La segona taula va abordar reptes i oportunitats de les rutes del vi del país, amb una lectura territorial en clau de sostenibilitat, responsabilitat i innovació. La regidora Gemma Romeu va cloure el bloc matinal subratllant la contribució del centre a la professionalització i a l’arrelament al territori.
Tarda de reconeixement acadèmic i de complicitat amb el sector
L’acte de la tarda, conduït pel director Gerard Domingo, va començar amb la benvinguda institucional i el missatge de futur de la regidora i presidenta de l’Institut Municipal de Formació, Gemma Romeu: “la celebració dels 10 anys és també una mirada al futur. Continuarem treballant perquè l’Escola segueixi essent un centre innovador, arrelat al territori i obert al món, que formi professionals capaços de fer del vi i del turisme una experiència autèntica i sostenible.”
En el lliurament de diplomes hi van participar Sofia Moya (Generalitat), José Luis Durán (Agència FPcat), l’alcalde FranCisco Romero i Anna Vicens (Associació Catalana de Sommeliers). Van rebre reconeixement l’alumnat dels CFGS d’Informació, guia i assistència turística en Enoturisme (2023-2025), els Certificats Professionals (Sommelier, Venda de productes i serveis turístics, i Serveis de Restaurants – promoció 2025), Escola de Tast (2025) i Sommelier Professional (2024-2025). També es va agrair la col·laboració d’empreses i entitats que han acollit estudiants en pràctiques.
Un vídeo commemoratiu i una presentació sobre la dècada d’activitat van repassar les fites de l’escola, entre elles la consolidació com a Centre de Formació Professional Integrada. En paraules de Gerard Domingo: “Són deu anys de creixement i compromís. Ser reconeguts com a centre d’FP integrat és una fita que ens consolida com a referent en la formació enoturística a Catalunya i ens impulsa a continuar innovant, connectant la formació amb les necessitats reals del sector i del territori”.
Després de l’actuació musical de l’Escola de Música Maria Dolors Calvet, l’alcalde FranCisco Romero va remarcar l’impacte del projecte en el desenvolupament econòmic i turístic del Penedès i va adreçar-se a l’alumnat: “Cada un de vosaltres ha contribuït a fer gran aquest projecte des del vostre territori, des de la vostra realitat, portant l’enoturisme a cada racó de Catalunya i convertint-lo en una eina de promoció, de cohesió i de desenvolupament local”.
La celebració es va tancar amb una copa de vi i un tast de productes locals, símbol d’un ecosistema que vol continuar creixent cap a un enoturisme de valor, sostenible i regeneratiu.