Vilafranca del Penedès passa pàgina de l’època de Pere Regull amb l’arribada del socialista Francisco Romero a l’alcaldia. En un principi, el seu govern començarà el mandat en solitari, però el mateix batlle no descarta buscar acords més amplis quan es negociïn els pressupostos. Entrevistem el nou alcalde de la capital de l’Alt Penedès per saber quines són les seves prioritats aquests 4 anys.
Enceta el mandat en minoria. Per què han pres aquesta decisió?
És conseqüència del que hem anat dient en campanya i precampanya. Vam observar que la gent volia una nova etapa amb algunes àrees on es plantegessin canvis. Vam dir que a partir de 7 regidors, ens plantejaríem començar en solitari. La gent ho va valorar bé perquè és un plantejament que vol dir dialogar i acordar amb tots els grups municipals. Després vindran els pressupostos, on es poden plantejar acords més globals. Hi ha grups que volen acordar temes puntuals i altres com ERC o Junts volen acords globals. Estic veient governs de tots els colors que estan començant en minoria.
No creu que poden faltar mans?
Potser per la meva experiència professional, confio molt en els equips professionals. Hem fet alguns canvis organitzatius per facilitar el seguiment dels projectes. Per exemple, hem unificat la gestió dels projectes de l’espai públic o hem fet canvis en el seguiment de temes d’habitatge. Hem reforçat professionalment les àrees complexes promocionant gent de la casa. No hem aprovisionat càrrecs de confiança, sinó sempre amb gent de la casa.
Comenta que hi ha partits disposats a pactes més amplis, però sobre la taula sempre estarà la possibilitat d’una moció de censura. De fet, es va intentar forjar un govern independentista. Li preocupa?
Crec que van ser més uns moviments per pressionar-nos que no pas una realitat. Les eleccions municipals es mouen en la lògica del programa municipal. En el moment en què nosaltres vam dir en campanya que començaríem en solitari i després vam complir, va haver-hi el moviment de pressió. En el dia a dia dels plens i en les reunions, hi ha fruits i són positives. Es tractaria de posar-nos l’objectiu d’aconseguir un acord més global de cara al pressupost.
Incorporen l’àrea de seguretat ciutadana i convivència. Què ha de revertir?
Justament, un dels temes que comentàvem abans de les municipals era que la gent va mostrar més preocupació pel tema de la seguretat. És un tema destacat en la mitjana de la província. Hem decidit recuperar aquesta àrea que vol donar prioritat a la seguretat en tots els barris de manera transversal. No només posant més efectius i serveis com la policia de barri o els serenos, sinó també amb altres serveis que poden ajudar a la convivència. Hem posat al davant un tinent d’alcalde amb experiència que porta la part de serveis socials i la part de seguretat.
Em pot exemplificar a què es refereix quan parla de la part social?
Sobretot, anticipar-nos. Una vegada es comet un acte vandàlic, has d’anar a actuar amb contundència i fermesa. Ara bé, amb la policia de barri i amb els serenos ens podem anticipar. Després també amb altres serveis que ajudin a la inclusió de persones, especialment joves, que es troben exclosos perquè no tenen accés al món laboral o formatiu. Quan queden despenjats, és quan en el temps es poden produir aquests actes. Des d’ocupació i serveis socials, amb un plantejament de drets i deures, hem d’intentar treballar de manera transversal per aquest col·lectiu.
Han preparat dos ajuts per a dinamitzar el comerç. Quines altres mesures han d’acompanyar-les per reactivar-lo?
Hi ha una tendència de la venda online que ha afectat tot el comerç local. Si ho mires específicament a Vilafranca, hi ha un camí per recórrer en vincular el comerç al món del vi i la cultura. Tenim moltes propostes. Les primeres són ajudar els comerços perquè es puguin modernitzar i també donar activitat econòmica als locals buits.
D’altra banda, estem treballant en la línia del vi. Com ho podem fer per oferir realment aquesta oferta? Necessitem més espais per degustar aquests productes. Estem posant fil a l’agulla per trobar les complicitats en què la cultura, el turisme i els serveis puguin reforçar la part comercial.
No s’ha aprofitat prou la cultura del vi?
És un món que està evolucionant. Ho estem veient a ciutats com Bordeus, amb el museu que han posat. La gent vol aquestes experiències. Vol venir al Penedès i tenir l’experiència de fer la ruta del vi amb degustacions. Hem d’intentar vincular-les amb l’oferta comercial. Si tens 50.000 persones gaudint d’una proposta com el Vi Jazz, lògicament això el comerç ho nota. Es tracta de trobar més esdeveniments per reforçar aquesta part.
Parla de Bordeus, es basa en les propostes d’alguna ciutat per aplicar-ho a Vilafranca?
En general, les bones pràctiques les hem d’utilitzar. Si hi ha algun Ajuntament que ho fa bé en temes com la seguretat, ho hem d’aprofitar. És el que hem fet visitant Cambrils o Santa Coloma. Ara bé, hem de seguir innovant. És bona la innovació quan poses en comú les associacions i el que pot fer l’Ajuntament per crear coses noves. El Vi Jazz no existeix enlloc o el Vilapensa també és un altre exemple d’aquesta unió. Cada ciutat té la seva personalitat. Un altre exemple és parlar del canvi climàtic vinculat a la vinya, és únic. Si Vilafranca pot liderar la lluita contra el canvi climàtic utilitzant el cas de com afecta la vinya, és una singularitat. Es tracta d’una combinació entre les bones pràctiques i la singularitat.
Què ha pogut tirar endavant aquests primers dies?
M’estic centrant en el que vam dir en campanya. En els primers dies hem tractat el tema de la seguretat, el del comerç, també hem començat a treballar millores en algunes instal·lacions esportives, estem treballant alguns temes d’equipaments i propostes en l’àmbit de la gent gran.
Quins equipaments són prioritaris pel govern?
Un dels temes principals és la reivindicació dels serveis que no depenen de Vilafranca i que la gent exigeix. L’àmbit de la sanitat, el transport o l’educació. Estem accelerant reunions en aquests temes. Plantegem seguir consolidant l’oferta universitària. La idea és passar de la provisionalitat de les instal·lacions a un equipament que es pugui consolidar en un campus. Hem de seguir millorant els equipaments esportius, tenim molta força en aquest àmbit; també hem de continuar amb l’oferta cultural, posant en marxa el Vinseum i rehabilitant el convent franciscà. Volem trobar també la coinversió perquè tenim la capacitat limitada.
L’intercanviador també és una prioritat?
Sí. Pel que fa a les de coses que no depenen de nosaltres, estem plantejant mantenir un pla d’inversions i serveis en l’àmbit hospitalari. Hem perdut força i hem de seguir treballant amb les administracions. D’altra banda, en el tema del transport hi ha dues línies. Una és exigir les millores en rodalies-renfe, el transport cap a Barcelona o Tarragona. En segon lloc, hem d’aprofitar la situació de Vilafranca, on les vies de rodalies estan al costat de les de gran velocitat. La Generalitat i el Consell Comarcal apostem per una parada de regionals que faci un transport ràpid a Barcelona i Tarragona. Tindria un impacte a l’àrea del Penedès.
El cobriment de les vies en principi ja està lligat. Tot i que comentava que no depèn de si hi ha canvis de govern, després hi ha executius que ralentitzen coses o les acceleren… La inestabilitat política li pot jugar una mala passada?
Per això és important la unitat d’acció municipal. Quan Vilafranca va aconseguir el conveni 2004, es va cobrir més d’un quilòmetre de vies mentre hi ha ciutats que encara no han començat. Va ser feina d’una unitat d’acció i d’un treball amb Generalitat i el govern central. Si ho mantenim, podem avançar. El conveni 2004 ha tingut continuïtat amb aquest de nou. Es tracta d’un treball fet en el mandat anterior i vaig insistir en la signatura. Volia que seguís Pedro Sánchez, però inclús si segueix, potser la ministra no és la mateixa. Per això vaig insistir-hi.
Vostè coneix l’espai convergent, li donaria alguna recepta a Pedro Sánchez per buscar la investidura?
Justament el dilluns vaig estar amb el Salvador Illa i li deia que el diàleg polític entre els que pensen diferents no tenen límits. Hem d’arribar als punts de trobada. A nivell municipal, quan ho vaig plantejar, gent del meu mateix partit no estava massa d’acord. Al final, vam veure que ens unia la política municipal. En el cas de Pedro Sánchez, que té una agenda de fer ponts, és fàcil trobar el punt de trobada. Els partits volen que els catalans tinguin noves oportunitats i una agenda social potent. En l’agenda nacional, s’ha vist que el president està als antípodes del que seria la de PP i VOX. Ara bé, cadascú ha d’entendre que la visió ha de ser proporcional als resultats. A Catalunya ha guanyat clarament la proposta del PSC.
Tornarà a tenir la cartera d’urbanisme. Quina visió hi vol aplicar?
L’urbanisme et permet proximitat i et fa veure a través de la millora d’una plaça altres temes. Si tens gent gran en una situació complicada, tens un problema d’habitatge o hi ha joves que no troben feina. No és només l’urbanisme, sinó fer-lo amb visió transversal com vam fer les lleis de barris. Arriben a molts temes. Des de l’alcaldia encara tindrà més força aquesta visió transversal.