Dijous, 18 de juliol de 2024
És notícia

Vilafranca impulsa la construcció de 24 pisos de Protecció Oficial

Avatar photo

Aquest migdia s’ha presentat a la Casa de la Vila l’acord de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Vilafranca i la cooperativa Sostre Cívic SCCL que permetrà tirar endavant la construcció de 24 habitatges en un solar situat al carrer del Nord, núm. 10. La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, del regidor d’Habitatge, Miquel Medialdea, d’Eva Ortigosa, en nom de Sostre Cívic, i de Fina Urpí i Marçal Agut, representants de l’Associació La Bastida, impulsora del projecte.

L’alcalde Francisco Romero ha destacat que és la primera experiència en habitatge cooperatiu a Vilafranca. “No ha estat fàcil però el projecte tirarà endavant perquè hi ha un grup motor al darrere, una cooperativa amb solvència contrastada i l’Ajuntament donant suport i aportant el solar, situat en un bon lloc, a la cantonada dels c/ Nord i Mas i Jornet”, ha comentat.

Romero ha volgut fer valdre la tasca de “desenvolupar el planejament urbanístic dins la ciutat consolidada, que permet aconseguir solars de propietat municipal que es poden destinar a promocions com aquesta que es podran beneficiar dels ajuts Next Generation” i també el Pla Local d’Habitatge com a instrument base per a les polítiques d’habitatge del període 2022-2027, aprovat per àmplia majoria del consistori l’any passat.

Dret de superfície

Per la seva banda, Miquel Medialdea ha recordat que el Pla Local d’Habitatge preveia una acció destinada a la promoció d’habitatge assequible mitjançant noves fórmules de gestió i tinença basades en la col·laboració publicoprivada, entre elles el model d’habitatge cooperatiu. És en aquest context que l’Ajuntament i la cooperativa d’habitatges Sostre Cívic SCCL (entre els que hi ha un grup motor de persones de Vilafranca) han arribat a un acord per constituir un dret de superfície de 75 anys sobre la finca de propietat municipal ubicada al carrer del Nord, 10, on es construiran 24 habitatges de protecció oficial en règim de cessió d’ús.

Un dret de superfície és una figura del dret civil mitjançant la qual la propietat del solar roman en l’Ajuntament, però aquest autoritza a un tercer, la cooperativa Sostre Cívic SCCL en aquest cas, a la promoció, construcció i gestió d’un edifici d’habitatges de protecció oficial en règim de  cessió d’ús, per un període determinat i a canvi del pagament d’un cànon periòdic a l’Ajuntament. Sostre Cívic és una cooperativa d’habitatges sense ànim de lucre, homologada per la Generalitat com a promotor social, en què un conjunt de persones s’associen amb l’objectiu de garantir el dret a un habitatge digne i assequible.

Ajuts Next Generation EU

Atès que aquest solar és un dels que van resultar preseleccionats per al finançament del Programa d’ajuts a la construcció d’habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients, la cooperativa podrà optar als ajuts de la Unió Europea-Next Generation EU, per la promoció i construcció de l’edifici. Aquests ajuts seran de 700 euros/m2 fins a un màxim de 50.000 euros per habitatge.

El projecte, que s’anomena La Bastida-Pati del Gall i està encara en fase de redacció, preveu la construcció d’un edifici de planta baixa, tres plantes i coberta, amb habitatges d’una, 2, 3 o 4 habitacions. Per accedir a aquests habitatges, serà requisit estar inscrit al registre de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial (complint tots els requisits que marca la normativa autonòmica) i adherir-se a la cooperativa. Els criteris d’adjudicació tindran en compte també donar preferència a les persones empadronades a Vilafranca.

D’acord amb les bases de la convocatòria Next Generation, es destinaran almenys el 25% dels habitatges d’aquesta promoció a persones joves fins a 35 anys. A petició de l’Ajuntament es reservaran 2 habitatges de la promoció per a persones en situació d’especial vulnerabilitat del col·lectiu que determini els Serveis Socials.

Eva Ortigosa, en nom de Sostre Cívic, explicava que la cooperativa té 24 projectes en marxa arreu de Catalunya, 13 ja estan finalitzats i ja s’hi està vivint i 11 més estan en fase de disseny o de construcció, com és el cas de La Bastida-Pati del Gall“Volem frenar l’especulació en habitatge, treballant des de la propietat col·lectiva en règim de cessió d’ús. Promovem edificis on es fomenta la interacció des del punt de vista arquitectònic i de gestió, amb dinàmiques de col·lectivitat” ha afirmat. La representant de Sostre Cívic ha reconegut la valentia de l’Ajuntament de Vilafranca per “tirar endavant el projecte conjuntament amb la societat civil, a través d’una cooperativa d’habitatge. Esperem que no sigui l’última a Vilafranca”.

S’obre el període d’inscripcions

Per part de La Bastida, entitat referent al municipi que des de 2021 desenvolupa accions fent incidència política i donant a conèixer el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, Marçal Agut recordava que l’associació es va donar a conèixer l’any 2021 per promoure l’habitatge cooperatiu a Vilafranca després de visitar diverses experiències a Catalunya. Així, va arribar a un acord amb Sostre Cívic l’any passat per impulsar el projecte de La Bastida-Pati del Gall. Actualment, el grup de sòcies que hi viurà encara no compta amb el nombre de persones necessàries per omplir tots els habitatges. És per això que han engegat un procés per poder ampliar el grup fins a omplir les 14-16 unitats de convivència.

El període d’inscripcions al projecte s’obre des d’avui 27 de novembre fins al 7 de gener, i durant la campanya es realitzaran tres sessions informatives obertes a totes les persones interessades, amb inscripció prèvia:

  • Dilluns 11/12 | 19h. Xerrada informativa a l’Escorxador.
  • Dijous 14/12 | 15h. Xerrada informativa online.
  • Dijous 21/12 | 19h. Xerrada informativa a l’Enològica.

Tots els detalls del projecte i el formulari d’inscripció per accedir a les xerrades informatives es poden trobar al web patidelgall.sostrecivic.cat

Francisco Romero ha finalitzat recordant que l’habitatge és una prioritat per a l’equip de govern i que es continuarà treballant des del Pla Local d’Habitatge en diferents línies d’actuació com l’impuls del programa de rehabilitació d’habitatges amb finalitat social, la construcció de nous habitatges en solars municipals com és el cas del projecte de La Bastida-Pati del Gall amb 24 habitatges o el d’Incasol amb 36 habitatges al c/ Glòria Lasso (finalització l’any 2025) i la creació de 12 allotjaments a l’antic hospital (amb finalització a principis de 2024).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 × 1 =

Notícia anterior

Aprovat el nou pla de mobilitat sostenible de Calafell amb 23 línies d’actuació

Notícia següent

Un home pega la seva parella dins d’un cotxe al centre de Lleida

Notícies relacionades