Josep Mª Ribas: “Entre tots hem de posar el nostre granet de sorra per superar aquesta pandèmia”

Foto de Josep Maria Ribas, alcalde de Sant Sadurní d’Anoia. Foto: Cedida.

El passat mes de maig es va complir el primer any de mandat després de les eleccions de maig de 2019. En el seu cas va revalidar, novament, l’alcaldia. Quina valoració fa d’aquest primer any de l’actual legislatura al capdavant del consistori? Ha estat, i és, molt atípic. Quan arribes al govern, ho fas amb altres intencions. En cap cas es contempla una situació com la que estem vivint amb la Covid-19. Hem hagut de canviar moltes maneres de fer i deixar projectes al calaix. Ara mateix la prioritat està en la sanitat i en intentar que el cop sigui el més fluix possible. Es per aquest motiu que hem d’ajudar a les industries i al comerç local.

En relació el que diu, quines accions heu posat en marxa des del Consistori per ajudar a la indústria i al comerç de Sant Sadurní?
Al març, quan va començar tot, la situació ens va agafar a tots amb el peu canviat. Era un escenari que no estava previst. Va ser amb el confinament que moltes industries i comerços van haver de tancar, provocant una situació molt delicada. En aquest sentit,  el que vam fer des de l’Ajuntament va ser un pla de xoc dintre de les nostres possibilitats. Vam destinar 500 mil euros del romanent. Per sort, la pandèmia ens ha enganxat amb un Ajuntament sanejat i per tant hem pogut distribuir una sèrie de diners per fer front a la situació.

Des de l’Ajuntament hem procurat ajudar al comerç local, als autònoms, a les famílies vulnerables… Per exemple, anul·lant les taxes que afecten als bars i restaurants. Com aquests no podien obrir els locals, vam voler facilitar que poguessin posar les terrasses al carrer sense haver de pagar la taxa corresponent. També la gratuïtat de les zones blaves…. En definitiva, tota una sèrie d’accions que tenim potestat per fer-les i sempre dintre de les nostres possibilitats.

Com diu, el sector del comerç i de l’hosteleria s’estan veient molt afectats per la pandèmia. Per tal de pal·liar els efectes, fa poc heu posat en marxa la campanya #comerçdevida #comerçdevila. Vostè mateix ha dit que el comerç local és qui ens coneix i que, per tant, hem de donar-li suport. En aquest aspecte, ens pot fer cinc cèntims de la campanya?
És una campanya dirigida a la població de Sant Sadurní perquè procuri consumir productes locals i, per tant, afavorir el comerç de proximitat, de KM0. Jo sempre dic que un poble sense comerç és un poble mort. I ara, amb la pandèmia, el que hem de fer és incentivar que la gent compri als comerços pròxims per ajudar-los i evitar que hagin de tancar. A Sant Sadurní ens coneixem pràcticament tots, i el comerciant coneix molt bé a la seva clientela, això fa que el pugui assessorar en determinades situacions. Estem parlant d’un comerç que és de proximitat, i aquesta campanya està dirigida a incentivar-los i pal·liar els efectes de la Covid-19.

Foto de l’alcalde, Josep Maria Ribas, al despatx de l’Ajuntament. Foto: Cedida.

Parlem de la Covid-19 des d’un punt de vista més genèric. Molts són els que critiquen la manera de gestionar la situació i asseguren que la població està desorientada, ja que s’està aplicant norma sobre norma, sense saber, exactament, cap a on anem i en quin punt ens trobem. Vostè que creu al respecte?
El que jo veig és que la informació canvia cada dia. El que ahir servia, avui no. Recordem el tema dels guants, per exemple, un dia els havíem de portar, i al següent ja no feia falta… És totalment cert que la normativa canvia, però ho fa perquè el virus no l’acabem de conèixer, i ningú sap com redimir-lo. Per tant, les coses s’adapten a mesura que tenim més informació, i això és el que potser provoca un cert desconcert a la població i, també als Ajuntaments, ja que un dia obrim i a l’endemà tanquem.

Però si mirem fora, a altres països, veiem que la situació és molt semblant a la nostra. I tots coincidim en que les persones tenim molta responsabilitat. En aquest sentit, és cert que som una societat que ens agrada estar molt en contacte, però ara ho hem de controlar. Necessitem de molta auto responsabilitat. Però, per altra banda, és cert que hi ha informacions que desconcerten, però aquestes són fruit de no acabar de conèixer el virus.

Parlem ara de ciutat . Un dels temes més candents és la construcció del corredor del Mediterrani i la instal·lació del tercer fil. Unes obres que han deixat sense trens el tram de Sant Sadurní d’Anoia – Martorell. En quin punt es troben les obres? La data prevista era al novembre i ara es parla de desembre…
Exacte, com dius haurien d’haver acabat el 16 de novembre, que és la data que ens van dir quan ens van comunicar que es farien aquestes obres. No obstant, a finals de la setmana passada es va fer una reunió telemàtica on se’ns van comunicar que hi havia un retard d’un mes, i que la data prevista de finalització passava al 13 de desembre.

Els motius pel que s’ha produït aquest retard, segons ens han comunicat, és perquè una part dels treballadors que estan fent les obres en un tram concret han donat positiu en Covid-19 i, per tant, s’ha hagut de complir amb la quarantena corresponent. A més, també s’ha de tenir en compte la vaga que va produir un retard de 15 dies. Tot això és el que ha provocat aquest retard al mes de desembre.

Dit això, vull aprofitar per dir que pel nostre territori passa absolutament tot l’autopista, l’AVE, el tren… Tot un seguit d’infraestructures de les quals Sant Sadurní no en treu cap, o pràcticament cap, profit. L’AVE, per exemple, passa per aquí, però si el volem agafar hem d’anar a Barcelona o a Tarragona. Si aquest territori, i no només Sant Sadurní, sinó la comarca del Penedès en general, només fem que trinxar-lo amb autopistes, corredors mediterranis, etc… no sabem que pensarà la gent que vingui a visitar-nos o vingui per comprar els nostres productes. No veuran altra cosa que aquestes infraestructures. En aquest sentit, hem de mirar i procurar preservar més el nostre entorn.

A l’octubre, el plenari va aprovar el conveni de l’Ajuntament amb la SAREB, societat gestora d’immobles procedents d’entitats financeres per a la cessió d’habitatge destinat a lloguer assequible. Creu que aquest conveni permet resoldre la problemàtica i atendre les necessitats habitacionals de persones en risc d’exclusió?
És un conveni que està clar que no resoldrà al 100% el tema, però si que és un primer pas per poder resoldre aquesta problemàtica. Fins ara l’Ajuntament no tenia cap pis on poguéssim incidir, i amb aquest conveni ja ho podem fer. Tenim una sèrie de pisos que podrem oferir a la gent en situació de risc.

És un primer pas i hem de seguir treballant-lo. A més, amb aquest conveni tenim una sèrie de serveis que també haurem d’estudiar i negociar bé, però crec que és un primer pas perquè l’Ajuntament tingui aquesta possibilitat d’oferir aquests habitatges que ara estan tancats, o no ocupats, i destinar-los a aquelles persones que ho necessitin.

Ara hem de veure com funciona. Esperem que la cosa sigui l’inici de tot un seguit de convenis i de poder tenir més pisos per resoldre el tema de l’habitatge.

Finalment, malgrat la situació complexa del moment, quins altres projectes destacaria com a primordials a desenvolupar durant aquest mandat?
Som un municipi relativament petit, i els projectes que portem al programa tots els partits solen coincidir. Dit això, el que farem és tirar endavant aquells projectes necessaris, com per exemple a determinats llocs que s’inunden i requereixen d’una actuació per evitar que això passi.

Per altra banda, estem treballant en un projecte que no teníem sobre la taula, però que hem de tirar endavant i que ha estat finançat amb préstec: mesures COVID a la residència municipal. Abans no passava res, però ara hem de posar tota una sèrie de mesures per garantir la bona salut dels residents i evitar que el virus entri dintre.

Com he dit abans, hem entrat dintre de la pandèmia sanejats i això farà que puguem tirar endavant projectes, però no amb la velocitat que voldríem. A més, haurem de compaginar-los perquè el poble no quedin parat i per seguir amb el pla de xoc perquè la industria, els comerços, etc. vagin de la mà. Els projectes hi son, però els timingss’hauran de rectificar.

Com a alcalde i màxim responsable de l’Ajuntament, quin és el missatge que vol donar als sadurdinencs i sadurninenques?
D’esperança. Una de les coses que he vist és que quan passa una cosa com aquesta, surt el millor de cada persona. Ho hem pogut veure al mes de març, i encara continua ara. L’Ajuntament hem d’ajudar, però també necessitem la col·laboració de la ciutadania. En aquest sentit, vam crear un grup de voluntaris que ha arribat a gairebé un centenar de persones. Quan necessitàvem ajuda, sempre hi havia algú disponible. Per exemple, per anar a comprar medicaments a algú que ho necessitava, per acompanyar al metge a qui no tingués manera d’anar-hi… Aquest grup que comento s’ha mantingut i segueix en actiu, col·laborant amb aquelles persones que ho necessiten.

Hem tret la part bona de les persones i el missatge és d’esperança. Entre tots hem de posar el nostre granet de sorra per superar aquesta pandèmia, i hem d’intentar que sigui el més ràpid possible.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Audiència de Tarragona ajorna el jurat popular per l’homicidi d’un home al Montmell

Notícia següent

Un home mata la parella a Lloret de Mar i s’entrega als Mossos

Notícies relacionades