Sant Sadurní augmenta el crèdit per l’augment del cost de la llum i el gas

El consistori ha aprovat una modificació de crèdit de més de 483.000 euros per fer front a l’augment de despeses

Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu ordinari del mes d’octubre, que va tenir com a punt central de debat una moció de la CUP de suport a la vaga dels treballadors de PreZero i en defensa de les seves condicions laborals. El ple va comptar amb l’absència de la regidora socialista Cristina de la Cruz.

A l’inici es va avançar que l’aprovació de la proposta d’ordenances fiscals per l’any 2023 s’ha traslladat a un ple extraordinari que està previst per aquest mateix dijous.

 L’encariment de la factura energètica

El consistori va aprovar, amb l’abstenció de la CUP, una modificació de crèdit de més de 483.000 euros per fer front a l’augment de despeses, principalment en llum i gas.

Destaquen l’increment de quasi 110 mil euros en l’enllumenat públic, o la Zona Esportiva, on s’aporten més de 169 mil euros per compensar l’encariment de l’energia elèctrica.

A l’escola La Pau també s’ha produït una gran pujada, o la caldera de biomassa que dona servei a les instal·lacions esportives, l’escola Jacint Verdaguer i l’escola bressol La Fil·loxereta, dotant amb 40 mil euros a cadascuna de les partides.

Moció sobre la vaga en el servei de residus

Després de resoldre diverses qüestions de tramitació administrativa, com un conveni per a la prestació del servei de residència assistida i de centre de dia, o les bases que regularan els ajuts a l’escolarització per al curs 2022-23, es va debatre una moció presentada per la CUP de suport a la vaga dels treballadors de PreZero, empresa que presta el servei de recollida de residus a Sant Sadurní i altres quatre municipis de l’Alt Penedès, a través d’un encàrrec a la Mancomunitat Penedès-Garraf, i en defensa dels seus drets laborals.

La proposta va trobar el suport d’En Comú i el PSC, mentre el govern – ERC i Junts per Sant Sadurní – i el PP s’hi van abstenir, expressant el seu suport als treballadors, però no a algunes consideracions de la moció, recordant la col·lisió entre els drets a la vaga i els dels ciutadans i que es tracta d’un conflicte empresarial en què l’Ajuntament no pot intervenir.

La CUP va subratllar que la precarització dels treballadors ha obert el conflicte i va reclamar que se centrin les crítiques i les pressions sobre l’empresa perquè compleixi amb les seves obligacions.

També van lamentar que el govern municipal no hagi volgut compartir la gestió de la crisi amb l’oposició.

El PSC també es va referir per al·lusions, que defensen el reciclatge, però que es mostren oberts a explorar solucions més sostenibles que permetin consolidar la recollida selectiva.

El regidor de Medi Ambient va intervenir en el torn final per expressar les seves queixes a la gestió que s’està duent a terme des de la Mancomunitat, i a la manca de comunicació que des de l’ens s’està traspassant a la seva àrea amb relació al nou model del porta a porta amb cubells, que es va posar en marxa fa quatre mesos.

Una vegada finalitzada la sessió, el consistori va atendre una representació de treballadors de PreZero presents al saló de plens.