CCOO i UGT avisen que el Baix Penedès està en situació “catastròfica”

Els sindicats majoritaris reclamen un pla de xoc que impulsi la indústria i l'agricultura

Capçalera de la manifestació dels treballadors de la fàbrica de Saint-Gobain per denunciar el tancament de la divisió Glass. ACN
Andorra La Vella – Campanya Nadal – 21 novembre / 4 desembre

Els sindicats Comissions Obreres i UGT asseguren que el Baix Penedès és en situació “catastròfica” i exigeixen a la Generalitat que hi inverteixi imminentment per revertir l’escenari actual. CCOO i UGT han recordat aquest dimarts que la comarca té ara per ara gairebé un 20% d’atur, xifra que la situa com el territori amb més desocupació de Catalunya.

Una situació que temen que s’agreujarà amb el tancament de Saint-Gobain Glass a l’Arboç, ja que desconfien de les promeses de recol·locació dels 122 treballadors fetes per la companyia. “La comarca se’n anirà en orris si no actuem ràpidament”, han asseverat des de l’UGT. Els sindicats volen que les inversions es despleguin a partir d’un pla de xoc que impulsi la indústria i l’agricultura.

La delegada de l’UGT al Baix Penedès, Mar Vázquez, ha lamentat que la comarca “fa molts anys” que pateix una taxa d’atur elevada, i ha augurat que la situació anirà a més degut al conflicte de la planta Glass que Saint-Gobain té a l’Arboç. Tot i que hi ha un acord per recol·locar o prejubilar els 122 treballadors, des dels sindicats vaticinen que a curt termini la firma cristallera acabarà tancant també la divisió Sekurit i marxarà definitivament de la comarca. “Han garantit feina per dos dies”, ha apuntat Vázquez, que considera que el pacte sobre eventuals indemnitzacions fa preveure el pitjor els escenaris.

“No pot ser que després de Saint-Gobain vinguin altres tancaments”, ha afegit la secretaria general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, tot reclamant que es reprengui la taula de diàleg social al Baix Penedès “per desencallar promeses que fins ara no han anat enlloc”. Puig ha exigit a les administracions que despleguin un pla de xoc per re industrialitzar la comarca i impulsar també tots els seus recursos agrícoles. “Podem apostar per la biomassa, per la indústria forestal o pel turisme, però calen inversions”, ha insistit.

Des de CCOO i l’UGT han admès que la situació d’interinatge del Govern dificulta la resposta al seu reclam, però han assegurat que l’executiu català en funcions té marge per desplegar algunes inversions. És per això que han fet una crida a tota la ciutadania a sumar-se a la protesta “massiva” convocada el proper 3 d’octubre a Santa Margarida i els Monjos en defensa del futur econòmic del Gran Penedès.

“Quan la gent es mobilitza, és quan es poden aconseguir moltes coses”, han defensat, tot recordant l’acord a què s’ha arribat a la planta de Nissan de la Zona Franca de Barcelona. “Des dels sindicats podem fer propostes, però la Generalitat és qui decideix on invertir, i la única manera de què aposti per la taula de re industrialització és davant d’una gran mobilització”, han afegit.

A la protesta del dia 3 confien que s’hi sumin els consells comarcals del territori així com també els ajuntaments, a qui també insten a desplegar polítiques efectives per impulsar l’economia dins les seves competències. “Cal que tothom s’adoni que des del Baix Penedès volem sortir enfortits d’aquesta crisi econòmica”, han subratllat des dels sindicats en roda de premsa aquest dimarts.