Dijous, 12 de desembre de 2024
És notícia

La cercavila de la festa major de Vilafranca adapta un tram per a persones sensibles

Avatar photo

La cercavila de la festa major de Vilafranca del Penedès ha estrenat enguany un tram tranquil, on els balls eviten l’ús de pirotècnia amb tro i les colles ballen amb música més baixa per a que els espectadors amb alta sensibilitat també puguin gaudir de la cita. És una iniciativa de l’associació Autisme amb Futur, acordada amb els administradors de la festa major i l’Ajuntament, seguint les passes de municipis com Mataró i el Vendrell. “Teníem molt clar que la festa major havia d’arribar a tothom”, ressalta a l’ACN una de les administradores, Laura Cabezas. L’espai estava pensat principalment per a persones amb autisme i altres trastorns sensorials, però l’absència de sons estridents ha atret sobretot moltes famílies amb canalla petita.

Unes carpes senyalitzades com a ‘zona tranquil·la’ han permès a les persones amb sensibilitat especial gaudir de la cercavila de la vigília de la festa major, celebrada aquest dimarts al migdia després de la icònica Tronada. Les colles de diables, drac i trabucaires hi han passat sense fer esclatar cap petard i només han utilitzat pirotècnia sense tro. Al seu torn, els gegants, els nans, els capgrossos, l’àliga i els balls blancs han actuat en aquest tram dansant amb només una de les tres gralles que habitualment formen el seu acompanyament musical.

“Els petards i la música molt forta provoca molta por a les persones amb autisme, que se senten molt agobiades”, explica a l’ACN la presidenta d’Autisme amb Futur, Dolors Garcia, que celebra que s’hagi adaptat aquest nou tram sense estímuls forts. “Per sort avancem tots cap a una societat més empàtica que té en compte tots els col·lectius”, afegeix, en relació a la consolidació d’espais per a persones amb mobilitat reduïda i la introducció ara de les noves àrees per a persones amb autisme i altres transtorns sensorials.

En aquesta línia, els administradors de la festa major de Vilafranca també consideren que “tothom té molt interioritzat” que hi ha espectadors que necessiten un espai adaptat a les seves limitacions de mobilitat o bé que hi ha actes on és necessària la llengua de signes per a què tothom els pugui seguir. “Però cal obrir més la ment per veure que hi ha altres necessitats que també podem atendre”, apunta Laura Cabezas, una de les cinc administradores de la festa.

Cabezas agraeix la predisposició de totes les colles a adaptar la seva actuació quan passen pel tram tranquil, i demana “responsabilitat” a la resta d’espectadors per tal de respectar l’ús d’aquestes carpes únicament per a persones que ho necessiten degut a la seva sensibilitat especial “i no perquè els sigui més còmode”.

Tot i que la zona tranquil·la de la cercavila s’ha creat pensant en persones autistes o amb altres trastorns sensorials, a l’hora de la veritat l’espai també ha atret moltes famílies que han vist l’ocasió de gaudir de la festa defugint dels petards que sovint espanten els més menuts. Tant a les carpes com al llarg del tram de carrer més tranquil, s’han vist nombrosos cotxets i canalla a braços dels pares i mares.

“Hem triat venir a veure la cercavila aquí perquè ens hem assabentat que és un espai sense petards, i és idoni per al petit de la casa, que és molt sensible als sorolls”, relata Irene Baró, amb un infant en braços amb indumentàia de la festa major i protegit amb auriculars aïllants. Aquesta mare aplaudeix que la mesura ideada per a persones amb autisme hagi beneficiat de retruc “molta altra gent, tant infants com persones grans, que vol gaudir de la festa però sense sons estridents”.

“Fins ara molts veníem a la cercavila i ens amagavem quan passaven les colles de foc, però volem que gaudeixin de la festa sense haver de patir”, insisteix, tot celebrant que la zona tranquil·la “sigui d’ajuda per a molts col·lectius”.

Després de la cercavila d’aquest migdia, a la processó d’aquest dimarts a la tarda hi haurà un nou tram tranquil. Els dos espais s’han concebut com una prova pilot, la qual s’avaluarà per veure si la mesura s’estén a més actes de la festa major del 2024. Mentrestant, però, des d’Autisme amb Futur demanen “anar més enllà”. Agraïts per la predisposició de Vilafranca i altres municipis com Mataró, el Vendrell i Reus, creuen que la mesura “no es pot limitar només a les festes majors” i insten els ajuntaments a traslladar-ho també a altres actes com la cavalcada de Reis o les rues de Carnestoltes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben un cuc viu de 8 cm en el cervell d’una dona

Notícia següent

La plaça de Catalunya de Torredembarra es reobrirà en breu al trànsit

Notícies relacionades