El cicle Paraules als Claustres homenatja el poeta i pintor Albert Ràfols Casamada aquest proper divendres 25 d’agost al Claustre de Sant Francesc en el centenari del seu naixement. L’espectacle poètic i musical “Altres lletres dibuixen els camins de la paraula” a càrrec de Carme Canet i Aina Girbau (dramatúrgia i interpretació) i Ferran Cullell (piano) tindrà lloc a les 19h d’aquest divendres i pretén ser un homenatge a l’artista complet que va ser Albert Ràfols Casamada en el centenari del seu naixement juntament amb de la seva companya i també artista Maria Girona Benet (1923-2023). Ambdós són artistes fonamentals per comprendre la pintura catalana de la segona meitat del segle XX. Des que es van conèixer, el 1945, van dur a terme una gran tasca artística i pedagògica per renovar i dinamitzar el desert cultural dels anys del franquisme.
Albert Ràfols Casamada pertany a la generació d’artistes formada durant els primers anys de la postguerra. La seva obra, sempre atenta als nous corrents plàstics internacionals, va ser punta de llança en el procés de renovació plàstica i cultural de la Catalunya del franquisme i una peça fonamental que va contribuir a renovar, dinamitzar i construir un nou ambient cultural modern i més lliure. Sent membre del Cercle Maillol, el 1950, rep una beca de l’Institut Francès que li permet viatjar a París amb la seva parella, la pintora Maria Girona. Des de llavors i fins al final de la seva vida, va tenir una intensa activitat artística a tot el món amb exposicions rellevants a París, Londres, Nova York, Los Angeles, etc. Moltes d’elles a través de la Galeria Joan Prats. El 1955, l’obra de Ràfols Casamada s’encamina cap a l’abstracció a través d’una pintura matèrica, filla de l’informalisme, aleshores en voga, que, després d’una etapa experimental influïda pels corrents Pop, va desembocar en una abstracció lírica personalíssima de marcada concepció espacial i cromàtica. Fou un defensor convençut del disseny i un dels principals impulsors de les escoles d’art i disseny Elisava i Eina, de les quals va ser director. A més, el seu esperit inquiet el va portar a desenvolupar una extensa i estimable producció literària que va dels dietaris personals a la creació poètica i l’assaig.
L’espectacle
L’espectacle “Altres lletres dibuixen els camins de la paraula” difon la paraula poètica de l’artista amb les músiques que escoltava mentre treballava.
Carme Canet Capeta és actriu i periodista cultural, és directora del programa Entre Caixes, el programa d’arts escèniques d’iCat (Catalunya Radio). Premi butaca 2005 a millor mitjà de comunicació en arts escèniques, pel programa de teatre de Catalunya Cultura (Catalunya Radio). Ha participat en sèries, pel·lícules, documentals, llargmetratges i, sobretot, en doblatge, on ha donat vida a personatges com la senyoreta Yamabuki de l’Arale o ha donat veu a la sèrie Veterinaris, a TV3. És actriu de teatre tant en el circuit professional com amateur i té una llarga experiència com a rapsoda en espectacles, com per exemple, sobre la poetessa Wisława Szymborska.
Aina Girbau Canet es dedica a la traducció i la interpretació. Entre les gairebé 100 obres que ja ha traduït i publicat, destaquen les traduccions d’obres infantils rimades de l’anglès, el francès i l’alemany, d’autors tan coneguts com Dan Brown. Per altra banda, dedica els seus dots artístics a la sèrie de recitals poètics musicats que posen en escena cada estiu arreu de la geografia catalana de la mà de Carme Canet i Ferran Cullell.
Ferran Cullell Massallé va començar a rebre classes de piano als 3 anys. Als 15 anys passa a ser alumne del prestigiós professor Leonid Sintsev. Més tard es gradua a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Matrícula d’Honor. És acceptat en el Conservatori Estatal Rimsky-Korsakov de Sant Petersburg, Rússia, per estudiar dins el programa de doctorat. L’any 2009 rep la prestigiosa Beca de “La Caixa” per estudiar el Màster en Interpretació Pianística a la Manhattan School of Music de Nova York, on es gradua amb màxims honors, rebent el Presidential Award i el Dean’s List. Durant la seva carrera concertística ha tocat en diversos països com Espanya, Itàlia, França, Rússia, Estats Units, Costa Rica i la Xina.
El preu de l’entrada a l’espectacle és de 4 €
Venda d’entrades online: espectacles.vilafranca.cat o bé presencialment una hora abans de l’inici de l’espectacle al mateix Claustre de Sant Francesc.
Exposició Tres Ràfols al Vinseum
De manera simultània al recital d’aquest divendres, s’inaugurarà una petita exposició Tres Ràfols al Vinseum on es mostraran l’obra que Albert Ràfols Casamada (Barcelona, 1923–2009) va donar al VINSEUM Copa ï raïm (1993). Amb aquest gest, l’artista reivindicava els seus orígens vilafranquins, repetint el gest generós que ja havien fet als anys seixanta el pare Albert Ràfols Cullerés (Barcelona, 1890–1996), amb una vista urbana del carrer de la Font i l’avi Lluís Ràfols Olivella (Vilafranca del Penedès, 1857–Barcelona, 1918), amb un paisatge de ribera. A partir d’aquell moment, les tres generacions de pintors són ben representades a les col·leccions d’art del museu vilafranquí. A més, cal recordar que el seu besavi, Pau Ràfols, era ferrer al carrer dels Ferrers i que la tieta del besavi era la Maria Ràfols Bruna, més coneguda com la beata Mare Ràfols.
L’exposició es completarà exposant a la Casa de la Festa Major, l’original del cartell de la Festa Major encarregat a Albert Ràfols Casamada, l’any 1985.
L’exposició es podrà visitar fins al 15 d’octubre al vestíbul del Vinseum en horaris de dimarts a dissabte, de 10 a 19h i diumenges de 10 a 14h.