Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya a Vilafranca

El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya arriba a Vilafranca del Penedès els dies 30 de setembre, 1, 7, 8 i 9 d’octubre, a la Sala Zazie del Cinema Casal, on tindrà lloc la projecció de films del cicle “Àfrica a la pantalla. Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya”, que aterra a Vilafranca gràcies a l’organització del mateix Festival, l’associació Alkària, Cine Club Vilafranca, ACAPS Wilaia Alt Penedès, Docu Resiste, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i el Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

La roda de premsa de presentació del cicle ha comptat amb la presència de la regidora de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament, Montse Arroyo, el president del Cine Club Vilafranca, Jaume Felipe, del representant de l’ONG Alkària, Francesc Rodríguez, i de la tècnica del servei, Teresa Planas.

 

Arroyo remarcava que una de les línies de treball del Pla Director de Cooperació és treballar per una societat crítica i activa davant els reptes globals i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. “És en aquest marc que volem apropar la realitat africana al públic vilafranquí a través del cinema que es fa en aquest continent. Volem posar en relleu el que passa a l’Àfrica i les injustícies que s’hi pateixen. El cinema és una eina poderosa de transformació social”, ha dit. La regidora ha destacat la gratuïtat de les projeccions per facilitar l’accés a tothom.

Les primeres projeccions seran el dia 30 de setembre, a les 18h, amb dos films del Senegal Astel (2021) i La petite vendeuse (1998). Francesc Rodríguez, representant d’Alkària, una ONG que justament treballa en aquest país, comentava que volen retratar “la realitat de les dones i alhora de les persones amb diversitat funcional”. A continuació hi haurà una tertúlia amb Agnès Agbotton, escriptora, i una representació d’Alkària que col·laboren amb una escola de Koldo (Senegal).

 

 

Per la seva banda, Jaume Felipe reivindicava el poder del cinema com a mitjà per tractar temes incòmodes. “La cinematografia africana és una gran oblidada perquè no es distribueix al nostre país. És una producció important i no en sabem res. Aquest festival és una oportunitat per conèixer films que d’una altra manera no es podrien veure”, ha remarcat.

Dissabte 1 d’octubre, a les 18h, es projectarà Lalgham, retrats de supervivència. Sàhara Occidental (2019). Dirigida per Clara Calvet i Sebastian Riveaud, un relat que es submergeix en el quotidià de les persones que viuen envoltades de mines terrestres al Sàhara Occidental. Tot seguit debat amb els directors i presentació del joc de cartes Kandra a càrrec de l’ACAPS Wilaia Alt Penedès.

El divendres 7 d’octubre, a les 19h, serà el torn del film L’escriptor d’un país sense llibres. Guinea Ecuatorial (2019), dirigit per Marc Serena, on es revisita el nostre passat colonial al continent africà, per reflexionar sobre el present. Hi haurà un debat posterior amb el director i el protagonista de la pel·lícula.