Els pressupostos de la Generalitat destinen 86,5 milions al Penedès

  Les obres d'ampliació de l'Eix Diagonal s'emporten la inversió més destacada amb 40,3 milions d'euros

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Els pressupostos de la Generalitat destinaran 86,5 milions d’euros a la regió del Penedès aquest 2023, una xifra que suposa un increment del 12,5% respecte als números de l’any passat. Un 31,7% de les inversions es concentren en els àmbits de la salut i l’educació.

   

  Per comarques, els pressupostos destinaran 32,8 milions a l’Anoia; 20,3 milions a l’Alt Penedès; 13,3 milions al Garraf; i 10,4 milions al Baix Penedès. La partida més important és per a les obres a l’Eix Diagonal amb 40,3 milions, malgrat que també hi ha inversions hospitalàries destacades com els 5,4 milions per a l’Hospital d’Igualada, els 4,6 milions per a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, els 4 milions per a l’Hospital Sant Camil o els 500.000 euros per a l’Hospital del Vendrell.

   

  L’Anoia és la comarca que concentra més inversions de tota la demarcació. La partida més important va destinada a les obres a l’Eix Diagonal per implantar un tercer carril i un separador central entre Vilafranca del Penedès i Capellades i el desdoblament del tram entre Capellades i Igualada. S’hi destinen 16,9 milions en el tram anoienc. També hi ha inversions per valor de 9,3 milions a la línia de ferrocarrils de l’Anoia i es destinaran 4,3 milions per al nou accés a la Ronda Sud d’Igualada.

   

  En l’àmbit sanitari, es farà una inversió de 5,4 milions a l’Hospital d’Igualada i, pel que fa a l’educació, es destinaran 3,3 milions per a l’ampliació de l’escola Castell d’Òdena, on es farà un Institut Escola i també es posarà 1 milió per a l’inici dels treballs per a l’ampliació de l’Escola Maria Bores de la Pobla de Claramunt. Finalment, s’invertirà poc menys d’un milió d’euros per construir 24 habitatges de lloguer assequible a Igualada.

   

  A l’Alt Penedès la partida més destacada també és per a l’Eix Diagonal, que en el tram que passa per aquesta comarca s’hi invertiran 23,4 milions d’euros. Les inversions en salut sumen 4,5 milions d’euros, mentre que es destinen 4,6 milions per a la conservació de carreteres. Altres inversions destacades són els 1,7 milions que aniran a parar a les millores a l’EDAR de Vilafranca del Penedès o els 1,6 milions que s’invertiran en la construcció de 38 habitatges socials a Vilafranca del Penedès. També es destinaran partides més petites al desplegament de la fibra òptica (500.000 euros), a la construcció de 32 habitatges a Sant Sadurní d’Anoia (300.000 euros) i a l’ampliació i millora de l’EDAR de Sant Pere de Riudebitlles (4,4 milions fins al 3025).

   

  Al Garraf les inversions més destacades són per a salut amb una partida de 4 milions per a l’Hospital Residència Sant Camil de Sant Pere de Ribes; 700.000 euros per a obres de millora i reposicions al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf i 170.000 euros per a l’ampliació del CAP Roquetes de Sant Pere de Ribes. En matèria educativa, es destinaran 1,7 milions en la nova construcció de l’Institut Escola a Sant Pere de Ribes. D’altra banda, es destinaran 2,2 milions per a la construcció de 86 habitatges a Sant Pere de Ribes. 800.000 euros en la conservació de carreteres o 400.000 euros en la millora del nus a la C-31 a la rotonda de Sitges.

   

  Al Baix Penedès les obres d’ampliació de l’EDAR de Calafell reben la partida més important que suma 5,7 milions. També hi ha una subvenció a IDIADA per a la construcció d’una pista d’assaig per al vehicle autònom per valor de 3,5 milions. L’ampliació del CAP de l’Arboç rebrà una inversió d’1,4 milions i els pressupostos també destinen mig milió d’euros per a l’Hospital del Vendrell. Les partides de carreteres repartiran 1 milió en l’ampliació de vorals a la C-51 entre El Vendrell i Albinyana, mentre que es destinaran 1,2 milions a la conservació de carreteres.

   

  En educació es destinaran 500.000 euros a la substitució de tancaments a l’Institut Andreu Nin del Vendrell i gairebé mig milió d’euros més per a l’ampliació de l’escola La Perellada de Santa Oliva. Finalment, els pressupostos preveuen 400.000 euros per accions de reindustrialització al Baix Penedès.