Kenneth Martínez: “Buscàvem una majoria optimista àmplia i l’hem aconseguit”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Vendrell ha revalidat la confiança en l’alcalde socialista Kenneth Martínez. La seva candidatura va sumar 9 regidors (un més que el 2019) i no compta amb cap majoria alternativa que eviti que governi. A partir d’ara, el PSC obre un període de negociacions per buscar suports aquest mandat, sigui de manera puntual o en un govern de coalició. Però asseguren que ho fan sense presses i posant “l’accent social” com a base de l’acord. Entrevistem Kenneth Martínez per valorar els resultats del 28M i descobrir com es troben aquestes negociacions.

 

Quina lectura fa de la victòria en aquestes eleccions?
Si parlem només en termes electorals, estic molt agraït i content. Veníem d’uns resultats històrics del 2019, quan vam tenir un 27%. Eren unes xifren que no arribàvem des del 2007. Ara hem anat a un resultat encara més històric, el 35%, que són resultats dels temps de Felipe González. Els veïns ens han dit que hem fet bona feina i que volen que continuem fent-la quatre anys més. La ciutadania valora aquesta tasca i els equips i projectes que proposem.

 

Aquesta és la clau perquè les diferències siguin tan marcades amb el segon?
Crec que és aquesta. És evident que hi ha dificultats i problemes estructurals, però no se soluciona res buscant culpables fora o amagant-se. La ciutadania valora que es marqui un camí i que es posin les ganes. Per això, el nostre eslògan era “l’optimisme”. Es tracta d’afrontar de cara els problemes i superar-los amb actitud optimista.

 

La intenció és començar el mandat amb un govern en minoria o buscar ampliar l’executiu?
Buscàvem una majoria optimista àmplia, que és el que hem aconseguit. No hi ha alternativa de projecte. Tot té els seus pros i contres. Arribar a acords et garanteix estabilitat i estar només per la feina, però té els seus costos. Els socialistes som mestres dels pactes i entenem la democràcia com arribar a acords (excepte amb qui no respecta la convivència). Estem oberts a tota mena de negociacions, no tot acaba en entrar o no al govern. Pots arribar a acords de legislatura sense entrar al govern, entrant-hi o només fent pactes puntuals. Encara estem en la fase d’explorar les opcions, amb la comoditat del fet que no hi ha alternativa i que tenim l’alcaldia assegurada. Et dona més tranquil·litat perquè no hi ha presses.

 

Quins són els seus aliats naturals?
Som un partit d’esquerres. Per tant, tot el que tingui aquest to social és fonamental. Les nostres polítiques prioritàries són les socials com l’educació, la gent gran, la igualtat… D’altra banda, també és important l’estabilitat interna del govern. Els ciutadans ens trien perquè liderem, marquem el camí i governem; no perquè ens barallem entre nosaltres. A més, tenim clar que governem per tots els vendrellencs i vendrellenques, vinguin d’on vinguin i parlin el que parlin.

 

 

Parla de l’accent d’esquerres, Junts o Fem Vendrell entrarien dins d’aquests possibles pactes?
Tot és parlar-ho. Quan diem ‘accents socials’ ens referim a concrecions. És a dir, què pensen sobre un projecte o una mesura concreta. L’única línia vermella són aquells que no respecten la convivència. Tots els altres entenem que estan per un Vendrell millor. La nostra condició són les polítiques socials.

 

Quan començaran les rondes?
Tenim tres setmanes. Anem parlant amb alguns i amb altres encara ho tenim pendent. Inclús també podrem seguir parlant després del 17 de juny. Tenim la tranquil·litat que ens donen els resultats per explorar les diferents fórmules. Hem de ser prou madurs. De fet, el mandat passat vam pactar els pressupostos amb dos partits diferents tot i tenir majoria. La política és anar fent al llarg del mandat.

 

Ha fet referència indirectament a VOX un parell de cops. Com valora la seva entrada al consistori?
Valoro l’entrada de l’extrema dreta al Vendrell i als municipis més poblats de Catalunya molt negativament. Davant les dificultats proposem el treball i la valentia per resoldre els problemes. No proposem solucions antidemocràtiques, inviables i falses. És perillosa l’extrema dreta durant les dificultats perquè tenen un discurs que no va a les solucions, sinó a assenyalar culpables que la majoria de vegades són inventats. Fa uns anys ja vam tenir un episodi de partits d’extrema dreta i els vam combatre. Ara, els combatrem igual, amb solucions.

 

A partir del 17 de juny ja hi haurà el nou govern. Quines són les prioritats?
La primera és posar en ple funcionament l’Ajuntament. Això vol dir assegurar que funcionin els serveis públics. La segona, que és evident perquè som un municipi turístic, és posar en ple funcionament els serveis turístics. Serà la prioritat absoluta de les primeres setmanes, és fonamental per la nostra economia. Finalment, pas a pas complir els objectius que ens vam marcar en el programa. Prioritat màxima a la transformació social, urbana i verda. La ciutat ha de girar al voltant del verd i no del cotxe.