El Festival Internacional de Música Pau Casals se centrarà en la relació del músic amb Amèrica

El certamen es farà entre el 10 i el 22 de juliol al Vendrell i comptarà amb set concerts

La 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals prendrà com a eix central la relació del músic amb Amèrica. Sota el títol ‘Pau Casals i Amèrica’, el certamen comptarà amb set concerts d’artistes estatals i internacionals, entre els quals destaquen el pianista Javier Perianes i la soprano Sara Blanch. A més, es commemoraran tres fites de la relació de Casals amb el continent americà: els 120 anys de la seva primera gira pels Estats Units, els 60 anys del concert a la Casa Blanca davant el president Kennedy i els 50 anys del concert i discurs a la seu de les Nacions Unides, on va rebre la Medalla de la Pau. El festival se celebrarà del 10 al 22 de juliol al Vendrell i les entrades es posaran a la venda aquest dijous.
“La programació vol fer reviure al públic els grans moments que han marcat la carrera de Casals i el seu esperit”, ha dit el director artístic del festival, Bernard Meillat. Així, un dels plats forts del certamen és el concert de la soprano Sara Blanch, qui reproduirà el primer concert de la gira de Pau Casals amb Emma Nevada pels Estats Units, fa 120 anys.

Els violoncel·listes d’origen americà Santiago Cañon Valencia i Johannes Gray acompanyaran a Blanch. El trio format pel pianista Eric Le Sage, el violinista Daishin Kashimto i el violoncel·lista Claudio Bohórquez serà l’encarregat de reproduir el concert que Casals va oferir a la Casa Blanca davant el president J.F.Kennedy. S’interpretaran peces de Schumann, Couperin i el conegut ‘El cant dels ocells”.

La inauguració del festival anirà a càrrec del pianista Javier Perianes, qui oferirà un concert en homenatge a Enric Granados i la seva amistat amb Casals. Segons ha explicat Meillat a la roda de premsa de presentació del certamen, la mort de Granados va ser “un cop molt dur” per a Casals. Entre la programació destaca també l’organista belga Bernard Foccroulle, que repassarà les fonts d’inspiració italianes, franceses i nord-alemanyes de Casals. Foccroulle tocarà a l’església parroquial del Vendrell i serà l’únic concert fora de l’Auditori Pau Casals.

Projeccions especials

A banda dels concerts, també es faran dues projeccions. La primera serà el 12 de juliol i mostrarà imatges de Pau Casals dirigint. Aquesta es fa amb motiu del Centenari de l’Orquestra Pau Casals, que impulsa la Fundació Pau Casals durant el 2021. La segona serà el 21 de juliol a l’Auditori del Tívoli, on es projectaran fragments dels concerts i del discurs de Pau Casals a l’ONU.

Adaptació a la pandèmia

Enguany és l’edició número 40 del festival, que, de fet, s’havia de celebrar l’any 2020, però es va ajornar a causa de la pandèmia. En aquest sentit, l’organització ha celebrat poder reactivar el certamen, malgrat que han explicat que el pressupost s’ha reduït en un 15% respecte anys anteriors.

Així mateix, els aforaments també s’han hagut d’ajustar al permès per la pandèmia. Tot i que el Procicat autoritza a partir del 24 de maig la capacitat del 70% en els espais culturals, el director del festival, Oriol Toldrà, ha apuntat que mantindran el 50%. “Gestionar el 70% a l’Auditori Pau Casals és complicat”, ha justificat.

Fent balanç de les 40 edicions, Toldrà ha assegurat que el format més reduït de concerts és “més intens” i té “un relat més potent”. En aquest sentit, Toldrà ha recalcat la importància de destacar la figura de Casals