Dilluns, 9 de setembre de 2024
És notícia

Campanya per reduir les ampolles de plàstic d’aigua i altres envasos d’un sol ús

Avatar photo

El regidor ha recordat el pas important que es va fer fa uns anys per a la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús

Amb el lema REomple, REutilitza i REdueix, l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat una campanya per reduir el volum dels envasos sobretot ampolles de plàstic d’aigua i altres envasos d’un sol ús. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Transició Ecològica, Miquel Medialdea, i del vicepresident en funcions de l’àrea d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Jordi Bosch. La campanya, que es durà a terme mitjançant la publicació de 3 vídeos a les xarxes socials, per conscienciar sobre l’ús indiscriminat d’ampolles de plàstic, envasos d’un sol ús i el malbaratament alimentari.

El regidor Miquel Medialdea ha explicat que a Vilafranca es generen 1,5 kg de residus per habitant cada dia. Tot i que un 42% d’aquests residus es reciclen, el reciclatge també té un cost tant ambiental com econòmic, i “com sempre es diu el millor residu és sempre el que no es produeix”. Si ens fixem en el contenidor d’envasos, s’estima que els envasos d’aigua representen un 10% en volum d’aquest contenidor, percentatge que s’incrementa durant aquests mesos de més calor.

Medialdea ha recordat que l’Ajuntament ha anat fent passes importants en la reducció de residus en els equipaments municipals i en els esdeveniments que organitza de forma directa.

Així, per tal d’avançar en l’eliminació de plàstics d’un sol ús, durant el darrer any, s’ha ampliat la xarxa d’equipaments municipals que disposen de fonts d’aigua interiors connectades a la xarxa. Ara ja se’n poden trobar a l’Espai jove La Nau, a l’Alberg Municipal, al Complex Aquàtic, al Pavelló de la Gamba, al Pavelló Firal, a l’Enològica i, properament, a La Fassina i al Centre Àgora. Són fonts d’aigua fresca i filtrada que complementen la xarxa de més de 50 fonts exteriors en places i carrers i altres espais com els patis de les escoles. D’aquesta manera, es promou entre els usuaris l’hàbit cada cop més estès de portar la pròpia ampolla reutilitzable i anar-la reomplint.

A nivell intern, també s’han substituït les ampolles d’aigua d’un sol ús per cantimplores personals i reutilitzables a la Unitat de Serveis. Durant l’estiu i els mesos més calorosos, el fet d’haver de treballar a l’exterior requereix hidratar-se constantment a causa de la pèrdua de líquids. Fins ara, els membres de la Unitat de Serveis utilitzaven ampolles de plàstic no reutilitzables de 1,5 litres. A partir d’aquest estiu, disposen d’ampolles que a més són tèrmiques i mantenen l’aigua fresca durant més temps. El regidor ha informat que el proper col·lectiu que disposarà d’ampolles reomplibles serà la Policia Local.

Gerres, gots i ampolles reutilitzables

El regidor de Transició Ecològica ha posat en valor també en la reducció dels envasos de plàstic d’un sol ús en els esdeveniments organitzats pel mateix Ajuntament . A la Festa del Xató, s’han eliminat les ampolles d’aigua de plàstic, i als avituallaments d’esdeveniments esportius com la Mitja Marató Espirall-Vilafranca, la 10K o la Gravel Penedès, es disposa de fonts d’aigua o de punts de connexió amb l’aigua de la xarxa per poder eliminar l’ús d’ampolles d’aigua de plàstic.

“Considerem que l’Ajuntament ha de ser exemplificador en temes de reducció de residus i estalvi energètic”, ha afirmat Medialdea. Totes aquestes iniciatives d’estalvi energètic i de reducció de residus estan recollides en la web mediambient.vilafranca.cat.

El regidor ha recordat el pas important que es va fer fa uns anys per a la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús. En aquest sentit, la conscienciació de portar cadascú les seves bosses que es va iniciar fa més de 10 anys, a data d’avui, ha aconseguit que el consum de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús s’hagi reduït fins a un 85%“En el cas del consum d’ampolles d’un sol ús, es tracta ara d’agafar l’hàbit de portar la nostra pròpia ampolla o got. Són petites actuacions que, quan esdevenen hàbits majoritaris, tenen impactes grans” ha afirmat.

Reducció de residus als restaurants de Vilafranca

En paral·lel a aquestes accions, durant les darreres setmanes el Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha dut a terme una campanya informativa adreçada als bars i restaurants de Vilafranca. El vicepresident en funcions de la Mancomunitat, Jordi Bosch, explicava que la campanya ha servit per informar més de 60 establiments de Vilafranca sobre la Llei de residus i terres contaminants per a una economia circular, que obliga des de fa un any al sector de la restauració a oferir aigua no envasada als seus clients de manera gratuïta i complementària a l’oferta de l’establiment. A més, la llei prohibeix l’ús de plats, coberts i canyetes de plàstic d’un sol ús i, des del gener passat, els establiments que fan menjar per emportar han de fer pagar l’embalatge, si aquest és de plàstic, i fer-ho constar de manera separada en el tiquet de venda.

La mateixa llei estableix que a partir de l’any 2025 caldrà que bars i restaurants ofereixin un percentatge d’aigües, cerveses i refrescos en envasos reutilitzables. Bosch recordava que la complicitat d’aquest sector és clau per tal de poder reduir residus. “Les administracions hem de posar els mitjans perquè la ciutadania pugui reduir els residus. Ja es reciclen tots els envasos que arriben al contenidor groc però hem d’evitar que la majoria d’aquests envasos s’arribin a generar”. Com a dades, Jordi Bosch ha dit que a la planta de reciclatge de la Mancomunitat arriben uns 5 milions de quilos d’envasos l’any i que des del 2019 la generació d’envasos als contenidors ha crescut un 13%.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

12 + one =

Notícia anterior

Activitats de les biblioteques municipals de Badalona durant el mes de juliol

Notícia següent

Uns surfistes troben un home mort en una platja de la costa catalana

Notícies relacionades