L’Ajuntament de Calafell ja té en marxa els pressupostos participatius

La ciutadania decidirà 400.000 euros de les inversions municipals de 2018

L’Ajuntament de Calafell ha posat en marxa, aquest dilluns 12 de setembre, el procés de pressupostos participatius, pel qual la ciutadania decidirà una part de les inversions de 2018. És el primer cop que a Calafell es tira endavant un procés d’aquestes característiques, que era un compromís de l’actual govern.

El procés tindrà dues parts. Una, la de presentació de propostes, en la qual podrà participar qualsevol persona, empadronada o no, major de 16 anys. L’altra, la de votació, en la qual podran participar només els empadronats, però també a partir dels 16 anys.

L’import que es podrà decidir és l’equivalent a un 1% dels ingressos ordinaris de l’Ajuntament. Actualment, són 400.000 euros. No es valoraran propostes que costin més de 200.000 euros, per tal que no vagi tot l’import, o gran part, a una única actuació.

Després de la sessió informativa, del 18 al 30 de setembre s’obrirà el període de presentació de propotes. Se’n pot presentar una per persona, per fomentar que els ciutadans prioritzin i que plantegin qüestions d’interès el més ampli possible. Del 2 al 15 d’octubre, es farà una valoració de les propostes per part dels tècnics municipals. I del 16 al 29 d’octubre es farà la votació, amb urnes.

Tant la presentació de propostes com la votació es farà presencialment a les oficines del Servei d’Atenció a Ciutadà (SAC), per poder comprovar la identitat dels participants i evitar la repetició de vots. El contingut del vot serà del tot anònim i confidencial. L’any vinent estarà operativa la plataforma electrònica de participació que l’Ajuntament ha aprovat, i que és la mateixa que usa l’Ajuntament de Barcelona.

Les propostes han d’estar relacionades amb l’espai públic o la millora d’equipaments, ser de competència municipal, complir la normativa vigent, i ser d’interès general i viables tècnicament. No es consideraran propostes d’interès particular, que ja s’estiguin duent a terme o previstes en el pressupost, que comprometin més d’un pressupost anual, que representin un cost elevat de manteniment un cop realitzades i si costen més de 200.000 euros.

En qualsevol cas, han de ser propostes d’inversió, és a dir de noves actuacions i obres. No millora de serveis. A títol de simple exemple, es pot proposar instal·lar wifi a una plaça, fer un carril bici, construir aparcament prop de les escoles, posar més marquesines d’autobús, bancs per seure, jocs infantils…

L’Ajuntament ha creat un espai al web municipal on es pot consultar el reglament que regula els pressupostos participatius i descarregar la butlleta per presenta propostes: calafell.cat/calafelldecideix.