Calafell celebra la festa major de la Candelera del 2 al 5 de febrer

Programa amb grans espectacles teatrals i actes populars

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

Calafell torna a celebrar la festa major de la Candelera del 2 al 5 de febrer. El nucli antic acollirà els actes programats, que tornen a incloure dos grans espectacles teatrals, en dies consecutius, i un reguitzell d’actes tradicionals i de cultura popular, que poden consultar-se a l’agenda de la web de l’Ajuntament.

Serà una celebració del tot normalitzada, sense les restriccions per la pandèmia que hi havia ara fa un any. L’edició de 2021 va haver de cancel·lar-se. La regidora de Cultura de l’Ajuntament, Mònica Trepat, diu: “Hem dit ja en diverses ocasions que estàvem molt contents de tornar a celebrar festes i activitats amb total normalitat. Però no ens importa repetir-ho, perquè vol dir que tot ha quedat enrere”.

És una festa major d’hivern, que s’havia perdut i va recuperar-se l’any 1992. Concentra els seus actes al nucli antic del municipi i està dedicada a la Mare de Déu de la Cova, una advocació venerada al Castell de la Santa Creu i que es festeja el mateix dia que la Candelera.

El culte a la Mare de Déu de la Cova es remunta a principis de l’Edat Mitjana (està documentada una talla romànica que va ser destruïda durant la Guerra Civil) i està relacionat amb la tradició catalana de les marededéus trobades. Els anys que el 2 de febrer cau en diumenge se’n fa una celebració extraordinària: l’última va ser l’any 2020.