Ara fa 50 anys que Calafell (Baix Penedès, Tarragona) va acollir els millors escriptors hispanoamericans de tota una generació. Gràcies a la figura de l’editor, poeta i mariner Carlos Barral, van passar pel municipi de la Costa Daurada bona part dels integrants de l’anomenat “boom hispanoamericà”: Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Carlos Fuentes, José Donoso, Cristina Peri Rossi i Jorge Edwards.
Per commemorar aquest aniversari, aquest dijous i divendres se celebra el “I Congrés Internacional Carlos Barral i… Gabriel García Márquez”, organitzat pel Departament de Filologies Romàniques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) en col·laboració amb l’Ajuntament de Calafell. Ret homenatge als anys de màxima esplendor literària a la vila marinera, i també d’apogeu de la producció editorial i el consum literari, en bona part per la tasca de Carlos Barral. La seva casa de Calafell va ser residència o lloc de visita de nombrosos escriptors.
En aquesta primera edició del congrés, l’escriptor escollit és el reconegut Gabriel García Márquez. La seva petjada a Calafell va quedar per sempre immortalitzada a la novel·la Crónica de una muerte anunciada. Durant aquests dos dies, han abordat diferents aspectes al voltant de les dues figures, com la relació entre el premi Nobel colombià i Barral, així com el context sociopolític que es reflecteix en obres de l’escriptor com Muerte constante más allá del amor o entendre el fenomen transatlàntic de les Lletres hispanoamericanes dels anys 60 i 70.
Una desena de ponents provinents de diferents universitats han estat els encarregats d’exposar els diferents temes. Jacques Joset, professor de la Universitat de Lieja (Bèlgica) i editor de Cien años de soledad a l’editorial Cátedra; Malcolm Otero, editor i net de Carlos Barral o Xavi Ayén, autor d’Aquellos años del boom i periodista de La Vanguardia són alguns dels conferenciants que han participat.
Cada any es dedicarà el congrés a un escriptor fins al centenari Barral, el 2028
Maribel Calle, professora de la URV i codirectora del comitè organitzador, explica que “l’objectiu del congrés és donar visibilitat a la literatura hispanoamericana”. Un congrés que té continuïtat prevista fins al 2028, any del centenari de Barral. Fins aleshores, cada any es dedicarà el congrés a un escriptor diferent.
El Paranimf del rectorat i el campus Catalunya de la URV han estat els escenaris de les diferents sessions acadèmiques, mentre que els participants en el congrés van gaudir de la ruta literària ‘Viviendo la Mar Doméstica: el Calafell literario de Carlos Barral’ ahir dijous, i avui visitaran el Museu Casa Barral a Calafell.