Un veí de Lleida, líder d’una organització que traficava amb fàrmacs i droga al Marroc

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària i el Centre de Cooperació Policial de Tànger (Marroc), han desarticulat una presumpta organització internacional assentada a Espanya que traficava amb fàrmacs per elaborar karkubi al Marroc, una substància estupefaent elaborada barrejant medicaments psicotròpics amb haixix, alcohol o cola.

La investigació ha suposat la confiscació més important de fàrmacs a Espanya –200.000 pastilles de la família de les benzodiazepines– i va acabar a mitjans de desembre amb la detenció de vuit persones i l’aprehensió de més de 500.000 comprimits, han informat aquest dimecres en un comunicat conjunt la Policia Nacional, el Ministeri de l’Interior i l’Agència Tributària.

L’operació, desenvolupada en quatre fases, s’ha dut a terme a les províncies de Lleida, on vivia el suposat líder de l’organització –un home d’origen marroquí–, Madrid i Alacant, lloc on va ser detingut el principal proveïdor de pastilles de l’entramat.

La Direcció General de la Seguretat Nacional (DGSN) del Marroc va informar a la Policia Nacional que s’havia intervingut un furgó de lloguer amb matrícula marroquina, arrendat per una empresa de transport amb domicili a Lleida, a l’interior del qual van localitzar 4.477 grams de cocaïna i 361.672 comprimits de fàrmacs psicotròpics.

A partir d’aquell moment, els agents van determinar l’existència d’una organització criminal, amb fortes arrels a la ciutat de Lleida, presumptament dedicada a l’obtenció de diferents medicaments de la família de les benzodiazepines per posteriorment fabricar al Marroc la droga coneguda com karkubi.

Els investigadors van observar que els medicaments s’obtenien mitjançant la falsificació de receptes mèdiques i que l’organització utilitzava homes amb antecedents policials i addictes a substàncies estupefaents, ja que es tracta de productes que sovint es recepten a consumidors habituals de droga.

Un cop aconseguits els medicaments els enviaven al Marroc, on hi ha els laboratoris clandestins de fabricació de karkubi, una droga coneguda en el mercat negre com ‘cartutx’, ‘recàrrega’, ‘ampolla vermella’ o ‘Guadalupe’ que pot provocar al·lucinacions i psicopaties.