Un simposi celebrat a Tàrrega posa en valor el col·leccionisme privat com a element preservador del patrimoni etnològic

El Museu Trepat acull un programa de ponències i taules rodones de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial amb la participació d’historiadors i conservadors

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, dins el seu programa Cultura Viva, ha celebrat avui al Museu Trepat de Tàrrega una jornada sobre el col·leccionisme privat a les terres de Ponent i del Pirineu. Sota el títol “Col·leccionant passions”, s’ha presentat una ponència a càrrec de Joan Yeguas, Doctor en Geografia i Història i conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya pel que fa a l’àrea del Renaixement i Barroc. Després s’ha desenvolupat una taula rodona amb la participació de Maria del Agua Cortés, arqueòloga i col·leccionista; Francesc Farràs, historiador i promotor de les botigues museu de Salàs de Pallars; i Jordi Viader, historiador i col·leccionista.

Tàrrega ha acollit l’activitat com a municipi membre de la xarxa territorial de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, el qual s’adscriu al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Han obert la jornada el director dels museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa, i el regidor de Cultura, Carlos Vílchez: “a través del Museu Tàrrega Urgell, el nostre municipi aposta per la recerca etnològica com a tasca fonamental per preservar els signes d’identitat del territori”, ha afirmat l’edil en la seva presentació.

La jornada ha estat híbrida combinant activitat presencial i virtual. L’aforament d’assistència al Museu Trepat s’ha limitat a una quinzena de places si bé una quarantena de persones també han pogut seguir en directe les intervencions a través de YouTube. L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial treballa en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats a la preservació i la difusió del patrimoni etnològic i a l’antropologia en general.