Un informe posa en dubte que la Paeria pugui recuperar el solar annex a la Llotja sense haver de pagar res

  El PDeCAT-Unió, ERC i la Crida mostren la seva "sorpresa i incredulitat" i reclamen explicacions al conseller delegat del CNC, Rafael Peris

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  Els grups municipals del PDeCAT-Unió, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP a l’Ajuntament de Lleida han expressat la seva “sorpresa i incredulitat” davant les conclusions de l’informe jurídic encarregat pel Centre de Negocis i Convencions (CNC), que posa en dubte que la societat municipal CNC pugui recuperar a cost zero el solar annex al palau municipal de congressos, la Llotja, on s’havien de construir dues torres de pisos, segons publica el diari Segre. Aquestes formacions demanen explicacions al conseller delegat del CNC, Rafael Peris, ja que aquest informe contradiria el que s’estableix en l’escrit de diligències d’investigació dirigit a l’Audiència Nacional per la Fiscalia Anticorrupció, on es fa constar que “l’exercici de la resolució implicarà la reversió a favor de la venedora de la finca transmesa”, és a dir que el solar revertiria en favor del CNC, “amb totes les seves accessions i edificacions, sense indemnització, així com amb la pèrdua de la fiança i de totes les quantitats abonades en concepte de preu de compra”.
  Des de PDeCAT-Unió, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP asseguren que la reversió del solar annex a la Llotja del seu actual propietari –el BBVA- a la societat municipal Centre de Negocis i Convencions està prevista en les clàusules de compra-venda, “que permeten la recuperació del terreny per incompliment del compromís de construir dos gratacels”, tal com s’estableix en l’escrit de diligències d’investigació núm. 33/2014, de data 9 de febrer de 2017, dirigit per la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada a l’Audiència Nacional, en el marc de la causa oberta contra l’excúpula de Catalunya Caixa encapçalada per Narcís Serra i Adolf Todó per un presumpte delicte d’administració deslleial. Una de les 16 suposades operacions irregulars investigades és la del finançament de la construcció del palau de congressos de la capital del Segrià i per la qual l’entitat bancària hauria perdut uns 41 milions d’euros.

  Segons els tres grups de l’oposició, aquest pronunciament contrasta amb l’informe encarregat pel CNC, segons el qual “no es pot garantir que en cas d’exercitar-se les condicions resolutòries del contracte, el CNC no hagi de fer front a l’obligació de reintegrar tot o part del preu en el seu dia percebut per la finca venuda, amb els interessos legals que aquest import hagués generat, com a conseqüència d’una reclamació formulada en aquest sentit per aquell que sigui propietari de l’immoble”. “És evident que l’altra part sempre té el dret de recórrer a la justícia si no està d’acord amb els termes de la reversió, però ens sembla que les clàusules del contracte són prou diàfanes, com també assenyala en el seu escrit la Fiscalia”, asseguren des d’aquestes formacions.

  En aquest sentit, els consellers del PDeCAT-Unió, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP al CNC han anunciat que exigiran “major concreció” en relació amb aquest informe en la reunió extraordinària del Consell d’Administració del Centre de Negocis i Convencions que se celebrarà aquest dimecres a instàncies dels consellers d’aquestes formacions, que defensen la reversió del solar perquè passi a mans municipals.

  En aquest sentit, reclamen que el conseller delegat, Rafael Peris, aporti informació sobre les accions concretes dutes a terme per procedir a la reversió del solar i sobre les conseqüències que pot tenir per al CNC la tramitació de la denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció a l’Audiència Nacional pel que fa a l’operació immobiliària del solar de la Llotja.

  Cal recordar que el CNC va adjudicar l’any 2007 per 49,5 milions d’euros a Construccions Servat el solar annex a la Llotja, on per contracte s’hi havia de construir dues torres de pisos. Aquests diners van servir a l’Ajuntament de Lleida per finançar la construcció del palau municipal de congressos. Arran de la crisi, el projecte dels dos gratacels va quedar aturat i el terreny va passar a mans de Catalunya Caixa. Actualment és propietat del BBVA i el 17 d’abril finalitza la darrera prorroga concedida a aquest entitat per a construir-hi les dues torres previstes.