Tret de sortida a la 28a Fira de l’Oli Verd amb una campanya en auge i més de 90 expositors

Aquest 2025, la campanya arriba marcada per les pedregades de principis de novembre, que van obligar a avançar la collita en bona part del terme

22 de novembre de 2025 a les 17:15h

Maials ha inaugurat aquest dissabte la 28a Fira de l’Oli Verd, un certamen que arriba enguany amb un ambient d’optimisme per l’evolució de la campanya i que reunirà al llarg de tot el cap de setmana prop d’un centenar d’expositors, tastos, activitats culturals, música en directe i jornades de portes obertes.

L’acte inaugural ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que ha estat rebut a l’Ajuntament per l’alcalde, David Masot, i per la resta de la corporació municipal. Tot seguit, Sàmper ha recorregut el recinte firal acompanyat del president de la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, Francesc Teixidó, visitant les parades i destacant la trajectòria d’un esdeveniment que s’acosta ja als 30 anys d’història. La inauguració ha comptat també amb l’actuació de la colla gegantera.

Una campanya avançada i amb millors rendiments

Aquest 2025, la campanya arriba marcada per les pedregades de principis de novembre, que van obligar a avançar la collita en bona part del terme. Aquest canvi ha fet que la cooperativa ja hagi entrat 4 milions de quilos d’oliva, molt per sobre del volum habitual per aquestes dates.

Segons Teixidó, els rendiments se situen enguany en una mitjana del 18,5 %, una xifra substancialment superior al 12 % de la campanya passada. “No serà una collita rècord, però sí clarament millor que l’any anterior: produint els mateixos quilos farem més litres”, ha destacat. La previsió total és arribar als 6,5 milions de quilos. El preu de la garrafa de cinc litres se situa actualment en 38 euros.

L’alcalde ha remarcat que l’interès d’enguany s’ha fet notar: “El telèfon de la cooperativa ha tret fum els dies previs a la fira”, ha assegurat, i ha avançat que esperen tornar a superar els 15.000 visitants del cap de setmana.

Sàmper defensa la fira com a motor econòmic i aposta per la diversificació

Durant la seva intervenció, el conseller Sàmper ha posat en valor l’impacte econòmic i identitari d’esdeveniments com la Fira de l’Oli Verd, però ha advertit que els municipis han de preparar-se per afrontar possibles crisis sectorials. En aquest sentit, ha animat Maials a diversificar la seva activitat econòmica.

L’alcalde ha obert la porta a acollir noves petites empreses que actuïn com a “segon motor econòmic” i ha demanat al Departament suport per millorar la cobertura de fibra òptica i 5G.

samper Fira Oli Verd

Una fira plena de tastos, cultura i activitats per a tots els públics

La jornada ha començat amb el tradicional esmorzar popular a la cooperativa amb el primer oli de la temporada. Al llarg del dia, els visitants han pogut gaudir de tallers i tastos com:

  • Taller-tast de melmelades artesanes, amb Melmelades Torre Roca.

  • ‘El gust de la xocolata, la gran desconeguda’, a càrrec de Xavier Palau (Pangea Chocolate).

  • Exposicions, activitats familiars i visites al Museu de Cal Cabalesila.

El vespre estarà marcat pel concert de Lo Pau de Ponts, organitzat per l’Associació Jovent de Maials.

Fira de l’Oli Verd (2)

Un diumenge farcit d’actes i l’entrega del guardó ‘Amic de l’Oli 2025’

La programació de diumenge inclourà:

  • Un esmorzar popular a la cooperativa.

  • Una ruta guiada per l’església de l’Assumpció, amb Mercè Quer.

  • La presentació de la revista ‘Horitzons’ a la Sala dels Jubilats.

  • L’acte d’investidura d’Antoni Gelonch com a Amic de l’Oli 2025.

  • El taller ‘Aprèn a tastar professionalment l’oli’, amb Pilar Pardell, del Panell de Tast Oficial.

La cloenda anirà a càrrec de Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia.

Activitats prèvies i gairebé tres dècades de trajectòria

Tot i que la fira ha obert portes aquest dissabte, el municipi ja va escalfar motors la setmana passada amb rutes en bicicleta amb aperitiu, tastos del xef Ivan Pascual i la presentació del llibre ‘Maials, ànima de pedra’, de Xavier Aresté.

L’esdeveniment és fruit d’un esforç col·lectiu entre l’Ajuntament, la Cooperativa del Camp Foment Maialenc, expositors, entitats i associacions locals, que any rere any converteixen la fira en un punt de trobada imprescindible per al món de l’oli verge extra.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit