Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Tàrrega homenatja Guillem Viladot en el Dia Internacional dels Museus

Avatar photo

El número 36 d’URTX centra un dels dos dossiers principals que inclou en la figura de l’artista urgellenc Guillem Viladot, del qual enguany es commemora el seu centenari

Tàrrega ha celebrat el Dia Internacional dels Museus, que es commemora cada 18 de maig, amb la presentació d’una nova edició de la revista URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, la miscel·lània d’estudis humanístics editada pel Museu Tàrrega Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i el Museu Trepat. El número 36 d’URTX centra un dels dos dossiers principals que inclou en la figura de l’artista urgellenc Guillem Viladot, del qual enguany es commemora el seu centenari. Aquest monogràfic compta amb quatre articles escrits per destacats especialistes en el polièdric artista agramuntí, com són Pau Minguet, director de la Fundació privada Lo Pardal; el professor agramuntí Josep Bertran; el catedràtic de llengua i literatura Joan Cornudella; i la filòloga Anna Ribó. En els seus textos, aborden la poesia concreta, la poesia experimental, l’art conceptual, els objectes, la influència de la tradició i el paisatge en l’autor, o els itineraris viladotians, entre altres aspectes de l’obra de Viladot.

En aquesta ocasió, la publicació creada el 1989 compta amb un segon dossier que repassa les pandèmies que han afectat les terres de Ponent al llarg de la història. Així, diferents experts del territori tracten amb detall com es van viure les pestes a la Cervera dels segles XIV i XV (text a càrrec de F. Xavier Rivera), a Lleida, segons queda recollit als Llibres de Crims de la ciutat (per Guillem Roca); com es va viure la pesta dels pastorets de 1599 a l’Urgell (Anna Colet), el paludisme a l’Urgell durant el segle XVIII (Miquel Àngel Farré), i una retrospectiva general sobre les epidèmies i els seus efectes en la població al llarg del temps (Francesc Cremades).

A més a més, l’URTX també compta amb diferents articles sobre temes com la vida quotidiana a la Tàrrega entre els segles XV i XIX, la conservació patrimonial del Mausoleu de Bellpuig, les col·laboracions de Valeri Serra i Boldú a la Sociedad de Atracción de Forasteros de Barcelona o la perspectiva de gènere al Museu Trepat, entre altres. Finalment, també incorpora un article que té la voluntat d’eixamplar la mirada enfront del segle XXI. Es tracta de Repensant Ponent, a càrrec del geògraf Ignasi Aldomà, on es replanteja el paper de la pagesia en l’actualitat i la seva supervivència.

Durant la presentació de la revista, tant l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú com el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa, han posat en valor el fet que l’URTX inclogui articles de “rabiosa actualitat”. Segons Espinagosa, “des dels museus targarins i l’Arxiu Comarcal volem abordar l’actualitat des de la recerca”. Per la seva banda, l’alcaldessa de la capital de l’Urgell també ha recalcat que hi hagi tres articles signats per treballadors dels museus i l’Arxiu, com són Anna Colet, Roser Miarnau i el Miquel Àngel Farré. “El fet que puguem difondre recerques fetes per empleats de la casa és cabdal”, ha asseverat Pijuan. L’esdeveniment celebrat aquest dimecres a les Sales Nobles del Museu Tàrrega Urgell també ha comptat amb la presència de Francesc Gabarrell, responsable del Departament de Conservació del Museu Jaume Morera de Lleida. Durant la presentació del volum 36 d’URTX, Gabarrell ha lloat la publicació, que ha qualificat com “un model a seguir”.

Amb més de tres dècades d’experiència a l’esquena, URTX ha difós 583 articles del món de les humanitats, donant veu a les inquietuds i estudis de 391 autories. Esdevé una aposta ferma per subratllar la imprescindible labor dels museus i equipaments culturals, on la recerca és una branca ineludible de retroalimentació cap a la societat, encabint les diverses perspectives, fent possible l’autoconeixement i fent possible un futur millor coneixent amb més profunditat el nostre passat.

Quaderns URTX

A banda del número 36 d’URTX, l’acte també ha servit per presentar el primer número de Quaderns URTX, que recull els dos treballs guanyadors de la primera Beca d’Estudis Humanístics i de Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila, convocada per l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell amb el suport del consistori de Sant Martí de Maldà. Així doncs, el primer volum d’aquesta col·lecció creada amb la finalitat de publicar les recerques guanyadores de la beca en record d’aquest prolífic historiador local inclou la proposta titulada “Els habitants ibèrics, romans i tardoantics de Preixana. Estudi arqueològic del poblament al terme municipal de Preixana (Urgell) entre els segles VIè i VIIè” obra de Montserrat Baiges Minguell i el treball “Assistència mèdica a l’Urgell durant l’Edat Mitjana” elaborat per Guillem Roca Cabau.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ÚLTIMA HORA: Busquen un noi desaparegut al riu Segre

Notícia següent

Troben el cadàver del noi que s’ha llançat al riu Segre per salvar una dona

Notícies relacionades