Rosa Pujol, alcadessa d’Aitona: “No ens podem permetre el luxe d’un nou confinament com vam patir el passat juliol”

La Covid-19 no ha afectat només a l’àmbit sanitari. Aitona ha sofert diversos confinaments que han obligat a tancar a diversos sectors. Quina ha estat l’afectació econòmica al municipi?
Sens dubte, dos dels col·lectius que s’han vist més afectats per aquest coronavirus han estat la nostra gent gran i el nostre teixit comercial. Dos sectors on al llarg dels darrers mesos l’Ajuntament hi hem actuat de forma prioritària per a garantir la seva salut i benestar. En el cas dels aitonencs i aitonenques de més edat, ben aviat podrem posar en marxa el nou Centre de Serveis des d’on coordinarem el programa d’atenció integral pioner al territori que hem impulsat des del consistori.

Mentrestant, per tal de reduir la càrrega fiscal dels veïns i veïnes en un moment tan complicat, hem congelat el gruix d’impostos i taxes fiscals per aquest 2021.

I finalment, hem desplegat dues línies de subvencions adreçades al sector comercial i de restauració local per tal de mitigar els efectes de la pandèmia i les pèrdues generades per les restriccions d’obertura i mobilitat. Ajuts que se sumen al fons de contingència del Govern que s’ha desplegat gràcies a la petició feta pels batlles del Baix Segre. Unes gestions dutes a terme des del territori que també van resultar claus per a poder desenvolupar la campanya de la recollida de la fruita malgrat un context gens favorable.

Com a mesura de prevenció de la Covid-19 la campanya Fruiturisme d’Aitona es farà a través de les xarxes socials i tot i que la gent pot anar a visitar els camps no es faran les visites guiades que es feien anteriorment. Quin paper creu que juguen les xarxes socials pel que fa a campanyes de promoció com aquesta?
La pandèmia s’ha allargat i s’està allargant en el temps molt més del que pensàvem inicialment i aquest 2021, per tant, la campanya de la flor se’n seguirà veient afectada per complet. Amb tot, aquesta ja era una circumstància que teníem prevista i és per això que al llarg de les darreres setmanes, des de finals del passat 2020, hem estat treballant amb diferents possibles escenaris en funció de l’evolució epidemiològica.

I l’escenari que ens trobem a dia d’avui, és que segueixen i seguiran plenament vigents les restriccions de mobilitat pel territori català i arreu de l’Estat espanyol al llarg de les pròximes setmanes. A aquest fet cal sumar-hi la impossibilitat de realitzar viatges internacionals amb avió; i la vigència de mesures de seguretat com el distanciament social.

Per tot plegat, i amb l’objectiu de seguir escrupolosament les directrius sanitàries i garantir la seguretat de tota la nostra població, visitants i membres de la campanya, des l’Ajuntament d’Aitona i des de Fruiturisme ens hem vist obligats a replantejar per complet el format de la campanya de la flor per aquest 2021.

Una campanya de la flor que, com a principal novetat per aquest 2021 i degut a la pandèmia de la Covid-19 i a les restriccions establertes, no podrà comptar amb les tradicionals visites guiades pels camps aitonencs ni pel patrimoni històric i natural d’Aitona, així com tampoc amb les exposicions ni amb les rutes en bicicleta o en globus aerostàtic; que han quedat suspeses i que esperem poder reprendre amb total normalitat en l’edició de 2022. En canvi, sí que estaran permeses, sempre que es respectin les restriccions de mobilitat i la normativa sanitària vigent, les visites lliures pel nostre entorn per a gaudir del rosa dels nostres camps. 

I tot plegat, tant l’evolució de la flor en imatges i vídeos, com totes les novetats sobre la campanya es podran seguir a través de les xarxes socials i el web de Fruiturisme. Que en el context de pandèmia i en un moment on els mitjans telemàtics han guanyat tant de pes, volem potenciar més que mai per tal que totes aquelles persones que no puguin desplaçar-se fins a Aitona les pròximes setmanes puguin gaudir de la màgia i la mística de la flor rosa.

L’arribada dels temporers està al caure i seguim en plena pandèmia. A la campanya anterior aquests dos factors van passar factura a la regió. S’estan prenent mesures per evitar que la situació es torni a anar de les mans?
Des de principis d’any hem participat com a ajuntament en reunions de treball telemàtiques amb les administracions i sectors implicats en la recollida de la fruita amb l’objectiu de començar a planificar i coordinar la campanya d’estiu d’aquest 2021

La campanya de la recollida de la fruita d’enguany estarà marcada novament -tal com va succeir el 2020- per la pandèmia de la Covid-19. Motiu pel qual, des de l’Ajuntament hem aprofitat aquestes trobades per a traslladar a tots els agents implicats la necessitat i importància d’adoptar tres grans mesures que ajudin a vetllar per la salut i el benestar dels treballadors de la fruita i garantir la sostenibilitat i el funcionament de la campanya

Primer, estudiar la possibilitat, des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, de vacunar preventivament, abans de l’inici de la recollida, a tots els treballadors que es desplaçaran fins al Baix Segre i a tota la població per a participar en la campanya. Segon, en el cas que no fos possible la vacunació, fer testos de forma contínua. I tercer, dotar els ajuntaments del Baix Segre de més recursos econòmics per a fer front a la campanya.

Que es pugui recollir la fruita durant l’estiu és clau per a la sostenibilitat social i econòmica del nostre territori. No ens podem permetre el luxe d’un nou confinament com vam patir el passat juliol. Ara que ja sabem quins estralls és capaç de provocar aquesta pandèmia, és imprescindible unir esforços, millorar els canals de comunicació i actuar amb el màxim marge de maniobra possible per a garantir que la campanya es duu a terme amb les màximes garanties possibles.

Mentrestant, enguany hem augmentat el capítol 1 del pressupost municipal de 2021 per a poder contractar nou personal municipal que es destinarà a vetllar pel compliment de les mesures de seguretat i restriccions vigents, dur a terme tasques de sensibilització entre la població, reforçar les tasques de neteja, i garantir el desenvolupament de la campanya de la fruita.

Així, es preveu la contractació de dos agents que donaran suport en tasques de seguretat i civisme a l’estiu durant la campanya de recollida de la fruita -coincidint en el moment en que la població aitonenca es triplica-; dos educadors Covid-19 destinats als centres educatius, activitats de lleure i la Llar de Jubilats; i personal de neteja per a reforçar les tasques de desinfecció en equipaments com l’escola.

Els pressupostos que es van aprovar el passat mes de gener compten amb més recursos per a l’àrea de benestar social per fer front als efectes de la Covid-19. Ens pot fer cinc cèntims de quins serien els projectes més importants als que estarien destinats aquests diners?
Ens tocarà conviure amb la pandèmia com a mínim un any més i no volem que aquesta ens agafi desprevinguts. Per això, el pressupost d’enguany ens permetrà atendre les necessitats de tots els nostres veïns i veïnes i donar resposta de forma efectiva i planificada als nous reptes sanitaris, socials i econòmics que ens presenti la Covid-19.

Una de les principals novetats del nou pressupost afecta directament a l’àrea de Benestar Social, un dels principals tallafocs amb que compta el consistori per a fer front a la Covid-19, i que enguany veu incrementada notablement la seva partida pressupostaria.

Així, entre d’altres, es reserva una partida dels comptes municipals per a finalitzar l’adequació del Centre de Serveis per a la gent gran d’Aitona, que és previst que entri en funcionament al llarg dels pròxims mesos si la situació epidemiològica així ho permet.

Aquest any l’Ajuntament ha aconseguit rebaixar la taxa d’escombraries dels 44,50€ per persona empadronada als 30,83€. Com ha estat possible?
Hem reduït de forma dràstica per aquest 2021 el preu de la taxa de gestió de residus, que passa dels 44,50€ als 30,83€ per persona empadronada, gràcies a l’alt nivell de reciclatge que hem tingut a Aitona des del 2018. Així, enguany els veïns i veïnes empadronats al municipi hauran de fer front a una taxa de gestió de residus de 30,83€ per persona, el que significa una reducció de 13,67€ per persona.

Amb aquesta reducció els aitonencs i aitonenques veuran que l’esforç de reciclatge els és premiat i, alhora, es rebaixa considerablement el preu del servei per un any que es preveu difícil per a tota la societat a causa de la Covid-19. Conscients d’aquesta crisi social, sanitària i econòmica des de l’Ajuntament hem apostat decididament per a reduir la càrrega fiscal dels nostres veïns i veïnes i per a proporcionar-los línies d’ajut que garanteixin el seu benestar i el desenvolupament del municipi.

Aitona ha estat un dels primers municipis en desplegar un programa d’atenció integral a les persones majors de 70 anys. De que tracta aquest projecte?
La Covid-19 ha generat noves necessitats entre els col·lectius més vulnerables de la societat, entre ells, especialment, el de la gent gran i el de les persones amb problemes de salut mental. Una situació que s’ha vist agreujada amb les normatives i restriccions que limiten la mobilitat i les interaccions socials, i que des de l’Ajuntament volem afrontar de forma proactiva i diligent amb l’objectiu de garantir el benestar i la salut física i emocional de tots els veïns i veïnes en situació de vulnerabilitat.

Una línia de treball que aquesta passada tardor es va traduir en el desplegament a Aitona d’un nou programa d’atenció integral a la gent gran pioner al territori, un dels primers projectes d’aquesta índole que s’han activat al país. 

Aitona compta actualment amb un cens de 465 persones de més de 70 anys empadronades al municipi; i 150 persones viuen soles i/o amb fills/es que viuen fora del municipi.

Des del començament de la pandèmia hem detectat que les persones grans pateixen un deteriorament emocional, cognitiu i físic important. La prioritat de l’equip de govern, doncs, ha de ser desplegar accions d’intervenció individual i adaptades a la casuística de cada persona que donin resposta a aquestes noves necessitats. L’objectiu principal del programa és escoltar, acompanyar, reduir l’estrès, la soledat, la tristor, la ira o l’angoixa provocats, i ajudar a mantenir les capacitats físiques i cognitives de les persones grans del nostre municipi, generades per la pandèmia de la Covid-19.

Aquest pla d’actuació que es desplega des de la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament està adreçat a totes les persones empadronades a Aitona majors de 70 anys i a totes les persones amb problemes de salut mental; especialment, aquelles que viuen soles o parelles que no tenen familiars directes a la zona. En aquests moments ja hi ha una quarantena de veïns i veïnes que reben atenció individual; i, en alguns casos, teràpia a domicili per qüestions de mobilitat.

Així, entre els serveis que s’ofereixen a totes les persones inscrites al programa hi ha seguiments telefònics periòdics; concertació de cites presencials al domicili, a l’Espai TIC, al telecentre de l’Ajuntament o al Centre de Serveis; teràpia cognitiva i suport emocional i presencial de manera individual per tal de facilitar estratègies de gestió anímica davant la pandèmia; i acompanyament en sortides i passejos. En tots els casos, a més, se segueix un estricte protocol sanitari i de seguretat per a evitar el contagi i la propagació de la Covid-19.

Les persones interessades en formar part del programa o que necessitin més informació sobre el mateix, poden posar-se en contacte amb l’Ajuntament trucant al telèfon 973 79 40 10.

Aitona s’està posicionant com a municipi capdavanter en matèria de turisme de la fruita. Vostè mateixa ha dit, en diverses ocasions, que aquest és un camí que encara té  molt de recorregut i que gràcies a aquesta aposta el municipi està vivint un dinamisme social, econòmic i turístic. Quines són les accions que porteu a terme des del consistori per seguir fent camí i per posicionar, encara més, al municipi en aquest àmbit?
Fruiturisme, la campanya de la flor i de la fruita, el turisme religiós i patrimonial… s’han consolidat al llarg dels darrers anys com algunes de les iniciatives turístiques més valuoses i atractives de tot el nostre país i en un referent turístic a les Terres de Lleida. I ho fan amb l’aval de les desenes de milers de visitants d’arreu del món que han gaudit del mar rosa d’Aitona i dels nostres actius patrimonials i naturals al llarg dels darrers anys, i amb l’estímul i el reconeixement que suposa haver estat guardonats per la Generalitat de Catalunya com la millor experiència turística del 2019.

Les nostres fites any rere any són aconseguir mantenir la trajectòria ascendent i continuada que ha mantingut el projecte des del seu naixement; atraure a nous públics d’arreu de Catalunya, de l’Estat espanyol i de fora de les nostres fronteres; teixir noves sinergies i col·laboracions amb pobles, països i continents que mantenen un mateix vincle amb la floració com el nostre; i defensar amb orgull la distinció que ens ha estat atorgada per la Generalitat.  

Però, per sobre de tot, volem fer-ho mantenint el segell i la identitat que ha definit Fruiturisme des del seu primer dia: és a dir, implicant els veïns i veïnes i el teixit social, productiu i associatiu del municipi; i potenciant la iniciativa com un model turístic responsable i sostenible que doni resposta a les necessitats dels nostres visitants prioritzant i protegint en tot 

Fa poc heu contractat dos agents per vetllar per la seguretat i el civisme al municipi. Quin és l’objectiu d’aquests nous llocs de treball?
Des de l’Ajuntament seguim actuant de forma proactiva des de l’inici de la pandèmia amb l’objectiu d’avançar-nos a les necessitats i demandes de la població, reforçar la tasca sanitària i preventiva, vetllar pel compliment de les mesures de seguretat, i garantir la salut i el benestar de tots els veïns i veïnes i és per això que hem incorporat un agent i properament, incorporarem al segon.

També hem incorporat 2 educadors covid i les seves funcions estan destinades a realitzar tasques de seguretat, d’informació, sensibilització i promoció d’actituds responsables, com les següents:

Divulgar i promoure les mesures personals i comunitàries que s’han d’adoptar per prevenir els contagis de la Covid-19 i la seva transmissió.

Realitzar accions de divulgació de les mesures preventives de la Covid-19, adreçades a les persones usuàries d’espais públics, per tal que es compleixen les normes de seguretat sanitària en matèria de prevenció.

Dur a terme actuacions de control i vigilància a l’espai públic per garantir el compliment de les normes i protocols per prevenir la Covid-19, que inclou, entre d’altres, la presa de temperatura, el recordatori i requeriment de l’ús de la mascareta en espais d’ús públic, de l’aplicació de solucions hidroalcohòliques, el control de l’aforament d’espais públics i privats on es realitzen activitats comercials, comunitàries o grupals, per tal que es compleixen les mesures de distanciament social i altres recomanacions sanitàries que es vagin publicant en relació amb la prevenció de la Covid-19.

Procurar l’aplicació del protocols i les mesures higiènic-sanitàries per la prevenció de la Covid-19 a les instal·lacions en què es desenvolupen tasques d’atenció al públic, escola pública, escola bressol, biblioteca, llar de jubilats i altres instal·lacions públiques. Participar en les tasques de rastreig dels contactes de les persones contagiades per la Covid-19. Donar suport a les persones aïllades a causa de la Covid-19, si necessiten adquirir medicaments, queviures i atendre necessitats en les quals necessiten l’ajut per gestionar-les. Seguiment i control de compliment dels aïllaments de les persones afectades per la Covid-19. Col·laborar en les diferents tasques que li siguin atribuïdes, per l’òrgan de govern municipal, d’acord amb els seus coneixements i perfil professional.

Recentment, la Generalitat de Catalunya ha donat llum verda a la modificació territorial dels termes municipals d’Aitona i de Torres de Segre. En concret, aquesta acció ha suposat la segregació de 4.832 metres quadrats d’Aitona per agregar-los a Torres de Segre. Exactament, per què es produeix aquesta modificació del terme municipal?
Aquesta resolució dona resposta al procediment que el Ple de l’Ajuntament vam iniciar per unanimitat l’any 2017 per a alterar el terme municipal amb el de Torres de Segre, ja que la línia de terme no s’ajustava a la realitat geogràfica i urbanística actual.

L’alteració del terme municipal que ha quedat aprovada afecta a la zona urbanitzada situada a l’oest del Pantà d’Utxesa. En concret, suposa una segregació de 4.836 m2 d’Aitona per agregar-los a Torres de Segre, i la segregació de 14.596 m2 de Torres de Segre per agregar-los a Aitona.

Es tracta, simplement, de corregir la disfunció que suposa tindre finques a la zona urbana d’Utxesa i voltants, una part de les quals estigui situada en un terme, i l’altra, en un altre.