Recullen firmes a Lleida per reclamar un centre d’acollida d’urgència per a dones

Iniciativa del Grup de Dones de Lleida, que s'allargarà fins el 29 de juny

El Grup de Dones de Lleida ha iniciat una campanya de recollida de firmes per demanar a la Paeria i la Generalitat la creació d’un centre públic d’acollida d’urgència per a dones víctimes de violència masclista i els seus fills. Fins al mes d’abril el servei el prestava l’entitat religiosa Dona Samaritana. L’organització feminista exigeix que es compleixi la llei del dret de les dones a l’eradicació de la violència masclista i la llei de serveis socials que obliga a disposar d’un espai d’acollida durant 15 dies per a dones i els seus fills que han hagut d’abandonar casa seva per una situació de violència. La recollida de signatures s’allargarà fins el 29 de juny.

Segons el Grup de Dones de Lleida, l’organització va alertar en diferents ocasions a la Paeria sobre el servei que oferia Dona Samaritana, “sense professionals formades i sense supervisió de l’administració”. Al mes d’abril Dona Samaritana deixa de prestar el servei i l’entitat feminista va presentar una moció a l’Ajuntament demanant la creació d’un centre públic amb professionals qualificades en perspectiva de gènere i atenció víctimes de violència. El ple municipal va rebutjar la moció “sense atendre la seva obligació com administració de vetllar per l’existència d’aquest servei i salvaguardar-ne la qualitat, l’atenció i la protecció deguda a les dones en situació de violència”, asseguren. Per aquest motiu l’organització feminista llença una campanya de recollida se signatures i surt al carrer oferint informació als veïns i veïnes.

El col·lectiu ha sol·licitat el suport de les organitzacions feministes, les entitats de dones i dels moviments socials i sindicals de la ciutat per aconseguir aquest servei. Una demanda històrica del Grup de Dones de Lleida que fa més de tres dècades que en demana la seva creació. “Ja no podem esperar més, exigim atenció i protecció”, afirmen en un comunicat. A la vegada, l’entitat demana suport de la resta d’organitzacions feministes de Catalunya i els insta a revisar la situació d’acollida de les dones en els respectius municipis.