Dilluns, 13 de gener de 2025
És notícia

Quinze entitats de salut mental i addiccions donen servei a la demarcació de Lleida

Avatar photo

El diputat de Salut Pública, Òscar Martínez; la presidenta de Salut Mental Catalunya i de l’Associació de Salut Mental de la Noguera, Mercè Torrentallè, i el president de la coordinadora de Salut Mental Catalunya a les Terres de Lleida, Josep Lavin, han presentat aquest dijous, a la sala de premsa del Palau de la Diputació, el mapa de Recursos d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida.

Quinze entitats dedicades a la salut mental i les addiccions de la demarcació de Lleida s’encarreguen de donar servei al territori. Catorze formen part de la coordinadora, a les quals cal sumar Intress, que centra la seva activitat a l’Alt Urgell. A més, el mapa recull els espais Situa’t, de Lleida-Segrià (Segrià), i de Pirineu-Lleida (Pallars Sobirà), que funcionen com a porta d’entrada d’aquelles persones que volen ser ateses.

 

En total, l’any 2022 es van atendre 1.200 persones. La coordinadora disposa d’una cinquantena de professionals, així com prop de 200 persones que fan tasques de voluntariat, a més d’aquelles que formen part de les juntes de cada organització.

Òscar Martínez ha destacat que “aquesta serà una eina molt important per saber de quins recursos disposen, i que puguin fer front a les necessitats reals, com poden ser la millora de l’atenció, la rehabilitació, o la inserció social i laboral d’aquestes persones que, en un moment donat, tenen aquesta necessitat”.

Josep Lavin ha afirmat que “la nostra voluntat seria poder atendre per més coses i a més gent, però pensem que vam començar l’any 2010 del no res, i que ara al 2023, després d’uns anys, i l’esforç de moltes persones i entitats hem pogut arribar a tenir un mapa, amb una xarxa que arriba a molta gent, i que dona solucions, tant a persones afectades com a familiars”.

De la seva banda, Mercè Torrentallè ha afirmat que “en definitiva, es tracta de fer una salut mental comunitària, de manera que els serveis que donem siguin un primer pas perquè les persones es puguin integrar a la societat. És molt important conèixer els recursos de què disposem per poder utilitzar-los, perquè moltes vegades quan apareix un problema de salut mental, tant la persona com la família se senten molt desorientats”.

 

El mapa recull els serveis que s’ofereixen que van des de l’habitatge, els centres especials de treball, la inserció laboral, l’atenció a les drogodependències, el suport a joves, clubs socials, grups d’ajuda mútua, servei d’atenció a les famílies, acompanyament i suport a la vida independent i informació i assessorament.

Per comarques, les entitats que donen servei són:

  • Val d’Aran: Salut Mentau Aran.
  • Pallars Sobirà: Associació Salut Mental Pallars.
  • Pallars Jussà: Alba Jussà.
  • Alt Urgell: Intress.
  • Solsonès: Sol del Solsonès.
  • Noguera: Associació Salut Mental la Noguera.
  • Segarra: Associació Salut Mental Ondara Sió.
  • Garrigues: Talma.
  • Urgell: Quàlia i Associació Alba.
  • Pla d’Urgell: Talma, Acudam i Associació per la Salut Mental el Pla d’Urgell.
  • Segrià: Associació d’Afectats de Discapacitat Derivada de Malaltia Mental. Terraferma (AADDMM Terraferma), Salut Mental Ponent i Agrupa’t.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els Consells d’Infants i d’Adolescents de Sant Joan Despí treballaran sobre l’ús dels mòbils als centres educatius

Notícia següent

Arriba la XIX edició del Trofeu de Karate Vila de Constantí

Notícies relacionades