Protestes creuades a Lleida al projecte de la nova Tracjusa

  Més d'una vintena de tractors s'han desplaçat fins a la seu d'Agricultura a Lleida per reclamar el suport de la conselleria a la reobertura de la planta de Juneda

  Un centenar de ramaders han dut a terme aquest divendres a Lleida una acció per donar a conèixer a la ciutadania el projecte que promouen per reobrir la planta de tractament de purins de Tracjusa de Juneda (Garrigues). Durant l’acte han repartit entrepans entre la gent que passava per la plaça Ricard Viñes, on també s’ha concentrat una vintena de membres de la plataforma Aturem la incineradora a Juneda els quals, amb mascaretes amb la cara d’un porc, han expressat el seu rebuig al fet que la planta pugui reobrir fent servir la crema de combustible derivat de residus (CDR) per assecar els purins pel risc que, segons asseguren, podria suposar per a la salut dels veïns de l’entorn. Posteriorment, els defensors del projecte s’han desplaçat amb més d’una vintena de tractors fins a la seu del Departament d’Agricultura a Lleida on han lliurat un manifest per reclamar el suport de la conselleria a la reobertura de les instal·lacions de Tracjusa, aturades des del 2014 arran de la retallada estatal a les renovables. La mobilització ha finalitzat amb l’abocament de dues ampolles de purins davant l’edifici.
  La ciutat de Lleida ha estat l’escenari aquest divendres de protestes tant de partidaris com d’opositors al projecte de la nova Tracjusa. Un centenar de ramaders amb més d’una vintena de tractors amb cisternes per al transport de purins s’han desplaçat des de Juneda per dur a terme una acció en defensa de la reobertura de la planta i per posar en valor la tasca que porten a terme. Convocats per l’associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), els favorables al projecte s’han concentrat a la plaça Ricard Viñes de la capital del Segrià on han repartit uns 800 entrepans amb productes porcins entre els ciutadans que s’han acostat per conèixer de més a prop el projecte que estan tramitant per tornar a posar en funcionament Tracjusa.

  El president de GAP, Eduard Cau, ha defensat el projecte de la nova Tracjusa com a solució per donar sortida a l’excedent de purins que es genera a la zona de les Garrigues i ha assegurat que “compleix tots els requisits legals i és viable ambientalment i tècnicament”, ja que compta amb l’aval d’un dictamen ambiental realitzat per l’ambientòleg Ramon Folch. Cau ha explicat que part dels CDR que utilitzarà Tracjusa provindran de Lleida, mentre la resta d’altres zones del país. En aquest sentit, ha remarcat que “és una planta de purins i no una incineradora perquè el que farem serà un aprofitament energètic d’un recurs que està dins de les prioritats de la UE, una cosa que s’està fent amb molta normalitat en moltes indústries de Catalunya”.

  Així mateix, ha reclamat el suport del Departament d’Agricultura al projecte que promou l’associació de ramaders per donar sortida a l’excedent de purins. “Som un col·lectiu molt nombrós, som gent del territori, fa molts anys que treballen i cada dia intentem fer-ho millor i el projecte forma d’aquesta trajectòria”, ha declarat. Des de GAP han explicat que la tramitació de la nova Tracjusa segueix el seu curs i que abans de finals d’any podria quedar aprovat, decisió que dependrà del Departament de Territori i Sostenibilitat.

  La plataforma opositora defensa altres alternatives “menys contaminants” per tractar els purins

  Durant l’acció dels ramaders, s’han acostat fins a la mateixa plaça amb diferents pancartes una vintena de membres de la plataforma Aturem la incineradora a Juneda per fer sentir la seva veu contrària al projecte ja que rebutgen que Tracjusa pugui reobrir fent servir la crema de combustible derivat de residus (CDR) per a l’assecatge dels purins -en lloc del gas natural amb què havien funcionat les instal·lacions fins al 2014-, davant “el potencial risc” que aquest sistema “d’incineració” podria suposar per a la salut de les persones ja que comportaria l’emissió de dioxines i furans, substàncies potencialment cancerígenes, segons ha manifestat Joan Vàzquez, secretari general d’Ipcena i membre de la plataforma.

  Vàzquez ha defensat l’existència d’altres alternatives per a la gestió de les dejeccions ramaderes com ara les que s’estan duent a terme a Almenar o Alcarràs, centrades en sistemes de separació de la part sòlida i líquida del purí per tal d’obtenir-ne fertilitzant i altres suproductes valoritzables per a l’agricultura. Josep Amigó, també de la plataforma, ha advertit que si finalment s’acaba autoritzant la nova Tracjusa “Lleida es convertirà en el crematori de Catalunya” ja que “després d’aquest projecte d’incineració en vindran molts d’altres”.

  Els Mossos d’Esquadra han mantingut ambdós bàndols a uns metres de distància per tal d’evitar que els contraris poguessin acostar-se fins als defensors de la nova Tracjusa. Ambdues mobilitzacions han finalitzat sense incidents malgrat les consignes creuades llençades per uns i altres. Els membres de la plataforma Aturem la incineradora han estat els primers en retirar-se, mentre els ramaders –a peu i amb els tractors- s’han dirigit des de Ricard Viñes fins a la seu del Departament d’Agricultura a Lleida. Un cop allí han tallat el carrer amb els tractors i han dut a terme la lectura d’un manifest en defensa de la reobertura de Tracjusa, text que posteriorment han lliurat al director dels serveis territorial d’Agricultura, Ferran de Noguera. La protesta dels ramaders ha finalitzat amb l’abocament de dues ampolles plenes de purins en els arbres que es troben a l’exterior de la seu de la conselleria a la capital del Segrià.

  Després de rebre el manifest, Ferran de Noguera, ha recordat que en darrer terme la concessió de l’autorització de la nova Tracjusa depèn de Territori i Sostenibilitat. Tot i això, ha expressat que des d’Agricultura “no estem ni a favor ni en contra” del projecte però que l’aposta de la conselleria és per “l’economia circular basada en convertir el residu en un recurs valoritzable i que obtenir-lo s’utilitzin matèries provinents de l’àmbit agrari, ja siguin agrícoles, ramaderes, forestals, pesqueres o bé alimentàries”.

  Els opositors tallen l’N-240 durant més de mitja hora per dificultar l’arribada dels ramaders en tractors a Lleida

  Prèviament, una desena d’opositors a la nova Tracjusa han barrat el pas als tractors de ramaders favorables al projecte quan es dirigien cap a Lleida, per participar en l’acció en defensa de la reobertura de la planta de purins de Juneda. Els contraris, membres de l’Assemblea Pagesa que han desplegat una pancarta amb el lema ‘Pagesia sí, porqueria, no’, han aturat el trànsit durant més de mitja hora a la rotonda de Margalef de l’N-240, a Torregrossa (Pla d’Urgell), tot i que finalment la tractorada ha pogut continuar el seu camí fins a la capital del Segrià.