L’Ajuntament de Lleida mantindrà el reforç al servei d’atenció als temporers

La resta de serveis es reforçaran fins que es pugui valorar la repercussió de la tempesta, que podria haver donat per closa la temporada de fruita en moltes explotacions

L’Ajuntament de Lleida mantindrà el reforç al servei d’atenció als temporers, davant l’afectació de la tempesta de vent, pluja i calamarsa que va afectar anit a l’Horta de Lleida. La Paeria va posar en marxa de forma immediata un pla especial per poder atendre a totes les persones que ho necessitessin. Un servei que es mantindrà fins que es conegui l’impacte de la pedregada sobre els nivells d’ocupació a l’Horta de Lleida, segons ha explicat el tinent d’alcalde i regidor de l’Horta, Fèlix Larrosa.

Conseqüències de la pedregada

Larrosa, que ha visitat aquest matí diverses finques afectades per la pedregada, ha explicat que anit es va obrir el Pavelló 3 de Fira de Lleida, on hi ha ubicada l’oficina única d’atenció als temporers, perquè es poguessin refugiar de la pluja aquelles persones que dormen al carrer, tot i que la sol·licitud va ser molt baixa. Malgrat això, es continuarà reforçant els serveis d’atenció als temporers, ja que la tempesta pot haver liquiditat la campanya en moltes finques, la qual cosa repercutirà en la situació social dels treballadors del camp.
El tinent d’alcalde Larrosa, que des d’ahir a la nit ha estat en contacte amb el delegat d’Agricultura i el subdelegat del Govern central, amb representants de les diferents partides de l’Horta, així com amb els presidents de la Comissió Territorial de l’Horta i el de l’Associació d’Empresaris Agraris, ha visitat aquest matí algunes finques per conèixer l’abast dels danys en la collita i tenir les impressions dels pagesos afectats.
En aquest sentit, el regidor de l’Horta ha assenyalat que fins a la setmana vinent les Administracions competents no tindran la valoració definitiva dels danys, moment que caldrà prendre decisions. Larrosa ha avançat que, si és procedent, des de la Paeria es demanarà la modificació del pagament dels mòduls fiscals, com s’ha fet en casos similars. Però també ha posat èmfasi en l’impacte de caràcter social. “Avui hi ha moltes finques que ja no necessiten mà d’obra per collir la fruita, per això també cal valorar l’impacte en el nivell d’ocupació pel que queda de temporada”.

Arran dels contactes amb els pagesos de l’Horta de Lleida afectats per la pedregada, Larrosa ha rebut la inquietud d’aquests davant els criteris de peritatge que fan les companyies d’assegurances en cas de sinistre, el qual hauria de ser objecte de revisió, ja que, segons el grau d’afectació de la fruita, n’hi ha que s’accepta com a pèrdua i d’altres no, malgrat que en ambdós casos aquest fruit no pugui anar a la comercialització