Tàrrega divulga la figura del poeta Anton Sala-Cornadó en una exposició a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

La mostra es pot visitar fins al 12 de gener

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR) divulga en una exposició el llegat de l’escriptor targarí Anton Sala-Cornadó (1929 – 2011). L’autor sobresortí en el camp de la poesia i la seva obra fou reconeguda l’any 1998 amb la Creu de Sant Jordi del Govern de Catalunya. La mostra, titulada ‘Un clam a la llibertat’, va més enllà dels seus versos i apropa al públic les diferents facetes del pensament de Sala-Cornadó. En aquest sentit, el targarí fou un intel·lectual polifacètic que també destacà com a promotor cultural, maçó, astròleg i químic. L’exposició, que es pot visitar a l’ACUR fins al 12 de gener, compta amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell. El discurs de la mostra parteix d’un guió realitzat per l’escriptor Xavier García.

L’acte inaugural se celebrà el dijous 5 de desembre amb la presència de nombrosos familiars del poeta encapçalats per la seva vídua Amparo García i els seus quatre fills Teresa Montserrat, Josep, Víctor i Jordi Benet. També hi assistiren el regidor de Cultura, Carlos Vílchez; la consellera comarcal de Turisme, Gràcia Auró; el director de l’ACUR, Carles Quevedo; el director de Cultura, Oriol Martí; i nombroses persones interessades en la figura de Sala-Cornadó. La mostra apropa manuscrits originals, fotografies, bibliografia, objectes i nombrosa documentació, una bona part de la qual fou donada a l’ACUR per part de la família (fins a 40 caixes de material). “Estimava la vida i trobava poesia en tots els seus aspectes”, assenyalà Teresa Montserrat Sala en referència al seu pare.

Anton Sala-Cornadó es donà a conèixer com a poeta en antologies col·lectives a principis dels anys 50. Té una dotzena de llibres de versos publicats, entre els quals destaquen Suite pirinenca (1972); Nadal, un crit cap a la llibertat (1978); o bé I finalment el silenci (1988) amb pròleg de Joaquim Molas. L’any 1998 publicà El rostre dins la Col·lecció Natan que edita la Regidoria de Cultura de Tàrrega. Dos anys després, el 2000, l’Institut d’Estudis Ilerdencs li publicà Obra poètica (1950-1999), aplegant versos ja publicats amb altres d’inèdits.