Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

La Paeria es compromet a substituir les escomeses de plom que porten aigua a 24 domicilis de Sucs

Avatar photo

Larrosa reitera que l'aigua que va per la xarxa d'aigua potable de l'EMD "és bona i arriba en perfectes condicions a tots els habitatges"

L’Ajuntament de Lleida i l’EMD de Sucs es posaran en contacte amb els 24 propietaris dels habitatges de la localitat on s’ha detectat la presència d’escomeses de plom, és a dir la connexió que porta l’aigua potable fins al comptador del domicili des del carrer, per tal de substituir-les. També s’enviarà una carta a la resta de la població perquè, si algun propietari creu que també podria tenir al seu domicili una escomesa de plom, ho comuniqui a la Paeria per tal de procedir a la realització de les analítiques corresponents i, en cas que sigui necessari, a canviar-la. Félix Larrosa ha reiterat aquest dimarts que l’aigua que va per la xarxa d’aigua potable de Sucs –procedent del canal de Pinyana- “és bona i arriba en perfectes condicions a tots els habitatges”, malgrat que a l’interior de domicilis i en una font pública s’ha detectat la presència d’aquest metall que superen els màxims permesos per la normativa. D’altra banda, l’Ajuntament de Lleida ha iniciat la primera fase de millora de la xarxa del clavegueram de Sucs centrada al carrer Major, que seguirà l’any vinent en una segona fase al carrer dels Horts, amb una inversió total de 500.000 euros.
El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Félix Larrosa, s’ha reunit aquest dimarts amb el president de l’EMD de Sucs, Guillem Boneu, i amb representants de la plataforma veïnal per a la renovació de les conduccions d’aigües de Sucs. Durant la trobada, s’ha tractat la situació de la xarxa de clavegueram i de la xarxa d’aigua potable, especialment després que es detectés nivells de plom en l’aigua superiors als permesos a l’interior d’alguns habitatges, així com en la font públics del carrer Sant Jordi, que des d’aleshores no està en servei.

Larrosa ha reiterat que “l’aigua potable de Sucs és bona i arriba en condicions a tots els habitatges”, segons les darreres analítiques realitzades. El tinent d’alcalde e la Paeria ha explicat, en aquest sentit, que les analítiques dutes a terme al sistema general d’aigua potable de Sucs va donar negatiu per presència de plom.

Respecte a l’aparició de plom, el regidor d’urbanisme ha explicat que s’estudiarà si prové de les escomeses de plom existents al municipi o del sistema de conducció d’aigua potable privat d’algun dels habitatges. En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida i l’EMD continuaran realitzant les analítiques als espais públics i habitatges de Sucs amb l’objectiu de tenir la màxima informació sobre les característiques de l’aigua potable de la localitat.

El resultat de les analítiques es traslladarà a l’Agència de Salut Pública i, segons el resultat d’aquestes, la Paeria decidirà el tipus d’actuació a emprendre. En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida s’ha compromès a canviar les escomeses que siguin necessàries. Segons les dades d’Aigües de Lleida, a Sucs hi ha actualment 24 escomeses de plom detectades -un 8% del total de les escomeses de la població-. Cal remarcar, però, que les escomeses tenen una part pública -fins al comptador- i una part privada, des del comptador fins a les aixetes de les cases.

Durant els propers dies, l’Ajuntament de Lleida i l’EMD es posaran en contacte amb els propietaris dels habitatges on s’ha detectat l’escomesa de plom per tal que autoritzin el canvi de la connexió que porta l’aigua fins al comptador de les cases. També enviaran una carta a la resta de la població per tal que, si algun propietari creu que podria tenir, al seu habitatge, l’existència d’una escomesa de plom, ho comuniqui perquè es pugui procedir a la realització de les analítiques corresponents i, si s’escau, canviar l’escomesa.

Segons ha detallat Larrosa, les característiques de la xarxa d’aigua potable de Sucs són d’un 82% de PVC, d’un 12,20% d’amiant, d’un 5% polietilè i d’un 0,80% de fundició dúctil. Des de la plataforma veïnal han plantejat al regidor d’urbanisme de la Paeria la necessitat de fer un esforç també per canviar l’amiant. Felix Larrosa ha explicat que es treballarà en aquest sentit perquè el material de fibrociment o amiant és el més dèbil de la xarxa, però no perquè suposi cap perill per a la població. El president de l’EMD de Sucs i els representants de la plataforma han valorat positivament com un primer pas els compromisos adquirits per la Paeria durant la reunió, així com les obres de millora del clavegueram.

Inici de la primera fase de millora de la xarxa del clavegueram de Sucs

La Paeria ha iniciat recentment la primera fase de millora de la xarxa de clavegueram de Sucs al carrer Major i es farà una segona fase al carrer dels Horts, prevista per a inicis del 2019. Són inversions que sorgeixen del Pla Director de la Xarxa de Clavegueram de Sucs que es va presentar el desembre passat, i que té com a objectiu analitzar la situació del clavegueram a l’EMD i focalitzar les inversions que s’han de realitzar. Cal remarcar que el Pla Director de Sucs estableix una inversió inicial de 500.000 euros en la renovació de la xarxa de clavegueram, sense càrrec als contribuents.

Larrosa ha explicat que “amb la renovació de la xarxa de clavegueram, que s’havia malmès pel pas del temps, s’augmentarà el nombre d’embornals i s’ampliarà la capacitat de les canonades amb l’objectiu de poder evacuar correctament les aigües en cas de pluges torrencials”.

La millora de la xarxa de clavegueram, una reivindicació històrica dels veïns de Sucs, ha de permetre garantir, per una banda, la canalització de totes les aigües de l’EMD i, per altra, millorar la captació de les aigües pluvials i altres que puguin anar per superfície.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Interromp un concert en benefici del Lleó Petit ruixant l’escenari amb una mànega

Notícia següent

Alpicat inicia la instal·lació de 53 illes de contenidors per facilitar la recollida selectiva

Notícies relacionades