Els escoltes de Bellpuig reclamen un local definitiu

Després d'haver d'abandonar els baixos de l'església que havien ocupat durant 40 anys

L’agrupament escolta de Bellpuig (Urgell) ha traslladat les activitats lúdiques d’aquest dissabte al carrer, en concret, a la plaça Ramon Folch del centre de la població. Asseguren que s’hi han vist obligats després d’abandonar el local dels baixos de l’església que havien utilitzat des de fa 40 anys perquè el nou mossèn els demana que paguin un lloguer mensual de 250 euros, una quantitat que els escoltes asseguren que no poden assumir. Reclamen que l’Ajuntament els faciliti un local definitiu on traslladar-se i mentre busquen una solució definitiva, el centenar de membres de l’agrupament -entre infants i joves d’entre 6 a 18 anys i els monitors- s’han reunit aquest dissabte per fer el cau a l’aire lliure aixoplugats per una carpa.
Els escoltes de l’Agrupament Escolta i Guia (AEiG) Ramon Folch de Bellpuig ja han retirat les pertinences de local històric que havien ocupat des de la seva fundació, situat als baixos de l’església Verge de Montserrat, a la plaça Pont i Gol. El nou mossèn els demana que paguin un lloguer mensual perquè fa uns anys l’entitat es va desvincular del catolicisme per passar a ser un moviment laic. Els escoltes asseguren que la tasca que fan és de caràcter voluntari i no poden fer front al lloguer mensual, que s’hauria de sumar a les despeses de llum i aigua que ja fa uns anys que van assumir d’acord amb el rector. A més, darrerament s’han quedat sense poder utilitzar una part del local que la parròquia ha obert al banc dels aliments de Càritas.

Els escoltes veuen l’opció de fer Cau al carrer com una forma de generar ressò entre els veïns i fer pressió per aconseguir un nou local definitiu per instal·lar-se. Precisament han rebutjat la possibilitat d’anar a fer les activitats als baixos del Castell, tal com els ha ofert l’Ajuntament, perquè consideren que es tractaria d’una solució momentània. Demanen que se’ls reconegui com a entitat local i se’ls tingui en compte al pressupost anual del consistori. “L’objectiu és demostrar que som una entitat gran del poble, que tenim moltes famílies al darrere i que mereixem tenir un local propi, igual com l’equip de futbol té el seu camp”, assegura un dels caps de l’Agrupament, Ian Massana. De moment continuaran fent el cau al carrer fins que es trobi una solució.

Massana ha explicat que aquest dissabte moltes famílies han acompanyat els seus fills a les activitats que s’han fet a la plaça Ramon Folch i l’agrupament de Bellpuig també ha rebut el suport de caps d’altres grups d’escoltes del territori. Després dels jocs s’ha llegit un manifest i s’ha obert un espai de debat.

Des de l’Ajuntament són conscients de les dificultats per les quals passa l’Agrupament i se’ls ha ofert un parell de locals; un a la Fundació Perelló i l’altre a l’antic escorxador. Els escoltes prefereixen anar al local de la Fundació perquè s’adequa més a les seves necessitats però com que no és un local municipal cal negociar les noves condicions amb els seus propietaris.