Creen el moviment Munixic per ajudar a fixar els joves als pobles petits

Aquest dissabte han reunit un centenar de responsables polítics i professionals de joventut a Corbins en una jornada centrada en l'arrelament, l'habitatge, la formació i l'ocupació

Alcaldes i regidors de set municipis de menys de 3.000 habitants de les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell i el Solsonès han creat el moviment Munixic per compartir experiències i impulsar accions que ajudin a fixar la població jove als pobles petits. Aquest dissabte han reunit un centenar de joves, responsables polítics i professionals de joventut de tot Catalunya a Corbins (Segrià) en una jornada on s’ha debatut sobre l’arrelament, l’habitatge, la formació i l’ocupació. L’objectiu és que sorgeixin alternatives i propostes per evitar el despoblament juvenil del món rural i contrarestar la desigualtat d’oportunitats entre els joves de les àrees urbanes i rurals en aquests àmbits. Entre les principals demandes destaquen els ajuts per facilitar el lloguer d’habitatges buits o l’extensió de la fibra òptica a tot el territori perquè l’accés a les noves tecnologies no jugui en contra dels municipis petits. Les conclusions de la jornada es faran arribar en forma de reivindicació a la Generalitat. I és que els impulsors de Munixic es queixen que sovint les polítiques que incideixen en els joves tenen un enfocament “massa urbanita”, segons un dels membres del moviment i alcalde de Maldà (Urgell), Sebastià Mata.
Munixic està liderat pels consistoris de Montoliu de Lleida i Corbins (Segrià), Barbens i Vila-Sana (Pla d’Urgell), Maldà (Urgell) i Riner (Solsonès). La 1a Jornada del moviment, coorganitzada amb la Direcció General de Joventut de la Generalitat, s’ha fet amb el lema ‘Revolta juvenil als municipis petits. Viure el poble – Viure al poble – Viure del poble’. Els participants han compartit experiències i han debatut sobre les necessitats i els reptes dels joves als pobles.

El regidor de joventut de Corbins, Jordi Verdú, ha explicat que l’objectiu és promoure que les polítiques de joventut generin oportunitats als pobles, de manera que els joves hi puguin viure i treballar sense que es vegin obligats a marxar a nuclis més grans, per tant, que puguin fer el mateix al poble que a la ciutat. Al mateix temps, també cal que l’opció de tornar al poble sigui atractiva per aquells joves que han marxat a estudiar fora i això s’aconsegueix amb facilitats d’habitatge o d’ocupació però també fomentant l’arrelament al municipi.

La jornada d’aquest dissabte ha estat la carta de presentació del moviment Munixic, que aspira a sumar més municipis petits de tot Catalunya per “posar veu” als problemes que es troben per evitar la marxa dels joves i reclamar conjuntament solucions.

ACN