Les Borges Blanques acollirà el 24è Congrés de Fires de Catalunya, on analitzarà el paper de les fires com a motor econòmic

L'esdeveniment, que tindrà lloc els dies 22 i 23 de novembre a la capital de les Garrigues, arriba marcat per la situació política de Catalunya

El Centre d’Empreses Innovadores (CEI) de les Borges Blanques serà l’escenari els dies 22 i 23 de novembre de la 24a edició del Congrés de Fires de Catalunya. Aquesta nova trobada anual de les fires catalanes, on es posarà en relleu el paper dels diferents certàmens firals com a motor de l’economia catalana, arriba enguany marcada per la situació política de Catalunya i davant les eleccions convocades pel 21 de desembre. Entre els eixos principals del programa del congrés hi haurà la formació dels professionals i la posada en comú de diferents aspectes firals del dia a dia en l’organització de fires, combinada amb la participació de ponents com ara Xavier Graset, Pablo Foncillas o Genís Roca. Durant la trobada es presentaran diferents eines com ara enquestes o aplicacions informàtiques per facilitar la feina dels organitzadors de fires i també es debatrà sobre un nou model de fires-mercat d’artesania o en relació amb la legislació i normativa en instal·lacions temporals.

L’organització del certamen ha programat diferents ponències, tallers i debats per tal que els participants puguin compartir experiències i debatre sobre temes d’interès per als sector firal. En el marc del 24è congrés el món digital tindrà una presència important. Així, el Departament d’Empresa i Coneixement presentarà eines pròpies per facilitar la feina dels organitzadors de fires en el camp de les enquestes, mentre la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) donarà a conèixer eines que ha desenvolupat, com el programa informàtic de gestió per l’estalvi de temps en els processos i una millor execució de la fira. Aquests aspectes més concrets, i d’altres com nou model de fires-mercat d’artesania, o legislació i normativa en instal·lacions temporals, es combinaran amb ponències a càrrec de Xavier Graset, Pablo Foncillas o Genís Roca, entre altres.

El congrés arrencarà el dimecres 23 a les 10 hores amb l’acte d’inauguració, que comptarà amb la participació de la directora general de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement, Montserrat Vilalta; de l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i del president de la FEFIC, Ramon Ferrando. El periodista Xavier Graset serà l’encarregat de la conferència inaugural amb el títol ‘Com mantenir el bon humor a l’organització d’una fira’.

A continuació, serà el torn del llicenciat en dret i màster en MBA de la IESE Business School, Pablo Foncillas, que parlarà sobre ‘On i off, dos canals i un destí per a les fires: vendre més’. A la tarda es duran a terme taules temàtiques sota els títols ‘Eines d’enquestes a visitants. Tipologia d’enquestes i formularis’; ‘Impulsant un nou model de Fires i Mercats d’Artesania’ i, finalment, una taula que se centrarà en ‘Legislació i normativa en instal·lacions temporals’.

El dijous 23, Genís Roca, soci-president de Roca Salvatella i reconegut especialista en estratègia digital, anàlisi de l’entorn i models de presència, parlarà sobre ‘Fires en temps digitals. Reptes i oportunitats’. Posteriorment, la direcció general de Comerç donarà a conèixer l’estudi de l’Impacte econòmic de les fires de Catalunya. A les 12.15 hores, abans de la cloenda i del dinar, es farà la presentació-debat amb el títol ‘De preocupar-nos o ocupar-nos de la gestió d’una fira. Per què necessitem un programa informàtic?’, a càrrec de Fabio Valbonesi, director de Fira Calella; Martí Marsal, gerent de Fira Igualada i Joan Dalmases com a programador i creador de l’aplicació.

Federació de Fires de Catalunya 

La Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) es va crear l’any 1995, tot just un any després del primer Congrés de Fires de Catalunya celebrat a Tortosa. En l’actualitat, la Federació compta amb 48 socis que organitzen les fires més importants del país i que representen a tot el territori. La FEFIC es defineix com una organització per a la coordinació, representació, gestió, defensa i foment dels certàmens firals a Catalunya.

El 24è Congrés de Fires de Catalunya està organitzat per la FEFIC, el Departament d’Empresa i Coneixement i l’Ajuntament de Les Borges Blanques, amb el suport de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.