Obre la 149a Fira de Sant Josep de Mollerussa marcada per l’escalada de costos

Les organitzacions agràries han aprofitat Sant Josep per fer visible el seu malestar i exigir a l'Administració mesures per pal·liar la situació de dificultats que viu el sector

Mollerussa ha donat el tret de sortida aquest divendres a la 149a edició de la Fira de Sant Josep de la maquinària agrícola. El certamen, que recupera les seves dates habituals i aplega 224 expositors, arriba marcat enguany pel context internacional derivat de la guerra a Ucraïna i l’increment de costos de producció que també està afectant pagesos i ramaders. En aquest sentit, les organitzacions agràries han aprofitat Sant Josep per fer visible el seu malestar i exigir a l’Administració mesures per pal·liar la situació de dificultats que viu el sector. Unió de Pagesos i JARC han lliurat sengles manifestos a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha estat l’encarregada d’inaugurar aquesta edició de la fira.

El context global d’escalada del preu de les matèries primeres, energia i combustibles s’ha vist agreujar arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. El sector agrari també s’està veient afectat i ha aprofitat l’aparador que suposa la Fira de Sant Josep per expressar el seu malestar i reclamar mesures urgents a l’administració per pal·liar l’increment de costos que ha d’afrontar. Unió de Pagesos s’ha concentrat a la fira, mentre que JARC i Asaja, conjuntament amb altres organitzacions de l’Estat, participaran diumenge a Madrid en la manifestació convocada davant del Ministeri d’Agricultura. Unió de Pagesos i JARC han lliurat les seves reivindicacions a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en el marc de la Fira de Sant Josep.

Durant la inauguració, Vilagrà ha afirmat que el Govern estarà al costat del sector agrari i de la resta de sectors econòmics. “Ens tindreu al vostre costat i ho fem amb l’estratègia alimentària i sostenible de país, que s’articula entorn del Pla estratègic de l’Alimentació de Catalunya i que serà una palanca de canvi per contribuir a la transformació del model”, ha assenyalat la consellera. “Impulsarem tots els sectors econòmics del país, especialment aquells que més ho necessiten, posant en valor la gran aportació econòmica i social del món rural a l’economia del país i al desenvolupament sostenible”, ha afegit Vilagrà.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha remarcat que, davant el context actual, les sobiranies són “la capacitat que té un país per fer front als desequilibris del mercat i de generar un ecosistema productiu d’autoabastiment i d’oportunitats per no ser dependents d’altres i poder viure i competir sense hipoteques ni peatges”. “Parlem de sobirania alimentària, energètica, fiscal, econòmic i legal, normativa i legislativa”, ha indicat. “Només serem independents com a societat, com a país i com a ciutadania en la mesura que siguem menys dependents i, per tant, que siguem més sobirans”, ha asseverat Solsona. L’alcalde també ha reclamat el suport de la resta d’administracions per tirar endavant la millora dels pavellons i l’ampliació del recinte firal.

Preocupació entre els expositors

Per la seva banda, els expositors celebren la represa de la fira en les seves dates habituals però admeten que es troben a l’expectativa per l’augment de costos al sector primari i per l’impacte de la guerra a Ucraïna. “Ucraïna i la pandèmia fan molt difícils les fires per als fabricants perquè també patim la manca de materials i els preus es veuen molt afectats”, ha explicat Oscar Rigual de Rigual, SA, que ha afegit que la crisi en els preus és una “roda” que afecta tot el sector agroalimentari.

En el mateix sentit s’ha expressat Xavier Gili, director comercial de l’empresa Gili, que ha admès que el sector viu un moment “d’incertesa” que fa que els clients s’aturin “per inèrcia”. De fet, aquests fabricants de cisternes i remolcs agrícoles estan a punt d’apujar les tarifes per cinquena vegada en un any davant l’encariment de la xapa i d’altres materials que necessiten.

224 expositors i recupera les dates habituals

La 149a edicidó de la Fira de Sant Josep de la maquinària agrícola compta amb 224 expositors, un 44% més que l’any passat. El certamen recupera força després de dos anys marcats per la pandèmia, ja que al 2020 es va cancel·lar i al 2021 es va celebrar en unes dates no habituals al mes de juny. La fira creix també l’espai expositiu fins als 17.000 metres quadrats, un 27% més.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, clourà diumenge a la tarda la 149a Fira de Sant Josep. Aquest divendres, també visitarà el certamen el conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que presidirà el lliurament dels Premis d’Innovació d’aquesta edició del certamen.