Nova acció per combatre la mosca negra al riu Segre

Tècnics de COPATE actuaran a les comportes de la Mitjana, el Pont Vell i la Zona dels Instituts

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Tècnics del consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) realitzaran demà una nova actuació per controlar la presència de la mosca negra al riu Segre, tal com venen realitzant mensualment des del passat febrer, en col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida.

L’acció es realitza de forma manual en tres punts del riu (les comportes de la Mitjana, el Pont Vell i la zona del Pont dels Instituts) i consisteix a comptabilitzar el nombre de larves que s’amaguen en els macròfits de la llera del Segre i fer el tractament adient, per veure l’efectivitat.

La primera de les actuacions contra la mosca negra de la temporada actual va permetre descobrir 647 larves per kg de macròfit. Una setmana després, quan es va tornar a analitzar la mateixa zona per fer-ne el seguiment, aquesta xifra s’havia reduït a només dos exemplars.

Tècnics de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida han explicat que la total eradicació d’aquests insectes autòctons no és mai del 100%, d’aquí que calgui parlar de control en tots els tractaments i que aquest sigui periòdic. De la mateixa manera cal fer el seguiment de l’efectivitat de cada acció de fumigació.

L’actuació contra la mosca negra en el riu Segre al seu pas per Lleida segueix essent mensual, realitzant-se de forma manual aigües amunt de la Depuradora en aquests tres trams de riu esmentats, mentre que aigües avall es fumiga amb helicòpter.

Al marge del control de la mosca negra, des de l’Ajuntament de Lleida també s’actua contra els mosquits i el mosquit tigre, però amb un tractament diferent, donat que es crien en llocs i estàncies amb aigües estancades, tant en tolls com en embornals.

En el primer dels casos, els tècnics de la Regidoria detecten i analitzen les colònies de mosquits adults, per poder aplicar posteriorment a les larves el tractament amb BTI, un producte biològic.

Les darreres pluges i les altes temperatures dels primers dies del mes de maig han estat la causa que s’hagi detectat una major presència de mosquits en algunes zones de Lleida, principalment en les àrees de la Mitjana i algunes basses de l’Horta i el Secà, indrets on, juntament amb els camps de gespa artificial i els embornals adjacents, s’actua periòdicament un cop detectades les colònies de larves, segons han explicat els tècnics municipals.

Pel que respecta a mosquit tigre, des de l’Ajuntament de Lleida es fa un seguiment dels casos que es comptabilitzen quan es detecta la seva presència d’algun exemplar, malgrat que aquesta ho ha estat esporàdicament i en zones molt disperses. En aquestes ocasions, també s’actua sobre els embornals i les zones amb aigües estancades de l’entorn, ja que és el lloc on habiten.

Per altra part, l’Ajuntament de Lleida té previst procedir a la neteja de macròfits de la llera del Segre aquest mateix mes de juny, una acció que també es va realitzant periòdicament.