Maria del Mar Bonet i Borja Penalba fan vibrar el Teatre de Balaguer

La cantant mallorquina ha recollit el Premi Comte Jaume d’Urgell 2020 que li va ser atorgat el passat mes de juny i que no va poder recollir per la pandèmia.

Maria del Mar Bonet ha rebut aquest diumenge el Premi Comte Jaume d’Urgell de l’edició 2020 que va ser atorgat a la cantant mallorquina i al programa INFO-K. La cantant ha ofert al Teatre Municipal un concert amb Borja Penalba.

La Paeria de Balaguer ha entregat aquest diumenge el Premi Comte Jaume d’Urgell de l’edició 2020 a la cantant Maria del Mar Bonet, un premi que va ser atorgat ex-aequo a la cantant mallorquina i també al programa INFO-K.

Maria del Mar Bonet ha rebut el premi en mans del paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal i del paer de cultura i comunicació Arnau Torrente. Per la seva banda el programa Info-k ha enregistrat un vídeo d’agraïment pel premi.

El Premi Jaume Comte d’Urgell, un premi que reconeix a persones i a entitats dels Països Catalans que per la seva força cultural, la seva original trajectòria, i la gran capacitat de comunicació de la seva feina i obra, fan que siguin exemples per a fer més gran i més rica la xarxa natural i real dels països de parla catalana i dels seus ciutadans.

El premi 2020 és, per una banda, per a Maria del Mar Bonet, cantant mallorquina referent de la música tradicional del mediterrani i figura destacada del moviment de la Nova Cançó catalana amb més de cinc dècades de carrera. El jurat li atorga el premi per la seva trajectòria amb una petjada musical i cultural profunda, diversa i única i pel seu compromís amb les llibertat individuals i col·lectives dels països de parla catalana esdevenint les seves cançons, la seva música, un pont de comunicació i cultura per a totes les generacions i la història.

D’altra banda, el premi s’entrega ex-aequo a l’InfoK, primer i únic informatiu pensat per a nens de tot l’estat. El programa, nascut el 2001, s’emet pel Súper 3, el canal infantil de Televisió de Catalunya. El jurat li atorga el premi per la seva gran feina comunicativa i cultural, rigorosa, pedagògica i de servei públic, per a tots els nens dels països de parla catalana. També per demostrar que la llengua catalana pot explicar la realitat de les qüestions d’interès informatiu de casa nostra i del món als més petits, per tots els mitjans, com fan els països que eduquen els seus infants com a ciutadans de ple dret que són de la societat.

L’edició 2020, que s’havia de celebrar el primer cap de setmana de juny del 2020, però va quedar ajornada per a les Festes del Sant Crist i finalment posposada per aquest diumenge.

Aquest premi anual, atorgat per la Paeria de Balaguer, és una reproducció a escala real del segell que usava el comte Jaume d’Urgell. El Comtat d’Urgell, amb la seu al Castell Formós de Balaguer, esdevé centre de la cultura durant la Catalunya comtal i amb aquest premi, aquesta missió cultural, travessa els segles.

També el Teatre Municipal de Balaguer ha estat escenari aquest diumenge d’un dels concerts de l’edició 2021 del Barnasants Cançó d’autor, a càrrec de MARIA DEL MAR BONET acompanyada per Borja Penalba, músic que ja va participar al concert del Barnasants a Balaguer a l’edició anterior, amb Ovidi 25.

El Projecte Cultural Barnasants, que inclou més de cent vint-i-cinc concerts, compta amb la ciutat de Balaguer, com a única ciutat de Ponent que acull un dels concerts de la gira MARIA DEL MAR BONET amb Borja Penalba.

El concert d’aquest ha fet un repàs del disc enregistrat en directe a València a càrrec de la veu mallorquina de la Maria del Mar Bonet i el guitarrista valencià Borja Penalba, al costat d’Antonio Sánchez a les percussions. El duet protagonitzarà el tancament de la 26a edició del festival Barnasants a Catalunya. Des de l’inici de la seva trajectòria, Bonet no ha deixat mai de cantar al País Valencià. L’any 1970 ja va actuar al Teatre Micalet de la capital valenciana, i és en aquest mateix espai on ara, al cap de cinquanta anys i al costat de Penalba, ha enregistrat un directe en plena pandèmia, demostrant que la cultura és segura. El repertori inclou cançons noves i inèdites però també el cançoner imprescindible de la mallorquina.