Virginia Woolf, Neus Català, Dolors Sistac i Elena Pàmies, nous noms de carrers a Lleida

La Paeria completa la renovació de tots els carrers de Lleida que mantenien noms vinculats al franquisme i feminitzarà el nomenclàtor

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat avui la col·locació de les noves plaques dels carrers Virginia Woolf, Neus Català, Dolors Sistac i Elena Pàmies, que substitueixen els antics noms dedicats a persones que van tenir alguna vinculació amb el franquisme.

El paer en cap Miquel Pueyo, acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius, Sergi Talamonte i Sandra Castro, ha assistit aquest matí a l’emplaçament de les primeres plaques, al barri de Pardinyes, que es preveu tenir acabat aquest dimecres.

Els noms d’aquestes quatre dones referents en el món de la cultura i les arts, Virginia Woolf, Neus Català, Dolors Sistac i Elena Pàmies, substitueixen els antics carrers Alcalde Montaña, Alcalde Sangenís, Carmelo Fenech i Nadal Gaya.

Pueyo ha reiterat el compromís del govern municipal per “completar la normalització del nomenclàtor” i, a la vegada, “donar-hi una major visibilitat a la presència femenina”.

En aquest sentit, la regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha subratllat que, del total de 1.215 noms inclosos en el nomenclàtor de Lleida, només 83 carrers, places o espais de la ciutat estan dedicats a dones mentre la resta tenen noms d’homes, geogràfics o dates commemoratives.

El primer tinent d’alcalde Toni Postius ha explicat que la substitució de les plaques es preveia realitzar ja fa uns mesos però es va posposar per la covid-19. “Que estiguem fent això el 2020 denota una anomalia del que estava passant a la ciutat i el que ha passat en els darrers quaranta anys”, ha manifestat.

El tercer tinent d’alcalde Sergi Talamonte s’ha mostrat crític amb “les reticències absolutament inexplicables per part del govern socialista en l’anterior mandat” per dur a terme la substitució d’aquests darrers quatre noms, ha dit.

Amb el canvi de noms assenyalat pel decret de l’alcalde del passat 30 de gener, la lluitadora antifeixista Neus Català dona nom a l’antic carrer Alcalde Sangenís (Pardinyes), l’escriptora anglesa Virginia Woolf reemplaça Alcalde Montaña (Pardinyes), la mestra i escriptora Dolors Sistac substitueix Carmelo Fenech (Ciutat Jardí) i la pianista, pedagoga i fundadora de l’Escola Municipal de Música de Lleida, Elena Pàmies, ho fa amb l’antic carrer Nadal Gaya (Balàfia).

Miquel Pueyo ha assegurat que la Paeria segueix treballant per retirar tots els vestigis de simbologia franquista de la ciutat i ha detallat que s’està estudiant la possibilitat de retirar l’escut franquista instal·lat a l’antic edifici de capitania d’infanteria de Gardeny, donades les seves dimensions i pes. Toni Postius ha recordat que l’Ajuntament està acabant la retirada de les plaques amb el jou i les fletxes falangistes d’edificis construïts per l’antic Ministeri de l’Habitatge franquista que es va iniciar la setmana passada.