La Plataforma Sí Espais Verds Ciutat Jardí denúncia la “inconveniència i desinformació” respecte el projecte del FiF Lleida

Interposen recurs de reposició a la Paeria al considerar que el projecte “no respon a les necessitats del barri” i que els promotors no han informat els veïns

La Plataforma Sí Espais Verds Ciutat Jardí ha presentat un recurs de reposició a la Paeria davant la cessió de terrenys municipals pel nou complex del FiF Lleida, tot afirmant que no han rebut cap informació al respecte i que “és un projecte que no respon a les necessitats del barri”. Denúncia que els veïns “perdran l’únic espai verd públic del que disposa el barri en benefici d’una entitat esportiva privada”.

Un dels portaveus de la plataforma, Héctor Garvín, explica que els veïns i veïnes del barri Ciutat Jardí de Lleida formen la plataforma Sí Espais Verds Públics contra la privatització de zona verda per la construcció d’un complex esportiu que gestionarà ell club FiF. Aquest complex ocuparà tota la única zona verda pública composta pels carrers Era Vall d’Aran i del Roure i entre Victòria Kent i Enric Farreny.

La primera fase del projecte consisteix en la urbanització del terreny del carrer Victòria Kent, on s’hi troba el Parc de Bombers de Lleida. La segona fase contempla la construcció de la pròpia instal·lació esportiva, formada pels camps de futbol, amb les seves corresponents graderies i infraestructura lluminària, i pels vestidors. El projecte finalitzaria amb la urbanització del carrer Roure, una acció inclosa en els pressupostos municipals del 2019.

Dintre del barri s’hi troben diferents infraestructures com l’Arboretum, l’Hospital Arnau de Vilanova, complex comercial Mercadona, Centre Penitenciari, Parc de Bombers amb heliport o l’Escola Ciutat Jardí. Fins ara, hi havia un camp de futbol municipal on antigament hi entrenava un equip professional, i, des que aquest va deixar la zona, l’Ajuntament no ha dut a terme cap tasca de manteniment. Adjacents a aquest camp hi ha una zona amb dos camps de bàsquet, un de futbol sala i una zona de lleure amb equipaments per fer exercici de lliure accés i obert a tothom de forma gratuïta.

Es tracta d’una zona de lleure d’accés obert per la pràctica de l’esport de la qual els veïns volen seguir gaudint, “amb un manteniment digne i adequat per part de l’Ajuntament”. Apunten que són un dels barris “més altament impostats i, en canvi, dels que més transformacions per crear serveis per tota la ciutat que res té a veure amb la creació d’una Ciutat Jardí residencial”. En aquest sentit, consideren que “la Paeria no ha estat conseqüent amb la tipologia amb la qual va nàixer aquest barri”.

Des de la plataforma consideren que aquest projecte “no cobreix cap necessitat del barri”, sinó a l’inrevés, que es tracta d’una iniciativa externa, “sense arrels al barri, nascut de la necessitat de creixement d’un club privat on actualment juguen 400 nens, però amb intenció d’incrementar el nombre de socis”. Afirmen que molts d’aquests infants són de municipis propers a la capital del Segrià i que, per tant, aquest projecte tampoc està encarat exclusivament “ni pel barri ni per la ciutat”. Tot i que l’Ajuntament de Lleida insisteix en que no es tracta d’una privatització, ja que les instal·lacions seran municipals, els veïns no hi estan d’acord. Afirmen que la realitat serà una altra, ja que actualment aquella zona de lliure accés permet gaudir gratuïtament de diferents activitats, “mentre que en aquest complex només es podrà practicar futbol competitiu, a hores convingudes i pagant una quota a un club privat”. Apunten que, a efectes pràctics, la cessió d’aquest espai comportarà una privatització.

La “desinformació” als veïns per part dels promotors del projecte és una de les principals queixes de la plataforma, de manera que “no han comptat amb la nostra opinió respecte la conveniència del projecte i no s’han considerat les necessitat del barri”.

L’advocat de la plataforma, Simeó Miquel, explica que han impugnat dos convenis signats el mes de juny entre l’Ajuntament de Lleida i el FiF. El primer comporta la cessió d’aquells terrenys a una entitat privada, els quals són de titularitat municipal i que el pla d’urbanisme defineix com a zones esportives. El segon conveni fa pactar una col·laboració entre el FiF Lleida i la Paeria per tal que el club esportiu assumeixi la gestió i construcció dels camps de futbol, però amb el suport financer del consistori. D’aquesta manera, la inversió realitzada pel club serà assumida per l’Ajuntament a base de subvencions.

Aquest recurs de reposició es presenta davant el primer conveni al considerar que la cessió dels terrenys s’ha fet amb “falta de transparència i d’informació als veïns”. Seguidament, Miquel defineix el segon conveni com “una espècie de pantalla”, ja que contempla que la inversió que farà el FiF Lleida per a la construcció del complex serà retornat al club a base de subvencions municipals. Per aquesta raó, l’advocat considera que s’hauria d’haver licitat l’obra pública, ja que, a efectes pràctics, serà la Paeria qui finançarà el projecte tot i cedir-lo a l’entitat privada. “S’intenta evitar que l’Ajuntament de Lleida ho faci com a obra pública interposant la cessió al FiF Lleida”, apunta l’advocat.

Una Plataforma veïnal reivindicativa i assemblària

La Plataforma veïnal Sí Espais Verds Públics Ciutat Jardí va sorgir el passat mes de juliol contra de la privatització de zona verda pública” per la construcció d´un complex esportiu que gestionarà el Club FIF (Fútbol i Formació). Des de llavors, ha emprès diverses accions reivindicatives i informatives pels veïns i veïnes del barri de Lleida. Actualment, unes 200 persones formen part de l’entitat, la qual funciona de manera assembleària. Aquesta va demanar explicacions a la Paeria al veure que s’iniciaven les obres, moment en el qual van exposar el projecte previst als veïns i es van sorprendre davant el fet que ningú en tenia constància d’aquest. Al llarg d’aquestes setmanes, la plataforma s’ha reunit amb tots els partits polítics de la ciutat per traslladar-los-hi les reivindicacions i el malestar general del veïnat. Les agrupacions es van mostrar sorpreses davant el desconeixement dels veïns respecte aquest nou complex esportiu que tindria lloc als terrenys del carrer de Victòria Kent. Des de llavors, han estat recollint signatures entre la comunitat veïnal i el passat 26 de juliol van presentar un recurs de reposició a l’Ajuntament de Lleida davant la cessió de terrenys municipals pel nou complex del FiF Lleida, tot afirmant que no han rebut cap informació al respecte i que “és un projecte que no respon a les necessitats del barri”. Valoren positivament que el Ple de la Paeria del passat 27 de juliol retirés de l’ordre del dia la votació del plec sobre les obres als terrenys de Ciutat Jardí que han d’acollir el complex esportiu de FiF Lleida. Aquestes votacions s’han ajornat fins al mes d’octubre i la plataforma ho celebra atribuint l’aplaçament a la tasca realitzada per l’entitat veïnal fins al moment.