Unió de Pagesos i l'orgull de ser pagès, en una exposició a l'IEI de Lleida

‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’ es podrà veure fins al 28 d’abril i consta de cinc eixos temàtics que es presenten en format horitzontal i amb els seus elements coberts de terra de camp

09 d'abril de 2024 a les 16:10h
VID_20240408_181543

Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos commemora l’aniversari de la fundació del sindicat amb un repàs del debat sobre el camp que el sindicat agrari ha plantejat al llarg de la seva trajectòria, i ho fa amb una proposta expositiva trencadora, que busca la implicació del visitant, per simbolitzar la necessitat d’un compromís de la ciutadania amb la pagesia.

L'Espai iX de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida acull una proposta trencadora que es podrà veure fins al 28 d'abril i consta de cinc eixos temàtics que es presenten en format horitzontal i amb els seus elements coberts de terra de camp.

"als pagesos i ramaders de catalunya... Davant aquesta situació d'indefensió total, tots els assistents hem coincidit en què la nostra tasca urgent i primera és la d'organitzar-nos. Cal bastir una organització pagesa capaç de donar força als nostres interessos econòmics i a les nostres apiracions socials...".

Amb aquesta carta s'inicia el recorregut de l'exposició d'Unió de Pagesos a Lleida, i que es va estrenar el passat 8 de febrer al Palau Robert de Barcelona.

Cal recordar que Unió de Pagesos es va fundar en la clandestinitat el 3 de novembre de 1974 a la Casa de Colònies de Penyafort, a Pontons (Alt Penedès). Ben aviat, el sindicat va crear un teixit social antifranquista arreu de les comarques catalanes molt determinant durant la represa democràtica.

Des d’aleshores, Unió de Pagesos ha estat compromès amb les llibertats, la cultura i el país, i ha estat el sindicat que ha obtingut la representació majoritària de la pagesia des del 1994.

L'exposició és un repàs al debat sobre el camp que el sindicat agrari ha plantejat al llarg de la seva trajectòria: democratització de la representativitat dels professionals agraris, preus justos al camp i a la ciutat, preservació de la terra per als usos agraris, reivindicació de la pagesia com el model per a una producció agrària en equilibri al territori i com actor per la vertebració social a comarques.
De fet, la mostra fa una proposta trencadora al visitant: enlloc de penells expositius verticals, l’exposició és horitzontal sobre taules cobertes de terra de camp, que caldrà escampar per descobrir els cinc blocs temàtics sobre el debat del camp i la reivindicació d’Unió de Pagesos.
Es tracta, doncs, d’una proposta expositiva trencadora, que busca la implicació del visitant, per simbolitzar la necessitat d’un compromís de la ciutadania amb la pagesia.
Sobre l'autor
Daniel Hurtado foto
Daniel Hurtado
Veure biografia
El més llegit