Suspenen la part expositiva de la Fira de Sant Miquel de Lleida

Només es mantenen algunes trobades presencials de la missió comercial amb Bielorússia i jornades telemàtiques

Visitants i maquinària a la Fira de Sant Miquel de Lleida de 2019. ACN

La falta d’expositors ha obligat a suspendre el format expositiu de la 66a Fira Agrària de Sant Miquel. Malgrat la voluntat de l’organització de tirar endavant el certamen amb un sistema d’intel·ligència artificial que havia de controlar el compliment de les mesures de seguretat per part del públic assistent, el sector no ho ha vist clar.

Abans de l’estiu, Fira de Lleida havia reservat un 85% de la superfície expositiva però la incertesa de l’evolució de la pandèmia de la covid-19 no ha permès ratificar aquest volum de contractació a pocs dies de la Fira. Si que es mantindrà un format digital de conferències i jornades, algunes excepcionalment presencial, emmarcades en la missió comercial amb Bielorússia.

La Comissió Delegada de la Fundació Fira de Lleida, ha destacat que tot i “l’ingent esforç tècnic, econòmic i humà” portat a terme per la Institució firal per celebrar el saló, s’ha pres aquesta decisió després d’avaluar la situació actual amb profunditat i de sondejar el sector, que veu amb incertesa l’evolució present de la pandèmia i les mesures que puguin prendre dia a dia les autoritats sanitàries.

Jaume Saltó, president de la Comissió Delegada de la Fundació i de la Cambra de Comerç, ha explicat que els patrons han conclòs que la conjuntura sanitària en el sector no permet garantir una fira amb els continguts i la massa crítica de visitants adients. Saltó ha explicat que la situació sanitària genera molts dubtes i que davant un futur proper poc clar, en la darrera setmana, moltes firmes han mostrat reticències a exposar.

En aquest sentit, ha lamentat la pèrdua de l’impacte econòmic positiu que la Fira de Sant Miquel i Eurofruit generen sobre el territori, valorat en uns 8 MEUR en sectors tant castigats com els serveis per a fires (muntatge d’estands i seguretat, entre d’altres), l’hoteleria, la restauració, els transports o el comerç.

Malgrat tot, Fira de Lleida considera que cal celebrar una Fira de Sant Miquel en format digital per mantenir com a mínim l’important paper de plataforma de formació i informació que té el saló des de fa dècades i “per respecte” a les entitats que han treballat en els darrers mesos per organitzar activitats tècniques per a aquesta edició. En aquest sentit, el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha anunciat que s’han programat ja diverses activitats en format digital, que es podran seguir via ‘streaming’ interactuant via xat i que després quedaran penjades per a possibles consultes posteriors.

També hi haurà algun acte de caire presencial, com la visita de la missió empresarial comercial bielorussa (amb reunions de negoci i una presentació empresarial). En aquesta visita de la delegació de l’exrepública soviètica destaca la incorporació de la prestigiosa empresa productora de tractors MTW, la cinquena en importància del Món en el seu sector, i que es presenta “oficialment” a Lleida com a porta d’entrada per a la seva comercialització a l’estat espanyol i al sud d’Europa.

Igualment, tindrà caràcter presencial el lliurament del 49è Premi de Llibre Agrari i el 5è Premi de l’Article Tècnic Agrari, guardons dotats amb 4.000 euros que s’organitzen anualment en el marc del saló lleidatà. L’acte tindrà lloc el dia 25 de setembre. Les activitats presencials es faran a La Llotja de Lleida i a la seu del Magical Media.