Usuaris de serveis socials participen en un mosaic col·lectiu al Pati Obert del Centre Històric

El mural, de rajoles hidràuliques, és el resultat del projecte “Ex nunc. Què necessita una ciutat per ser justa?”, dissenyat per Adriana Comparetto

Usuaris de la Saleta de la Panera i de Creu Roja Lleida han participat en el mosaic col·lectiu instal·lat al Pati Obert del Centre Històric, en una acció que posa en relleu la importància de la creació de nous monuments en l’espai públic que representin la ciutadania. El projecte porta per nom “Ex nunc. Què necessita una ciutat per ser justa?” i ha estat dissenyat per Adriana Comparetto. La iniciativa, transversal, interacciona amb l’art, l’educació i la inclusió social.

El projecte ha comptat amb la participació d’alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de gràfica publicitària de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol i del Grau de Treball Social de la Universitat de Lleida. Juntament amb el Centre d’Art La Panera han format part del projecte amb persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i que són usuàries del Programa d’atenció a sol·licitants d’asil i beneficiaris de Protecció Internacional de la Creu Roja Lleida i/o de l’equipament social de La Saleta de la Panera. Han estat unes 60 persones.

“Ex nunc” -que vol dir des d’ara- té com a base la participació conjunta i l’exposició en un espai públic, ja que el disseny s’ha elaborat amb els diferents agents implicats, com a integrants de la societat, i s’ubica en una placeta (al c/ Cavallers, 30)

Els tinents d’alcalde Xavier Rodamilans i Montse Parra han felicitat l’autora de la iniciativa i els participants, com també ho han fet la directora de La Panera, Cèlia del Diego; la directora de l’EAM Leandre Cristòfol, Marta Pallarès, i els representants de les entitats que hi han col·laborat.

Accions d’aquest tipus intervenen en la millora de la qualitat de vida de les persones, promouen el seu desenvolupament personal i la inclusió social, i milloren les seves competències personals

Rajoles hidràuliques i metodologia

Una de les particularitats del projecte és la recuperació de l’artesania tradicional catalana a través de les rajoles hidràuliques, icona de l’arquitectura modernista a Catalunya.

La creació col·lectiva ha permès construir un gran mosaic, que s’ha completat al gener amb la producció de les rajoles. L’entitat Prosec s’ha encarregat de l’autogestió del solar del Pati Obert i ha adequat l’espai, amb intervencions amb joves i adults vinculats amb l’associació, al mes de febrer.

L’artista

Adriana Comparetto és dissenyadora de producte, especialitzada en mobiliari i il·luminació, graduada a l’Escola Universitària Elisava. El seu projecte final de grau “Talúries” va estar seleccionat pel premi Medalles ADI i va formar part de l’exposició del Museu del Disseny de Barcelona als millors dissenys de l’any 2013. Ha treballat a l’Estudi Arola fins al 2015 amb projectes d’il·luminació, mobiliari, exposicions i instal·lacions.

Col·laboracions

El projecte, a càrrec de Comparetto, ha estat organitzat per l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, la Unitat Tècnica d’Inclusió de Maranyosa (Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones) i el Centre d’Art La Panera. Hi han col·laborat Creu Roja Lleida, l’Associació Prosec i la UdL, amb el suport de l’Obra Social LaCaixa.

La Saleta de la Panera

La saleta de la Panera és una iniciativa que parteix d’una nova forma d’entendre les necessitats de les persones i la interacció entre l’àmbit social, cultural i artístic. Impulsa projectes interdepartamentals amb actors de les arts, la pedagogia i la inclusió social. Així, es relaciona un servei d’atenció a necessitats bàsiques (Menjador social), un centre d’art contemporani (Centre d’Art la Panera) i l’EAM Leandre Cristòfol. En aquesta pràctica s’ajuda a desenvolupar el pensament crític i el compromís ètic.

Des del 2016 es programen projectes artístics col·laboratius que s’exposen a la Saleta. A més, s’han iniciat aliances per mostrar els projectes en altres espais de la ciutat, com la Biblioteca Pública de Lleida, o la Universitat de Lleida.