La Unitat de Tabaquisme de Lleida constata que el seguiment de pacients amb xarxes socials redueix les recaigudes al 7%

Els professionals especialitzats de l'hospital de Santa Maria atenen uns 300 nous pacients cada any

La Unitat de Tabaquisme de l’hospital de Santa Maria de Lleida ha constatat que el seguiment de pacients que volen deixar de fumar a través de les xarxes socials redueix les recaigudes del 30% al 7% després d’un any de tractament. En concret, es fa un control de l’usuari a través de Facebook, de Whatsapp o d’una aplicació per a mòbils dissenyada per la mateixa unitat i per la Universitat de Lleida (UdL) que s’utilitza des de fa poc més d’un any. Els bons resultats d’aquests instruments per facilitar que els pacients no abandonin el tractament es publicaran d’aquí a uns mesos a una revista especialitzada de referència, segons ha anunciat el coordinador de la unitat, Francesc Abella. Els professionals especialitzats de l’hospital de Santa Maria atenen uns 300 nous pacients cada any i el percentatge de dones (53,3%) ja supera el d’homes (46,7%). Són dades que s’han donat a conèixer durant les XII Jornades de Tabaquisme que se celebren aquest divendres a la sala de juntes de la Facultat de Dret de la UdL. Hi participen unes 120 persones, entre professionals de la salut i estudiants.
La Unitat de Tabaquisme de l’hospital de Santa Maria fa 12 anys que es va posar en marxa. Darrerament ha apostat per l’ús de les noves tecnologies “i aquestes estratègies de manteniment i seguiment han fet augmentar els índexs d’èxit perquè els pacients no abaixen la guàrdia, se senten més acompanyats i no recauen”, explica Abella. “Si en la nostra unitat el seguiment habitual ens parla d’un 30% de recaigudes, que ja és baix, en el cas de les persones que utilitzen les xarxes socials només un 7% recauen, per tant, aquest sistema de contacte permanent amb els professionals i entre els mateixos pacients facilita el manteniment de l’abstinència”, afegeix.

D’altra banda, el coordinador de la Unitat de Tabaquisme de l’hospital de Santa Maria ha explicat que el perfil dels usuaris ha canviat des que es va posar en marxa el servei. Si fa una dècada sobretot hi acudien homes d’uns 60 anys amb problemes de salut, ara la mitjana d’edat s’ha reduït al voltant dels 45 anys i són persones que encara no presenten patologies i el que volen és evitar-les. A més, les dones ja són majoria entre les pacients.

Es calcula que a les comarques de Lleida, igual que al conjunt de Catalunya, encara fumen una de cada quatre persones però, segons Abella, “les dades van disminuint i es calcula que en 10-15 anys la baixada serà molt més espectacular, gràcies a les lleis i també al sentit comú de les persones preocupades per la seva salut”.

A la jornada també hi ha participat Joan Ramon Villalbí, responsable de Qualitat de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i President del Consell Assessor de Tabaquisme. Villalbí ha destacat que la legislació “ha ajudat molt a treure el fum del carrer” però, tot i així, troba a faltar més campanyes contra el tabaquisme i altres mesures que es podrien prendre, com obligar que els paquets de cigarrets només mostressin missatges d’advertència, ja que actualment “la indústria tabaquera encara els utilitzen com a element de màrqueting”, o seguir pujant els impostos per dissuadir els compradors. Segons Villalbí, hi ha models a seguir com alguns estats dels EUA on el percentatge de fumadors és només del 10% de la població. “És on ens agradaria estar i hi hauríem d’arribar el més aviat possible perquè el tabac fa molt mal”, insisteix.

Per la seva banda Ahmat Khalaf, metge internista, coordinador de la consulta de Tabaquisme de l’Hospital la Magdalena de Castelló i president de l’Associació per a la prevenció del Tabaquisme Azahar, ha criticat la “falta d’ètica” de la indústria tabaquera i ha fet una crida a les administracions públiques perquè endureixin encara més les lleis antitabac.