Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Lleida reivindica la igualtat efectiva de drets en el Dia Internacional de les Dones

Avatar photo

El paer en cap assegura que només hi ha igualtat des d’un punt de vista legal, donat que la societat mostra molts casos en què no es dóna, com en l’àmbit salarial, l’ocupació o la recerca científica

Els lleidatans i les lleidatanes han celebrat un 8 de març més el Dia Internacional de les Dones en l’acte institucional unitari que se celebra a la plaça que porta el nom d’aquesta data. La reivindicació d’enguany s’encara a l’apoderament econòmic de les dones en un entorn, en el mercat de treball, sotmès a constants canvis. En aquest sentit, l’alcalde Ros ha insistit en la necessitat de reclamar la igualtat efectiva de drets, en tots els àmbits, ja que la igualtat existeix des del punt de vista legal “però la societat ens mostra molts casos de desigualtat”. Ros ha apuntat que en el terreny laboral, les dones a Europa guanyen un 15% menys que els homes, un percentatge que a Catalunya és del 26%. Pel que fa a desocupació, les dones en tenen un 12% més i que en l’àmbit de la recerca científica les dones representen el 50% dels doctors i doctores, tenint només el 21% de càtedres.

Segons l’alcalde, aquests són indicadors que demostren que la igualtat real no existeix i que s’han de seguir fent “molts 8 de març” i reivindicar i treballar junts, homes i dones, per aconseguir aquesta igualtat. Tall de veu À.Ros

La primera tinent d’alcalde Montse Mínguez i la regidora d’Igualtat, Sara Mestres, han estat presents en aquest acte, que se celebra de manera unitària amb institucions i entitats de la ciutat, juntament amb els tinents d’alcalde Xavier Rodamilans i Joan Gómez i els regidors i les regidores M. Carme Culleré, Rosa Maria Salmerón, Marta Gispert, Ángeles Ribes, José Luis Osorio, Carles Vega, Núria Marín, Pau Juvillà, Francesc Gabarrell, Dolors López, Joan Vilella i Carlos González. Igualment, una àmplia representació del teixit associatiu i d’autoritats locals, com el delegat del govern de la Generalitat, Ramon Farré; la subdelegada del govern a Lleida, Imma Manso; el vice-rector de la Universitat de Lleida, Joan Viscarri; la presidenta del Consell Comarcal del Segrià, Ma José Ivernon, i la diputada de la Diputació de Lleida, Maria Rosa Mora, han compartit l’acte, en el qual s’ha deixat palès que “és imprescindible defensar l’adequació del mercat de treball a la realitat de les unitats familiars com a estratègia per garantir la igualtat d’oportunitats del es dones en l’accés al treball remunerat, a la formació i a la promoció professional”. També que s’ha d’aconseguir “la plena participació de les dones en condicions d’igualtat en totes les esferes de la societat, inclosa la participació en els processos d’adopció de decisions i l’accés al poder”, tal com s’ha indicat al manifest.

Teresa Gil i Josefina Sanvisén, medalla Francesc Macià al mèrit laboral, han estat les encarregades de llegir el manifest. Teresa Gil era cuinera a l’escola pública de Balàfia. Va rebre la medalla per la seva capacitat de treball, que combina amb tasques de voluntariat. Josefina Sanvisén és empresària i dissenyadora de teixits i va ser reconeguda per la seva dedicació desinteressada a programes de reinserció laboral. Rosa Palau, destacada pel seu activisme laboral a Lleida, ha estat la conductora de l’acte. En les seves exposicions, han conclòs que per a una consecució de la igualtat efectiva entre homes i dones s’ha d’establir com a objectiu l’assoliment ple i real de la divisió equitativa del treball, en totes les vessants, i que hi ha feina al darrer d’educar o reeducar en valors d’igualtat de gènere i de progressar trencant determinats rols.

La música ha acompanyat l’acte amb l’atuació d’alumnes del Conservatori Municipal de Lleida, que han interpretat “Concert núm. 2 en Sol Major” de Georg Philipp Telemann” i “Bon dia”, d’Els Pets.

L’acte institucional celebrat a la plaça 8 de març es complementa durant el dia amb diverses activitats. Al matí, hi ha hagut la jornada “Polítiques d’Igualtat i Treball”, organitzat pel Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones – UdL, a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera al Campus de Cappont, i la projecció del documental Dia Internacional de les Dones Treballadores, organitzat pel sindicat CCOO Terres de Lleida a la seva seu. A la tarda hi haurà dues xerrades: a les 18 h, “Toxicitat a través de la cosmètica. Com ens afecta? Alternatives”, impartida per Neus Moreno, guia de vida, a la seu social de l’Associació de Dones Minerva, promogut per la mateixa entitat, i a les 19 h “Atreveix-te a generar benestar a la teva vida”, amb Maribel Fondevila, infermera, a la sala de lectura del Centre Cívic de Balàfia, impulsat per Dona Balàfia Associació i la Vocalia de la Dona de l’AV del barri.

Un any més la celebració d’aquest dia internacional a Lleida s’ha fet amb el programa d’actes unitari, amb 49 propostes diverses que han estat promogudes o que han comptat amb la col·laboració de 44 entitats. Les activitats van començar el dilluns 27 de febrer, amb l’obertura de l’exposició fotogràfica sobre “Gènere i dret a la salut: una mirada a la lluita de les dones de la República Democràtica del Congo”, que es pot visitar fins al 17 de març al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida, i clouran el dijous 30 de març amb una xerrada sobre la salut cardiovascular amb perspectiva de gènere, a càrrec del r. Carlos Tomàs, dins de l’Espai salut de l’Activat al Casal, al Centre Cívic de Cappont.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Fundació Teatre Fortuny presenta la 8a edició del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri

Notícia següent

Desarticulada una organització internacional dedicada al comerç il·legal d’angules

Notícies relacionades