Lleida homenatja el col·lectiu gitano i retira el c/ Marquès de l’Ensenada

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que “Lleida és una ciutat plural, de diàleg i consens” i considera que per avançar com a societat són claus l’accés a l’educació, l’ocupació i l’habitatge són claus en aquest col·lectiu

Lleida ha homenatjat aquest dilluns el poble gitano amb la descoberta d’una placa commemorativa als porxos de la Paeria, en record de les víctimes gitanes de la gran Redada, l’intent d’extermini organitzat pel Marquès de l’Ensenada el 30 de juliol de 1749. L’acte ha tingut una especial significació, ja que el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha lliurat a la Plataforma 8 d’abril el decret d’Alcaldia amb el canvi de nom del carrer dedicat a aquest marquès, que a partir d’ara passa a dir-se de la Marinada –nom que han proposat els mateixos veïns de Llívia, on s’ubica el carrer-.

Fèlix Larrosa ha assegurat que “Lleida és una ciutat plural, de diàleg i consens” i que l’acció d’avui n’és un exemple. L’alcalde ha explicat que amb aquest homenatge es compleix un acord que, d’una banda, respon a un acte de Memòria Històrica, recordant “un personatge fosc de l’Estat que no mereixia tenir un nom de carrer”, i de l’altra, posa en valor la lluita per la igualtat que fan els col·lectius d’aquesta ètnia a Lleida i arreu. El paer en cap ha recordat la reunió que va mantenir amb col·lectius gitanos en què es va parlar d’aspectes que s’han de seguir treballant i ha apuntat com a eixos primordials l’educació i l’accés a l’ocupació i a l’habitatge, claus per ampliar les oportunitats d’aquest col·lectiu i per avançar com a societat.

En representació de la Plataforma 8 d’abril, Jeremías Jiménez, ha assegurat que avui és un dia històric per als gitanos de la ciutat i d’arreu i ha destacat que “Lleida, és una ciutat pionera, com sempre, i promotora d’unió i igualtat”. Jiménez creu que s’ha de lluitar per un futur millor per als joves i ha exposat alguns dels aspectes en els quals s’ha d’incidir, com evitar la segregació escolar i afavorir l’educació. Segons ha dit, s’han de construir projectes basats en pau i igualtat. Jeremías Jiménez ha esmentat diversos fets històrics que han patit el col·lectiu gitano i ha remarcat que a la societat hi ha diversitat cultural, que s’han de valorar amb respecte i unió.

L’acte de descoberta de la placa als porxos de la Paeria ha comptat amb la presència de representats dels grups municipals, així com amb membres de diferents entitats de col·lectius gitanos. A més, hi han assistit el diputat al Parlament, Josep Maria Forné, i la diputada a les Cortes Generales de Aragón, Itxaso Cabrera.