Lleida dedica un carrer a la periodista Maria Tersa, la primera veu de la ràdio lleidatana

En el Dia Mundial de la Ràdio, l’Ajuntament de Lleida descobreix la placa del carrer que rep el nom de la locutora que va iniciar les emissions de la primera estació lleidatana, Ràdio Lleida, el 1934

El paer en cap Fèlix Larrosa ha qualificat Maria Tersa com a “professional valenta, compromesa i una dona que, com moltes altres al seu temps, va contribuir a trencar sostres”. Coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, el 13 de febrer, la Paeria inaugura aquesta tarda el carrer ubicat a La Cerdera que rep el nom de qui fou primera locutora de Ràdio Lleida el 1934.

L’alcalde ha participat aquest migdia en la programació unificada que les emissores lleidatanes organitzen amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya – Demarcació de Lleida commemora aquesta jornada per quart any consecutiu amb 12 hores de ràdio en directe. Catorze emissores de la província – RNE, Catalunya Ràdio, Cadena COPE, Ràdio Lleida (Cadena SER), Onda Cero, UA1 Lleida, Emun, Alpicat Ràdio, Ràdio Balaguer, Ràdio Ponent, Ràdio Rosselló, Ràdio Les Borges, Ràdio Tàrrega i Ràdio La Seu- emeten part de la seva programació des de la Sala Alfred Perenya de l’Ajuntament de Lleida entre les 8 i les 20 h.

Pionera de la ràdio catalana des de Lleida

Maria Tersa, juntament amb la seva germana, Aurora, es va imposar en el concurs que Ràdio Lleida va dur a terme el 26 de desembre del 1933 per elegir la seva primera locutora oficial. Maria fou finalment l’elegida ja que Aurora es va casar i va abandonar la ràdio. El 12 de gener del 1934, va debutar en les ones i aviat es va consolidar com a una locutora i presentadora versàtil.

Va estar al capdavant del micròfon fins poc abans que arribessin les tropes franquistes a Lleida. Posteriorment es va traslladar a Girona, on va treballar a Ràdio Girona. Després de la guerra els Tersa tornarien a Lleida però, malgrat l’oferiment de treballar en la nova Radio Lérida, Maria ho va rebutjar “perquè no eren els meus, ni la meua ràdio”, segons el testimoni recollit per la periodista Sílvia Espinosa al llibre ‘Mujeres de Radio. Las primeras locutoras en Catalunya’.

Maria Tersa, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2010, va néixer a Almacelles el 1912 i va morir a Barcelona el 2015, als 103 anys.