La Paeria presenta el vídeo “No és no” i instal·larà un Punt Lila per les Festes de Maig

Els dies 10 i 11 de maig hi haurà a les revetlles dels Camps Elisis el Punt Lila, on s’informarà de la campanya i s’atendrà qualsevol incidència relacionada amb agressions sexistes

L’Ajuntament de Lleida ha presentat el vídeo “No és no” de prevenció de comportaments sexistes, elaborat per un grup de joves del projecte d’Aprenentatge i servei en igualtat de gènere de LleidaJove, departament de Joventut de la Paeria. L’audiovisual, d’un minut de durada, s’emetrà als concerts programats a les revetlles d’aquesta festa major. El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha destacat el contingut del vídeo, que juntament amb altres accions que es fan des de l’Ajuntament reforcen un missatge de Lleida sense agressions sexistes. A més, es vetlla per la promoció de valors, el civisme i la responsabilitat perquè els espais d’oci siguin espais lliures d’actituds sexistes.

Tres de les noies que han participat en el vídeo, Fati Elasri, Fenda Togola i Arlyn Velásquez, amb la tècnica de Joventut, Jennifer Chiquero, han explicat que el vídeo és el resultat d’un treball previ de fa mesos, que s’ha plasmat en un treball fotogràfic, en un curtmetratge amb exemples de micromasclisme i ara amb aquesta audiovisual en format de videoclip. El material pretén prevenir comportaments sexistes i té com a eix principal el “No és no”. Segons han explicat les joves, han treballat la lletra per construir la imatge d’una dona forta i valenta, que “alça la veu ben fort”.

Punt Lila

La cançó i el vídeo formen part del conjunt d’accions impulsades en aquesta àmbit, com la instal·lació d’un Punt Lila els dies 10 i 11 de maig a la nit, al recinte dels Camps Elisis, per sensibilitzar la ciutadania que estarà de festa. El Punt Lila estarà al costat del pavelló 3, on es fan les revetlles populars, i romandrà obert de 23 h a 5 h de la matinada. La cap d’unitat tècnica de Polítiques d’Igualtat, Sílvia Puertas, ha indicat que l’espai comptarà amb dues professionals de l’entitat Antisida de Lleida que informaran de la campanya i repartiran material sobre aquest tema. Alhora, atendran i recolliran qualsevol tipus d’incidència relacionada amb agressions sexistes.

El Punt Lila és una acció que dona continuïtat a les iniciatives ja iniciades en aquesta matèria i a les quals se sumen d’altres, com el vídeo i àudio de prevenció de comportaments sexistes.

Nits Q Lleida

Igualment, l’equip de persones voluntàries de Nits Q Lleida estarà actiu la revetlla de divendres en un punt informatiu al costat del Punt Lila. De 23 h a 3 h facilitarà informació sobre la importància d’un consum responsable d’alcohol, de la prevenció sobre conductes sexuals de risc i promourà l’ús del transport públic. L’equip de Nits Q repartirà el ja tradicional Kit dels plaers i tindrà un photocall per fer-hi fotos. També es repartiran les polseres “Lleida, per unes festes sense agressions sexistes” i xapes de la campanya “Més bon tracte”.

Formació al personal d’entitats a les barres

La Paeria ha impulsat també la formació a personal d’entitat que gestionen les barres al recinte dels Camps Elisis les dues nits de revetlla. Aquesta acció formativa se centra en la dispensació responsable d’alcohol i de com actuar davant la detecció i/o comunicació d’una agressió sexista.

Responsabilitat individual i ciutadana

El conjunt d’accions, que s’emmarquen en aquesta campanya de sensibilització, compta amb la col·laboració del sector de l’oci nocturn i de les entitats de la ciutat que treballen en aquest àmbit i que són actives en la Plataforma Participativa Nits Q Lleida.

Els cossos de seguretat estaran coordinats per poder actuar davant qualsevol tipus d’incidència.

Lleida se suma així les iniciatives sorgides arreu de l’estat volen eliminar qualsevol tipus de comportaments i agressions sexistes per motiu de gènere, sexe, aparença i/o orientació sexual en espais d’oci i festes popular. S’ha de recordar que és responsabilitat individual i de tota la ciutadania la implicació per prevenir i actuar davant la detecció de qualsevol actitud sexista.

Pla d’actuació contra el comportament i actituds sexistes

Fa dos anys que la Paeria treballa la promoció d’unes festes cíviques i lliures d’agressions sexistes a la ciutat de Lleida. És una tasca que es desenvolupa conjuntament des de la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, amb les àrees de Promoció de la Salut i Joventut, i la Regidoria de Polítiques per a la Igualtat.

L’any 2016 es va elaborar amb entitats feministes i socials el “Pla d’actuació contra els comportament i actituds sexistes en espais d ‘oci i festes popular de Lleida” i del qual s’han realitzat diverses accions:

-El protocol d’actuació davant la detecció d’una agressió sexista que s’ha difós entre la ciutadania en espais d’oci nocturn.

-Formació a agents vinculats a l’oci nocturn i festes populars de la ciutat per tal que coneguin com actuar en el moment que tinguin constància d’una agressió sexista.

-Polseres “Lleida, per unes festes sense agressions sexistes” que es van presentar per la Festa Major de Maig del 2018 i que es continuen distribuint per consolidar una tolerància zero a les violències masclistes, en qualsevol de les seves formes

-Presentació al setembre de 2018 de la campanya “Més bon tracte” amb l’edició de material per difondre entre la ciutadania. L’objectiu de la campanya és fer èmfasi en la importància del respecte cap a les persones i cap a qualsevol diversitat. Es pretén donar un missatge en positiu que reforci les relacions personals de manera positiva, de respecte mutu i sense cap tipus de discriminació.

-Ubicació del Punt Lila a les Festes de la Tardor, a les revetlles del Centre Històric.