La denominació d’avinguda de Joana Raspall és la nomenclatura oficial

L’alcalde ha encarregat als arquitectes municipals buscar la solució tècnica que permeti modificar la inscripció de la passarel·la dels Maristes

Imatge del vinil col·locats per la Paeria de Lleida amb la denominació del carrer Joana Raspall, en substitució del nom d'Alcalde Areny. Foto: ACN

En relació al canvi de nom de l’avinguda Alcalde Areny, el govern municipal vol aclarir que el nom vigent d’aquest vial és el d’avinguda de Joana Raspall. Així consta en el decret d’alcaldia del passat 14 de desembre que fa oficial el canvi de nom i que constitueix el document de referència per aquesta qüestió. Així s’ha comunicat també a totes les institucions oficials.

S’ha detectat una errada en els vinils provisionals col·locats sobre les plaques antigues i en les cartes enviades als veïns, on consta la denominació de carrer –en lloc d’avinguda– de Joana Raspall, i ja s’han donat instruccions perquè sigui esmenat. D’aquesta manera, les plaques definitives inclouran el nom correcte d’avinguda de Joana Raspall, com també succeirà amb l’avinguda de Rosa Parks, que substitueix l’anterior avinguda de l’Alcalde Recasens.

Igualment, el govern ja havia donat instruccions als arquitectes municipals perquè estudiïn quina és la millor solució tècnica per modificar la inscripció amb el nom d’”A. Areny” situada a l’inici de la passarel·la dels Maristes al marge dret del riu Segre, per tal que també reflecteixi el nom actual d’aquesta avinguda.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha agraït al president del grup de Convergència i Unió, Toni Postius, la seva preocupació per aquesta qüestió, però ha volgut recordar-li que quan la seva formació va governar a la ciutat no va fer res per eliminar cap nom de carrer dels que ara qüestiona.

Les plaques del Marqués de l’Ensenada, a un museu
D’altra banda, la tinent d’alcalde i presidenta de la Comissió especial de denominació de carrers, Montse Parra, fa entrega aquesta tarda a representants de la Plataforma 8 d’abril de les antigues plaques de carrer que donaven el nom de Marqués de l’Ensenada a un vial del barri de Llívia. Aquest nom ha estat retirat i substituït pel de carrer de la Marinada, a petició d’aquesta entitat i després de l’aprovació d’una moció al ple municipal, pel paper que aquest personatge històric va tenir en la persecució al poble gitano al segle XVIII.

Ara, la plataforma vol fer arribar les plaques a un museu sobre la història del poble gitano que hi ha a Màlaga, per conservar-les com a testimoni que Lleida ha estat la primera ciutat a retirar la distinció al Marqués de l’Ensenada. La ciutat també va retre un homenatge al poble gitano amb la descoberta d’una placa commemorativa als porxos de la Paeria, en record de les víctimes gitanes de la gran Redada, l’intent d’extermini organitzat pel Marquès el 30 de juliol de 1749.